Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Rusya’dan 184 bin oturma izni

Dünyada yaygınlaşan "yatırım karşılığı oturma izni" programlarını örnek alan Rusya’nın benzer bir uygulamaya geçme planı gündemde tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı uzmanlar uzman bunun yabancıları teşvik etmeye yeterli olmayacağını savunurken, bazıları da özellikle eski SSCB vatandaşları ile Çinlilere cazip geleceğini savunuyor. 
 
Bu arada konu tartışılırken, Türkiye’nin uyguladığı “250 bin dolarlık mülk alana vatandaşlık” programını örnek gösterenler de var:
 
Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Astons’un Rusya temsilcisi İgor Nemtsov, “Mülk karşılığı birkaç ay içinde pasaport alacağınız Türkiye programı başarıyla çalışıyor. Pandemiye rağmen bu yılın ilk dokuz ayında yabancılar Türkiye'de bir yıl öncesine göre yüzde 30 daha fazla konut satın aldı. Rusya’da oturma izni için yatırım yapacağına, Türkiye’de bunu pasaport almak için yapacak daha fazla yabancı var. Bu nedenle, Rusya’nın Türkiye örneğini örnek alarak tasarıyı şekillendirmesii daha doğru olur. O zaman daha çekici olur ve sadece BDT ülkeleri sakinleri için değil, aynı zamanda diğer yabancı ülkelerin vatandaşları için de cazip olur” dedi. 
 
Buarada K. Pravda gazetesi, geçen yıl 184 bin 362 yabancının Rusya'da oturma izni aldığını yazdı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, bunların 173 bin 892’si, yani yüzde 94’ü eski SSCB vatandaşları. Gazete, hangi ülke vatandaşlarına kaç oturma izni verildiğini sıralıyor ama listede sadece eski SSCB ülkeleri bulunuyor:
 
 
53 378 - Ukrayna
 
29 635 - Tacikistan
 
20 888 - Özbekistan
 
14 893 - Azerbaycan
 
14 450 - Kazakistan
 
11 856 - Ermenistan
 
10 819 - Belarus
 
7059 - Moldova
 
5 086 - Kırgızistan
 
3 034 - Gürcistan
 
1972 - Türkmenistan
 
369 - Litvanya
 
325 - Letonya
 
128 - Estonya
 
"Altın vize" gündemde

Rusya’dan yatırımcıya 'altın vize' haberi hafta sonunda TürkRus.Com'a şu haberle yansıdı:
 
Avrupa’da bazı ülkelerin ülkeye yatırım karşılığı oturma izni veren programlarını örnek alan Rusya, benzer bir uygulamaya geçmeye hazırlanıyor. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan öneri, bakanlar kurulu gündeminde.
 
Buna göre, yabancıların Rusya’da süresiz oturma izni almak için ülke ekonomisine 10 ila 50 milyon ruble arasında yatırım yapması yeterli olacak.
 
Bakanlık, bunun yeni istihdam yaratılmasına ve ülkedeki yatırım ortamının yeniden canlanmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyor.
 
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bu programı, bazı Avrupa ve Karayip ülkelerinin benzer şartlarda sunduğu ve "altın vize” uygulamasına 
 
İzvestiya gazetesinin aktardığına göre, bir yabancının basitleştirilmiş bir şekilde Rusya'da oturma izni alabilmesi için, aşağıdaki yollardan biriyle ülke ekonomisine yatırım yapması gerekiyor
 
- Basit bir “şahsı şirketi” (IP) kurarak 10 milyon ruble (yaklaşık 131 bin dolar) yatırım yapmak ve 10 Rusya vatandaşı istihdam etmek.
 
- Veya Rusya’da en az üç yıldır faal olan, en az 25 kişiyi istihdam eden ve en az 6 milyon ruble vergi ödeyen bir Rus şirketine 15 milyon ruble  (yaklaşık 196 bin dolar) yatırım yapmaki
 
- Veya en az üç yaşında bir Rus şirketinin sahibi olmak ve şirkete en az 15 milyon ruble yatırım yapmak,
 
- Veya Rusya'da en az üç yıldır faaliyet gösteren yabancı bir şirkete sahip olup ve en az 50 milyon ruble yatırım yapmış olmak,
 
- Veya başvuru anında Rusya'da en az 3 yıldır 30 milyon ruble (yaklaşık 393 bin dolar) değerinde  gayrimenkul veya devlet tahvili sahibi olmak.
 
 
Uzmanlar yatırım yoluyla vatandaşlık veya ikamet elde etmeye yönelik benzer programların, bazı Karayip bölgesi ülkelerinde, AB’de ise Yunanistan, Portekiz, Malta ve Güney Kıbrıs'ta uygulandığını hatırlatıyor 
 
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rusya'nın "altın vize" programının ülke ekonomisinin teknolojik yenilenmesini, yeni kaynak çekerek hızlandıracağına ve yeni istihdam yaratılmasına yardımcı olacağı görüşünde.
 
Gazeteye konuşan bazı uzmanlar, programın Orta Doğu, Afrika, Çin vatandaşlarının yanı sıra sık sık Rusya'ya sık uçan yabancı şirketlerin üst düzey yöneticilerinden yüksek talep görebileceğine inanıyor.
 
Rusya’nın sunmak istediği imkanları şu an örneğin Yunanistan’ın 250 bin Euro (22,5 milyon ruble) karşılığında 27 AB ülkesine seyahat etme hakkı vererek sağlıyor.
 
Bu yıl birçok Avrupa ülkesinde "altın vize" programlarıyla ilgili sorunlar başladı. Güney Kıbrıs'ta, ülkelerinde sabıka kaydı bulunan kişilere vatandaşlık verildiği tespit edilmiş ve program askıya alınmıştı
 
23.11.2020
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама