Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Navalnıy'ın 23 Ocak eylem çağrısını analistler nasıl değerlendiriyor?

Moskova dönüşü 30 gün hapis cezası alan Kremlin karşıtı politikacı ve aktivist Aleksey Navalnıy, 23 Ocak'ta taraftarlarını protesto gösterilerine davet etti. Rus medyasında ve analistler arasında bir yanda Navalnıy'ı "Batı işbirlikçisi, vatan haini" olarak suçlayanlar, diğer yanda muhalif medyada "demokratik hak mücadelesinin sembolü" olarak vitrine çıkaranlar arasında fikir ayrılıkları devam ediyor. 
 
Vedomosti gazetesi, muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'ın Almanya dönüşü apar topar yargılanıp 30 gün hapis cezasına çarptırılmasının olası yansımalarını uzmanlara sordu. Siyaset bilimci Mihail Vinogradov, yöneltilen ithamlar açısından Navalnıy'ın tutuklanmasının iktidar aleyhinde bir görüntü doğurduğu düşüncesinde.
 
Ancak Vinogradov'a göre, şu anda iktidarın elinde "iyi bir çözüm seçeneği" bulunmuyor ve her şey Navalnıy konusunun güdemde kalmaya devam edip etmeyeceğine bağlı. Siyaset bilimci, önümüzdeki Duma seçimleri'nde, Navalnıy olayının iktidarın aleyhine işleme potansiyelinin bulunduğu iddiasında.
 
Politik Teknolojiler Merkezi Başkanı Boris Makarenko ise Navalnıy'ın tutuklanmasının Rusya toplumundaki bölünmeyi derinleştireceği kanısında. Makarenko Navalnıy'ın toplumun bir kesimi açısından "düşman", bir kesimi açısından ise "kahramandan da öte bir kurban" gibi görüldüğünü hatırlatıyor.
 
Öte yandan Makarenko, tutuklamanın Duma seçimleri üzerinde ciddi bir etkisi olmayacağı kanısında.
 
Rusya'da her röportaj videosu milyonlarca kez izlenen ünlü Youtuber, gazetei Yuri Dud ise Navalnıy'a tam destek vererek, "90'lı yaıllarda ülkede gangsterler kaos yatarıyordu, şimdi devlet bunu kolayca yapıyor. Buradaki en büyük risk, kanunsuzluk norm haline geldiğinde, bir zamanlar bu normu kuran ve uygulayanlar da dahil olmak üzere herkes mağdur haline gelir. Navalnıy ve ailesine güç, sabır diliyorum" dedi.
 
23 Ocak için Navalnıy'ın yaptığı eylem çağrısı da bir başka gündem maddesi:
 
Politolog Sergey Markov, Navalnıy'ın hafta sonunda yaptığı miting çağrısının yaygın bir eyleme dönüşemeyeceği, çünkü ülke içinde çok az desteği olduğu görüşünde. Markov, sınırlı bir elit kitlenin Navalnıy'ı desteklediğini belirterek, "Onu sadece Rusya ile Batı arasındaki çatışmada Rusya'nın haksız olduğunu düşünenler destekleyebilir. Navalnıy Kırım'ın Rusya ile birleşmesini desteklemedi. 2. Dünya Savaşı'nda can verenler için düzenlenen Ölümsüzler Mangası yürüyüşüne katılmadı. O yüzden önemsiz bir desteği var" diyor. Yine Markov'a göre, Navalnıy'ın son iddialarına yer veren "Putin'in Sarayı" adlı video da, Batılı istihbarat teşkilatlarının yardımı ile hazırlanmış olabilir. 
 
Bölgesel gelişmeleri yakından izleyen analist Dmitri Juralyev, Navalnıy'ın bölgelerde desteğinin yüksek olmadığını, protesto gösterisi çağrılarının karşılık bulacağını düşünmediğini söylüyor. Juralyev'e göre birkaç bin kişilik değil birkaç yüz kişilik eylemlerle sınırlı kalınabilir. Rus uzman, halkın fiyat artışlarından emeklilik reformuna kadar sorunları olduğunu, Navalnıy'ın politik değil ekonomik talepleri öne çıkarmadığı sürecek destek bulamayacağını savunuyor. 
 
Politk Analiz Merkezi Direktörü Pavel Danilin de 23 Ocak için Navalnıy'ın yaptığı çağrının halkta kayda değer bir karşılık bulacağını düşünmüyor. Öncelikle havaların çok kötü ve soğuk olduğunu, ardından Navalnıy'ın "vatan haini" olarak mimlenmiş olması nedeniyle kitleler nezdinde karşılaştığı zor durumu öne sürüyor. Rus uzman, "Sadece Moskova ve St. Petersburg'da yaygın gösteri olabilir.  Eğer Moskova'ya döndüğü günkü kadar destek bulacaksa bu ciddiye alınmaz" diyor.
 
Peki Navalnıy'nın tutuklanması, Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararlarının alınmasına sebep olabilir mi?
 
RBC gazetesine konuşan analistler, bu olasılığı dışlamıyor, ancak genel beklenti yaptırımların kişisel seviyede kalacağı ve Rus ekonomisini etkileyecek bir karaktere bürünmeyeceği yönünde.
 
Zürih Üniversitesi'nden Mariya Şagina, Navalnıy olayının Kuzey Akım 2 projesine yönelik yeni bir yaptırıma yol açmasını beklemediğini söylüyor. Şagina'ya göre, Almanya enerji meselelerini yaptırım konusunda ayrı ele alma konusunda büyük bir hassasiyet içerisinde.
 
20.1.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама