Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Belarus'ta genel grev yayılıyor, emekliler ve öğrenciler sokakta

Belarus'ta Lukaşenko'nun seçimleri yenileme ultimatomunu reddetmesi üzerine, muhalefetin çağrısıyla bazı büyük devlet fabrikalarında genel grev başladı. Medyaya yansıyan haberlere göre, buzdolabı fabrikası Atlant'tan toplu taşıma araçları üreten Belkommunmaş'a kadar pek çok devlet işletmesinde grev yayılıyor.

Diğer yandan Minsk'te bugün de binlerce öğrenci ve emekli, Lukaşenko'yı protesto için sokağa çıktı. Başta Lukaşenko'nun sarayı olmak üzere, başkentte ana güzergahlarda güvenlik güçleri yer yerzırhlı araçlarla önlem alıyor. 

Pazar günkü gelişmeler:

Belarus'ta 11. haftasına giren Lukaşenko karşıtı protesto gösterileri, pazar günü Minsk başta olmak üzere pek çok şehirde gerçekleşti. Muhalefet lideri Tihanovskaya, ultimatomun süresinin dolduğunu ve yarından itibaren genel grev başlatılacağını duyurdu.  

Minsk'te 12 metro istasyonu kapatılırken, özellikle şehir merkezinde zırhlı araçlarla polis güvenlik önlemlerini arttırdı.  Muhalefetin 25 Ekim'den sonra ülke çapında genel grev tehdidi, Lukaşenko'nun ise "Yeni ve etkili önlemlerle izinsiz gösterileri bastırma" açıklamasının ardından, pazar günü gergin geçti.  Kommersant 100 bin kişinin Minsk'deki protestolara katıldığını, onlarca gözaltı olduğunu duyurdu. Ajanslar, polisin göstericilere ses bombası attığını bildiriyor. 

Sputnik'in haberine göre pazar günü Minsk’te geleneksel hafta sonu yürüyüşü düzenleyen protestocular Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun rezidansına doğru yürüyünce polisin müdahalesiyle karşılaştı.

Protestocular kordona yaklaşınca polis 10 ses bombası attı. Bunun üzerine göstericiler kaçıştı. Geri çekilen protestocular eyleme devam ediyor. Görgü tanıkları, polisin ses bombası kullanması sonucu birkaç kişinin yaralandığını belirtiyor.


Önceki gelişmeler:

9 Ağustos'tan beri Başkan Lukaşenko'nun istifasını ve seçimlerin yenilenmesini isteyen muhalefetin aralıksız protesto gösterilerine sahne olan Belarus'ta kritik bir hafta sonu bekleniyor.  Muhalefetin yurt dışındaki lideri Svetlana Tihanovskaya, yönetime ultimatom vermiş, 25 Ekim'e kadar talepleri yerine getirilmezse ülke çapında genel grev başlatacaklarını duyurmuştu.

Tihanovskaya, Lukaşenko'dan görevi bırakmasını, tüm siyasi tutukluları serbest bırakmasını, protestoculara karşı güç kulanımı ve yasadışı gözaltılara son verilmesini istemişti.

Seçimlerde Lukaşenko'ya karşı kaybettiği ilan edilen Tihanovskaya, "İki aylık siyasi kriz yasadışı uygulamalar ve baskılarla geçti.  Artık yetti" demiş, talepler yerine getirilmezse genel grev örgütleyeceklerini, yılları bloke edeceklerini ve taraftarlarını devlet mağazalarından alışveriş yapmamaya çağıracaklarını söylemişti.

Bu arada Lukaşenko'nun da katılımıyla pazar günü Minsk'te yapılması beklenen "büyük miting" ise koromavirüs salgınındaki artış gerekçesiuyle iptal edildi. Pazar günü Misnk'te Lukaşenko yanlıları ve karşıtlarınının karşılıklı gövde gösterisi bekleniyordı.

Bu arada Svetlana Tihanovskaya, dün de yıl sonuna kadar yeni devlet başkanlığı seçimleri yapılması çağrısında bulundu.


Danimarka ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Tihanovskaya, "AGİT Parlamenterler Meclisi temsilcileriyle önemli bir görüşme yaparak yeni seçimlere yönelik müzakerelere ve bu müzakerelerin organizasyonunda hangi ülkelerin yer alacağını konuştuk. Yeni seçimlerle ilgili müzakereler 2020 yılında başlamalı ve seçimler yıl sonunda yapılmalı" dedi.

Sputnik'in haberine göre Kofod, Belarus'taki de dahil sivil toplumun desteklenmesi için Danimarka'da Yeni Demokrasi Vakfı'nın kurulacağını belirtti.

Kofod, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Cesaretinden ve Belarus halkının sesini duyurmak için yaptığı fedakarlıklardan derinden etkilendim. Danimarka, özgür ve adil seçimler isteyen Belarus halkının güçlü bir destekçisi" ifadelerini kullandı.

Tihanovskaya ise Twitter açıklamasında Kofod ile görüşmesi hakkında şunları söyledi: "Bu sabah, Jeppe Kofod'la Belarus'taki durumu tartıştığımız bir görüşme yaptık. Sizin ve Danimarka halkının Belaruslulara gösterdiği dayanışma ve destek için teşekkürler. Ülkeniz, Belarus'ta demokrasi ve şiddetin sona ermesi için bizimle birlikte birçok adım atıyor."

Belarus'ta 9 Ağustos'taki tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinden sonra Aleksandr Lukaşenko 6. dönem üst üste koltuğa oturmuştu. Ancak muhalefet Lukaşenko'nun seçimlerin geçersiz olduğu konusundaki ısrarını sürdürüyor.

26.10.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама