Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

Rusya'dan Türkiye'ye: Üniversite şart değil, "meslek eğitimi" de var...

 

MESLEK EğıTıMı...


Temmuz 2009  Türkiyesi’nin gündeminde meslek lislerine  üniveriste giriş  sınavlarında  uygulanan  katsayının kaldırılması vardı.  Konunun politik demogojisine girmek istemiyorum ama bilinen bir gerçek var ki o da  Türkiye’deki  işletmelerin en büyük sıkıntılarından birisi de eğitimli ara  eleman bulunamamasıdır. ış hayatında öyle bazı işler vardır ki üniversite mezunlarını  o işler için istihdam etme  lüksü  yoktur. Örneğin hazır giyim konfeksiyon işinde makinacı veya overlokcunun üniversite mezunu olmasını  bekleyemezsiniz  ama bu  işler için  alınacak elemanın biraz  eğitimli  olmalarını istersiniz. O nedenle  az çok bu konularda eğitim almiş  gençler yani meslek liseleri mezunları bu tür işler için tercih edilmektedir.

Geçtiğimiz yıl   Koç Grubu  “Meslek Lisesi-Memleket Meselesi “ diye bir projeye imza attı.  Günümüz bilinçli tüketicisi artik sadece  satın alacağı ürünün kalitesi  ile  veya fiyatı  ile ilgilenmiyor, o ürünü yapan firmanın ne tür sosyal sorumluluklar aldığına da bakıyor. Firmalar da ürünlerin homojenleştiği bir dünyada farklılıklarını yer aldıkları  sosyal sorumluluk projeleri ile ortaya koymaya çalışıyorlar.  Tekfen-Tema  işbirliği,   Borusan ve   bazı bankaların bünyelerinde finanse ettikleri  senfoni gurupları,  Efes Pilsen’in her yıl düzenlediği gençlik festivalleri, Türkcell’in etkinlikleri v.s  bu  projelerin güzel örneklerinden bazılarıdır. Koç Grubu da sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çok güzel bir çalışma başlatmış oldu.

Birkaç yıl önce  gönüllü  olarak görev aldığım  bir  meslek  kuruluşunda , yönetimdeki    arkadaşlarımla birlikte sektörümüze eğitimli  işçiler yetiştirmek üzere biz de bir meslek  lisesi açma girişiminde bulunmuştuk.  Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğine girerek onların elinde bulunan  eski döküntü  binalardan birini alıp, okul olması için  gerekli  tadilatları yapmış,  içini de bakanlığın tek tip projelerine uygun olarak   tefriş ettikten sonra mesleğimizle  ilgili küçük  ama modern bir de atölye kurarak 4 yıllık  meslek lisesini devreye koymuştuk.   Milli Eğitimin atadığı  öğretmenlere gerekli oryantasyon için sektörde eğitim vermiş,  ayrıca  meslekten emekli olmuş bir arkadaşımızı  da  tam zamanlı olarak okulda pratik eğitimden sorumlu hoca olarak istihdam etmiştik.
Milli eğitim bakanliği ile birlikte hazırladığımız ders programlarında - ilk  yıl; düz liseler gibi genel   eğitim,  -ikinci yıl; teorik mesleki eğitimi,  -üçüncü yıl; atölye çalışmaları eğitimi  verildikten sonra  -son yılı da  sektördeki  firmalarda staj yaparak tamamliyorlar.  Okulumuz mezunlarının  büyük bir çoğunluğu  staj yaptıkları fabrikalarda  çalışmaya devam ettiler...

Bütün bunları niçin yazdım biliyor musunuz?

Rusya’da  bizim işyerimizin bulunduğu 40 bin nüfuslu  Bagarodsk şehrinde bir  deri teknik okulu varmış. Geçen ay  randevu alıp  gidip  okul  müdürü  ile tanıştım.  Okul   yaklaşık 120 yıl önce, 1890 yılında Çar II. Nikolay zamanında  yüksek okul olarak kurulmuş.  Bütün Rusya’ya deri  teknisyeni yetiştirip yolluyorlarmış.  Büyük  devrimden sonra 1923 yılında Bagarodsk şehir ünvanını alınca deri  okulu  da Hafif sanayi Bakanliğına bağlı teknik eğitim veren bir okul haline gelmiş.  9.ncu sınftan itibaren öğrenci kabulüne başlamış,  bu kez de SSCB deki tüm deri fabrikalari için teknik eleman yetiştirmişler,  ikinci devrimde yani SSCB yıkılınca da Nijni Novogorad hükümeti okulu  kendisine bağlayıp  yaşatmaya çalışmış.

Okul deyip geçmeyin, küçük bir fabrika sayılır. Kullanılan malzemeler  makinalar, deriler ve kimyasal malzemeler oldukca yüklü bir bütçeyi gerektiriyor.  Başımızdan geçtiği için biliyorum bizim açmış olduğumuz okula Milli Eğitim Bakanlığından araç, gereç ve malzeme  için  mali destek gelmediği   için  her yıl malzeme alımı ve makinaların tamir bakımı için  ciddi bir bütçe ayırıyoruz.

Deri Teknik okulu SSCB zamanında hafif sanayi bakanlığı bütçesinden geçinirken, şimdi  Nijni Novogorad hükümet bütçesinden finanse edilmekteymiş. 

Okula öğrenci kabulu sınav ile oluyor, önce Rusça dil sınavı, peşine matematik ve kimya sınavlarından başarılı olanlar okula kayıt olabiliyormuş. Okul öğretmenleri de buradan mezun olduktan sonra yüksek eğitimlerini  tamamlayan kişilerden oluşuyor.

Rusya’nın değişik bölgelerindeki  deri fabrikalarında çalışan  işçileri işyerinde eğitme işini de üstlenen Bogorodsk deri  teknik okulu  öğretmenlerini zaman zaman başka şehirlere de  eğitim için  yolluyormuş.  Ayrıca yakın bölgelerdeki deri işleme fabrikaları için siparış üzerine üretim yaparak okul bütcesine gelir sağlıyorlarmış. (Yıllardır Türkiye’de üniversite-sanayi  işbirliğinden bahsedilir ama hiçbir yüksek okul ile meslek kuruluşunun bir araya gelip de bir projeyi ortak yürüttüklerine  şahit olmadık)

Okul yaklaşık 2 dönüm bir arazide yer alıyor. Bahçesinde, idari binası, derslikleri, labaratuarı, fabrika binası ve  uzak bölgelerden okumaya gelenler için hizmet vermek üzere  yurt olarak da 4 katli bir bina yer alıyor.
Halen okulda 400 civarında öğrenci var ama bir zamanlar 800 öğrenci varmış.  Bogorodsk Deri teknik okulu  Rusya’nın bu konuda eğitim veren tek okulu.  şimdilerde biraz  tedirgin,  zira son yıllarda deri işlemeye olan talep azalmış.  Bölge hükümeti  25 kişiden az öğrencinin bulunduğu  bölümleri  finanse etmeyeceğini beyan edince  Bagarodsk’daki  deri teknik okulu yakın bir gelecekte deri eğitiminden tamamen kopup 120 yıllık geleneğin son bulacağı endişesini  taşıyor.  Okul idaresi çareyi  ek bölümler açmakta bulmuş ve deri teknik işlemenin yanı sıra, modelcilik, muhasebe, finansman ve bilgisayar eğitimleri de vermeğe başlamışlar. Deri teknik eğitimi için başvuran öğrenci sayısı azalsa bile diğer bölümlere özellikle de  finans ve modelcilik bölümleri  için her geçen gün talebin de arttığını belirtiyorlar.

Umarız  Türkiye’deki  katsayı kararı ile  sanayinin ihtiyaci olan eğitimli ara eleman istihdaminin  kaynağı kurumaz. Aslında   ülkemizde gençlerin hepsinin üniversite bitirerek meslek sahibi olmaları gerekmiyor.  ış hayatında  üniversite  eğitimi olmayanlara da çok ihtiyaç vardır.  Türkiyemizde  ara  eğitim dediğimiz   düz orta eğitimden mezun olanlar ne yazık ki ellerinde hiçbir meslek bilgisi olmadığı için iş bulmakta zorlanıyorlar.  Onlar da iş bulmanın yollarından biri olarak üniversite eğitimini çare olarak görüp  şanslarını üniversite kapılarında  deniyorlar. Sonuçta üniversite için başvuru sayısının ancak  ¼’ü üniversiteye kabul ediliyor,  girebilenlerin de  çoğunluğu  istemedikleri bölümleri seçmek zorunda kalıyorlar  ve okulu bittirdiklerinde  ya iş bulamıyorlar ,  bulsalar  da sevmediği bir işte ömür çürütüp iş hayatında verimsiz oluyorlar...

12.8.2009

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама