Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Seri İlanlar

Navalnıy taburcu oldu, Kremlin: "İstediği zaman Rusya'ya dönebilir"

Berlin'deki bir klinikte tedavi göre Aleksay Navalnıy'ın iyileştiği ve bu sabah taburcu edildiği bildirildi. Klinikte 32 gün kalan Navalnıy 24 günü komada geçirdi.  Berlin'de bir parktan fotoğraf paylaşan Navalnıy, "32 gün sonra aynada kendime bakınca Yüzüklerin Efendisi'nden bir karakter gördüm" diye yazdı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Navalnıy’in her vatandaş gibi istediği zaman Rusya’ya dönebileceğini ve herhangi bir resmi görüşme planı bulunmadığını ifade etti.

Gazetecilere konuşan Peskov, Navalnı'ın Charite Kliniği’nden taburcu edilmesi ile ilgili, “Hasta gerçekten iyileşiyorsa bu harika, tez zamanda iyileşmesini diliyoruz. Moskova’ya dönmesine gelince, her Rusya vatandaşı gibi istediği an dönmekte özgür” dedi.

Sputnik'in haberin göre Peskov ayrıca Navalnıy’in Almanya ve diğer ülkelerle paylaşmakta olduğu bilgileri Rus güvenlik güçleri ile de paylaşmak gibi bir arzusu olmazsa, herhangi bir görüşmenin planlanmadığını ifade etti.

Bu arada Fransız Le Monde gazetesi, 14 Eylülde iki devlet başkanı Macron ile Putin'in yaptığı telefon görüşmesinde sarf edildiği belirtilen, zehirlendiği iddia edilen Rus muhalif Aleksey Navalnıy'nın durumu ile ilgili ilginç sözleri sütunlarına taşıdı.

Gazetenin iddiasına göre Putin Navalnıy'den "internetteki basit bir skandalcı-başsağrısı" diye söz etti ve ihtimalleri sayarken "Navalnıy'nın kendisini zehrilemiş olabileceğini" söyledi.  Habere göre Putin, Navalnıy'nın bazı işadamları ve politikacılara şantaj yaptığını söyledi. 

Gazete görüşmeyi "sağırlar diyaloğu" olarak niteledi. 

Instagram'dan Putin'e ait olduğu iddia edilen yorumlara karşılık veren Navalnıy ise, "İyi bir senaryo. Yakın analizi hak ediyor. Mutfakta Noviçok pişirdim. Uçakta bir yudum içtim. Komaya girdim" diye alaylı bir yanıt yazdı. 

Kremlin: Rusya Navalnıy soruşturmasında hala güçlük çekiyor 


Öte yandan Sputnik'in haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın muhalif Navalnıy ile ilgili soruşturmada hala güçlük çektiğini, olayla ilgili delillerin kaybolduğunu ve Almanya’dan herhangi bir bilgi gelmediğini, bazı kanıtların kasıtlı olarak gizlenmeye çalışılıp çalışılmadığının ve bunun arkasında ne olduğunun anlaşılması gerektiğini belirtti.
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın muhalif Navalnıy ile ilgili soruşturmada hala güçlük çektiğini, olayla ilgili delillerin kaybolduğunu ve Almanya’dan herhangi bir bilgi gelmediğini, bazı kanıtların kasıtlı olarak gizlenmeye çalışılıp çalışılmadığının ve bunun arkasında ne olduğunun anlaşılması gerektiğini söyledi.

Kolluk kuvvetlerinin titizlikle Rusya yasalarına uyarak hareket ettiğini vurgulayan Peskov, şunları söyledi:

“Bazı sorunlar yaşadıklarını görüyorsunuz, zira maalesef pek çok kanıt kayboldu. Burada şunu anlamak gerekir, bazı kanıtlar kasıtlı olarak mı, yoksa kasıtsız mı gizlemeye çalışıyor ve bunun arkasında ne var. Maalesef, başta Almanya olmak üzere muhataplarımızdan bilgi alma konusunda hala sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle veri elde etme konusunda belli başlı sorunlar var ve bunlar tüm soruşturma faaliyetlerini zorlaştırıyor.”

Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kayıp giysilerinin iade edilmesi konusundaki talebini değerlendiren Peskov, “Hastaya tüm saygımızla, biz giysilerle ilgilenmiyoruz. Bu Kremlin’in profili değil” ifadelerini kullandı.

Navalnıy’a eşlik eden kişilerin çok sayıda kanıtı yanlarında götürdüklerine dair açıklamaların yapıldığına dikkat çeken Peskov, “Bunların dışında daha neleri götürdüklerini bilmiyoruz, ancak önemli bir şeyi aldıklarından eminiz. Denetlemelerle uğraşanların nelere ihtiyaç duydukları ortada. Bu nedenle bu konuda hiçbir şey söyleyemem” diye konuştu.

‘Pompeo’nun Navalnıy hakkındaki açıklamalarını yorumlamayacağız’

Peskov, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Navalnıy olayı ile ilgili açıklamalarını yorumlamayacağını, bu zevki Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya bıraktığını ifade etti:

“ABD Dışişleri Bakanı'nın açıklaması hakkında yorum yapma zevkini meslektaşım Maşa’ya (Zaharova) bırakıyorum.”

Pompeo’nun Rusya’ya karşı olası yaptırım açıklamasını da yorumlaması istenen Peskov, “ABD’nin yaptırım bağımlılığına (farklı bir tabir kullanmak zor) gelince herkes, tüm dünya ülkeleri bunu biliyor, bu eylemleri hiç kimsenin tasvip edeceğini sanmam.”

Bir İngiliz basın kuruluşunun muhabirinin ‘İngiliz parlamentosunun Brexit anlaşmasının bazı kısımlarını terk etmeyi mümkün kılan tasarı üzerindeki oylamasının, Rusya ve Çin ‘rejimlerine’ uluslararası hukuku ihlal etme olasılığı hakkında kötü bir sinyal gönderebilir mi’ sorusu üzerine Peskov, “Biliyor musunuz, biz İngiltere rejiminin iç işlerine ve faaliyetlerine karışma niyetinde değiliz” yanıtını verdi.

23.9.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама