Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'da 93 şehirde protesto eylemi: Yankılar sürüyor, ceza davaları açılıyor

Rusya'da devletin izin vermemesine rağmen ülke çapında 93 şehirde cumartesi günü yapılan Aleksey Navalnıy'e destek ve Kremlin'i protesto eylemleri büyük yankı yarattı.  Kremlin'den henüz olayarla ilgili yorum gelmemesine rağmen, Navalnıy taraftarlarının gekecek hafta da eylemin tekrar edileceğini duyurması, medyada "Belarus örneği"ni gündeme getirdi.

Muhalefet yanlısı bazı grupların raporuna göre olaylarda gözaltına alınanların sayısı 3 bin 200'ü açtı.

Güvenlik makamlarının hemen soruşturmalar başlatarak ceza davaları açmaya hazırlanması, izinsiz gösteriler karşısında Kremlin'in sert tutumundan taviz vermeyeceği yorumlarını güçlendirdi. Gelecek haftalarda benzeri izinsiz gösterilerin yaygınlaşmaması için, "caydırıcı" sert cezaların, kısa süre önce kabul edilen yeni yasalar çerçevesinde süratle alınması bekleniyor. 

Bu yıl sonbaharda yapılacak Duma seçimleri öncesi desteğini korumak isteyen Kremlin'in bu tür eylemlerin önünü almakta kararlı olduğu yorumları yapılıyor.

Polis, 300'den fazla reşit olmayan protestocuyu gözaltına aldıktan sonra ailelerine teslim etti.

Kommersant 111, Business FM ise Navalnıy'ın vakfına dayanarak 93 şehirde eylemler yapıldığını duyurdu. Avustralya'dan İsrail'e, pek çok ülkede Rusya Büyükelçilikleri önünde de gösteriler düzenlendi.

Sibrya bölgesinde termometrenin -30'un üstünde olduğu pek çok şehirde sokaklarda protesto gösterileri yapılması dikkati çekti. 

Farklı kaynaklar Moskova'da 4 binden 50 bine kadar katılımcı olduğu iddialarını ileri sürerken, ülke genelinde kaç kişinin katıldığı konusunda bir bilgi açıklanmadı. Ancak çoğu şehirde eylemci sayısının birkaç yüzü geçmediği belirtildi. St. Petersburg için 20 ila 35 bin kişi arasında katıımcı olduğu iddiaları medyaya yansıdı.

Eylemle sırasında 52 gazetecinin gözaltına alındığı ya da saldırıya uğradığı haber verildi.

Bazı anketler, dün sokağa çıkanların yüzde 44'lük kısmının ilk kez bir protesto gösterisine katıldığını gösterdi.

St. Petersburg'da polis tarafından karnına tekme atılan bir kadının hastaneye kaldırılması ve reanimasyon ünitesine alınması en fazla yankı yaratan olaylardan biri oldu.

 Navalnıy'ın "Putin'n Sarayı" adlı YouTube videosunda, Gelencik'deki saraya 700 euro değerinde tuvalet fırçası alındığının iddia edilmesi sonrası, tuvalet fırçası pek çok eylemci tarafından simge olarak kullanıldı. 


Önceki gelişmeler:

Tutuklanan Kremlin karşıtı muhalif lider ve aktivist Aleksey Navalnıy'ın destekçilerine yaptığı çağrının ardından, Rusya genelinde cumartesi günü yapılan protesto gösterileri onlarca şehirde binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Gözaltına alınanların sayısı 3 bin 60.  Rusya'da son yılların en büyük kiitlesel muhalefet gösterisi yaşandı. 

Bunların 300 kadarının 18 yaşından küçük olduğu ve ilk sorgularından sonra serbest bırakıldıkları haber veriliyor. 

Özellikle Moskova'da polisle göstericiler arasında yer yer arbede yaşandı. Başkentte gösterici sayısı bağımsız kaynaklarca 20 ila 25 bin arasında tahmin edildi. Navalnıy'ın vakfı ise 50 bin olarak açıkladı. 

Bu arada Navalnıy'ın Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, gelecek cumartesi eylemin tekrarlanacağını duyurdu. 
Saat 14 civarında Moskova'da özellikle Puşkin Meydanı ve çevresinde toplanan göstericileri polis dağıtmaya çalıştı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Moskova'da polisle göstericiler arasında çıkan arbedede en az 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

Savcılık da olaylarda 39 güvenlik görevlisinin yaralandığını ve yasadışı eylemdeki saldırılar için soruşturma açıldığını duyurdu.

Navalnıy'nın Moskova'da eyleme katılan eşi Yuliya Navalnıy da gözaltına alınanlar arasındaydı. Ancak akşam saatlerinde serbest bırakıldığı haberi geldi.
 
İnsan hakları koruma örgütü OVD-İnfo, 01.15 tibarıyla ülke çapında 3 bin 60 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.  Sadece Moskova'da bu sayının 1099 olduğu bildiriliyor.

Reuters farklı kaynaklara dayanarak toplam protestocu sayısını 40 bin olarak duyururken, Rusya İçişleri Bakanlığı 4 bin olarak bildirdi.

Sputnik de gece şu gelişmeleri paylaştı:
 

Moskova Simonovskiy Bölge Mahkemesi'nin Rus muhalif Navalnıy’ın seçim merkezinin koordinatörü Oleg Stepanov’u, izinsiz gösterilere katılma çağrıları yaptığı gerekçesiyle beş gün süreyle tutukladığı öğrenildi.

Stepanov’un avukatı Daniil Berman, Sputnik’e demecinde Moskova Simonovskiy Bölge Mahkemesi'nin müvekkili Stepanov hakkında izinsiz gösterilere katılma çağrıları yaptığı gerekçesiyle beş günlüğüne tutuklama kararı verdiğini söyledi.

Berman, "Oleg, Telegram kanalında Navalnıy’ın YouTube kanalından video linkleri yayınladığı için beş gün süreyle tutuklandı" diye konuştu.

Avukat, Stepanov’un Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu’nun ‘Bildiride bulunmadan toplu eylem organize etmek’ adlı 20.2. Maddesinin 2. bölümü uyarınca suçlu bulunduğunu sözlerine ekledi.

Mahkemenin bu maddeden verebileceği azami ceza 10 günlük tutukluluk olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması için düzenlenen izinsiz protesto gösterilerine ilişkin açıklamasına tepki göstererek, radikal unsurları kışkırtma girişimlerinin ikili ilişkiler üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Moskova'daki ABD Büyükelçiliğinin Rus şehirlerindeki izinsiz protesto eylemlerini desteklemek için sosyal medyada aktif olarak yayınladığı mesajlarla bir kez daha diplomatik kural ve yönetmelikleri göz ardı ederek, ikiyüzlü bir şekilde barışçıl protesto olarak lanse ettiği şiddet eylemlerini teşvik ettiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 

"ABD makamlarının, başta Amerikan toplumunda sosyal adaletsizlik, eşitsizlik ve muhaliflere yönelik baskının yarattığı derin bölünmelerin üstesinden gelmek için kendi sorunlarıyla ilgilenmeleri gerekiyor. Amerikan diplomasisinin her türlü nezaket kurallarını göz ardı ederek radikal unsurları kışkırtma girişimleri başarısızlığa mahkumdur ve ikili ilişkiler açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır."

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, Navalnıy’ın tutuklanması ile ilgili protesto gösterilerine ilişkin açıklamasında ‘Rusya’nın 38 kentinde düzenlenen protesto eylemleri ile ilgili haberleri’ yakından takip ettikleri ifadelerine yer vererek, herkesin barışçıl protesto hakkını, ifade özgürlüğünü desteklediklerini ve Rus yetkili makamlarının aldığı önlemleri ‘söz konusu hakları bastırmaya yönelik’ olduğunu ileri sürmüştü.

Bu arada Moskova Koronavirüsle Mücadele Merkezi, başkentte düzenlenen izinsiz gösterilere katılanlar arasında 19 koronavirüs hastasının bulunduğunu duyurdu.

Moskova Koronavirüsle Mücadele Merkezi, başkentte Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması için düzenlenen izinsiz gösterilere katılan eylemciler arsında koronavirüs hastası 19 kişinin bulunduğunu belirtti.

Telegram hesabından yapılan açıkalamada, "Sosyal İzleme Sistemi’ne göre, Puşkin Meydanı'ndaki izinsiz gösterilerde Kovid-19 bulaşmış 19 kişi bulunuyor" denildi.

Açıklamada, bu kişilere karşı 'karantina ve zorunlu tecrit rejimini ihlalden' işlem başlatıldığı kaydedildi.

Rusya Toplum Odası'nın Bilgi Toplumu, Basın ve Kitle İletişimi Geliştirme Komitesi Başkanı Aleksandr Malkeviç, ülkede düzenlenen izinsiz eylemlere yurtdışından örgütsel ve finansal destek sağlandığını belirtti.

Telegram kanalından konuya ilişkin açıklama yapan Malkeviç, Rusya’da düzenlenen izinsiz eylemlerin yurtdışından gerek organizasyon şeklinde, gerekse de finansal açıdan desteklendiğini ifade etti.

Açıklamada, "Rusya Toplum Odası, ülkemizde yıkıcı faaliyetlerde bulunan kişilerin sadece finansal açıdan değil, aynı zamanda dış aktörler, istihbarat servisleri tarafından organizasyon şeklinde de destek gördüklerini tespit etmiştir. Bunlar kolluk kuvvetlerinin konuşmalarını dinliyor, polislerin tüm eylemleri hakkında önceden bilgi sahibi oluyor" ifadelerine yer verildi.

‘Bu yıl içinde siyasi alanda gerçekleşen her şeyin şüphesiz seçimlerle bağlantılı olduğunu’ vurgulayan Malkeviç, "Bugün yapılanlar bir prova, senaryosu ülkemizin dışında gidişata göre yazılan oyunun ilk perdesidir" ifadelerini kullandı.

Önceki gelişmeler:

Akşamın ilerleyen saatlerine rağmen özellikle Moskova ve St. Petrersburg'da göstericilerin tamamen dağılmadığı ve polisin gözaltılara devam ettiği haberlerleri gelmeye devam etti. 

Navalnıy'ın da hakkındaki 30 günlük hapis cezasını çektiği Moskova'daki Matrosskaya Tişina cezaevi bölgesinde önlemler arttırıldı, bazı göstericilerin buraya yürümek istemesi üzerine gözaltına alınanlar oldu. Cezaevi yakınlarında 300 kişilik bir grup gösteri yaptı.  

Farklı şehrilerde binlerce kişinin sokağa çıktığı bildirilirken, yoğun güvenlik önlemleriyle, slogan atanlar izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınıyor.

Eylemciler Putin karşıtı ve Navalnıy yanlısı sloganlar atıyor. Katılımcılarım çoğunluğunun gençler olduğu görülüyor. Bazı şehrilerde göstericilerin, gözaltıları önlemek için polisleri kartopuna tuttuğu aktarılıyor. 

Kommersant gazetesi bazı şehirlerde protestolara katılanların sayısını öğleden sonra şöyle duyurdu:

Moskova- 4 bin kişi

St. Petersburg- 3 bin kişi

Nijniy Novgorod - 2 bin kişi

Vladivostok- 3 bin kişi 

Voronej - Bin kişi

Simferepol- 100 kişi

Kazan- 300-500 kişi

Samara- 2-3 bin kişi

Penza- Bin kişi

Krasnodar- Bin kişi

Yekaterinburg- 3 bin kişi

Ufa- Bir kaç bin kişi

İjevsk- Bin kişi

Kemerovo- 200 kişi

Yakutsk- 300 kişi



İnternet kullanıcılarından, Rusya genelinde pek çok yerde internet hızında ve sosyal medyaya ulaşımda sorun yaşadığı haberleri geliyor:

Bu sabah ülkenine en doğusundaki Habarovsk ve Vladivostok'tan başlayarak İrkutsk ve Novosibirsk'e kadar pek çok şehirden ilk eylem ve gözaltı haberleri gelmeye başladı. Bazı şehrilerde "bir kaç bin kişinin" sokaklarda, meydanlarda Navalnıy'a destek için yürüdükleri görüldü. 

Moskova'da Puşkin Meydanı'nda metrodan çıkarak gösteri yapmak isteyenlere polis müdahale etti. Gözaltına alınanlar oldu.



25 şehirde en az 237 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Bazı Uzakdoğu ve Sibirya bölgelerinde -30 dereceyi bulan soğuklara rağmen sokak gösterileri yapılıyor.



Başkan Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov “Yasa dışı gösterilerin sonuçları olabileceği” uyarısı yaptı. Navalnıy’ın basın sözcüsü ise dün dokuz gün hapis cezasına çarptırıldı.

 

Peskov, ülke genelinde bugün düzenlenmesi beklenen protesto gösterileriyle ilgili yaptığı açıklamada “izinsiz ve yasa dışı eylemlerin sonuçları olabileceğini” söyledi.

Çocukların gösterilere katılımının kabul edilemez olduğunu belirten Peskov, “bazı provokatörlerin emellerini gerçekleştirmelerinin önüne geçmek için güvenlik güçlerinin önlem aldığını” ifade etti.

Rusya Soruşturma Komitesi ise reşit olmayan kişilerin, hayatları için tehlike oluşturan yasa dışı eylemlere dahil edilmelerine ilişkin dava açıldığını duyurdu.

Navalnıy’ın destekçilerinin sosyal medyada çocukları 23 Ocak’taki izinsiz gösterilere davet ettiği belirtilen açıklamada, salgın şartlarında toplu eylemlerin düzenlenmesinin katılımcılar için ciddi hastalık tehdidi yarattığı kaydedildi. 

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), aralarında TikTok ve Vkontakte'nin de bulunduğu sosyal medya platformalarına uyarı yazısı göndererek, gençleri izinsiz protestolara katılmaya teşvik eden yayınların durdurulmasını istemişti. 

Bu arada Moskova Belediye Başkanı Sobyanin de, başkentte illegal gösteri yapılmasına izin verilmeyeceği uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin internet sitesinde izinsiz gösterilerin yapılacağı yer ve zamana ilişkin bilgi yayınlamasına yanıt olarak bu tür 'aydınlatmaların' Rusya'nın içişlerine kaba müdahale olarak değerlendirileceğini bildirdi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 23 Ocak Cumartesi günü izinsiz gösterilerin düzenleneceği yerlerin listesini yayınladı ve ABD vatandaşlarını bu tür etkinliklerden uzak durmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Telegram kanalından paylaşılan açıklamada, "İzinsiz gösterilerin bu şekilde ‘aydınlatılması’ ülkemizin içişlerine kaba müdahale olarak değerlendirilecek ve uygun tepkiye yol açacak" ifadelerine yer verildi.

Sputnik'in haberine göre, bu tür paylaşımların, 'kendi vatandaşlarını düşünme' sınırının dışına çıktığı kaydedilen açıklamada, "Bu, Washington’un ‘istenmeyen hükümetlerin olduğu ülkelerde protestoları’ teşvik etmeye yönelik kışkırtıcı doktrin politikalarıyla uyuşuyor" denildi.

Almanya'dan dönüşünde Moskova'da gözaltına alınan Navalnıy'ın 30 günlüğüne tutuklanmasına karar verilmişti.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nden yapılan açıklamada, 29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresinin defalarca ihlali nedeniyle aranan Navalnıy'ın, Şeremetyevo Havalimanı'nda gözaltına alındığı duyurulmuştu. Navalnıy, daha önce iki yolsuzluk davasıyla ilgili şartlı ceza almıştı.

Navalnıy’ın sözcüsü tutuklandı

Öte yandan Aleksey Navalnıy’ın basın sözcüsü Kira Yarmış dün gözaltına alındıktan sonra dokuz gün hapis cezasına çarptırıldı.

Yerel mahkemenin basın servisinden yapılan açıklamada, Yarmış’ın izinsiz gösterileri organize ettiği gerekçesiyle idari cezaya çarptırıldığı bildirildi.

Bu arada Znak.com haber sitesi, sosyal medyada düzenlenen çağrılar sonrası Rusya çapında 150 bine yakın kişinin eylemlete katılabileceğini iddia etti.

24.1.2021
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама