Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

Putin gitmemek üzere giderse, gelen aslında gelmemiş mi olacak?

Zannımca Putin, "Artık bir misyonum ve onu gerçekleştirmek için stratejim var. Uzun yola çıkmaya hüküm giydim. Gerisi taktik adımdır; zamana ve zemine göre değişir, ama esas hedeften beni saptırmaz" diye karar aldı ve gerisi teferruat. Size şu kadarını söyleyeyim: Putin yeniden aday olmazsa ya da görev süresi uzatılmazsa ki ilk ihtimali sıfıra indirmişe benziyor, 'normal şartlar altında' Putin gittiği ve Kremlin'e yeni bir ev sahibi oturduğu gün 'devlet başkanlığı' makamı bugün taşıdığı anlamı taşımayacak.

Yani Kremlin ideologlarına göre, Putin 'gitmemek üzere giderse', yerine gelecek isim aslında 'gelmemiş' olacak. Yeterince açık gelmediyse devam edeyim: Muhtemelen Putin, yeni tahsis edilecek bir makamda, örneğin 'Devlet Konseyi Başkanı' olarak fiilen '1 numara' olacak. ışler mi, o koltuğa oturan, o yetkileri anayasadan alan kişi figüran olmaya razı kalır mı, emin değilim ama böyle bir plan var. Bu durumda 'devlet başkanlığı' koltuğunda, karizması Putin'inkini gölgeleme ihtimali olmayan bir isim oturacak. şu an öne sürülen Sergey ıvanov ve Dimitri Medvedev bu tanıma uygun isimler.

O halde Putin'in kafasından geçen ne olabilir? Dünyaya, "Biz Kazakistan ya da Türkmenistan gibi totaliter rejimlerden değiliz, imkânım ve halk desteğim olmasına rağmen görev süremi uzattırmıyorum, anayasayı çiğnemiyorum, demokratik gelenek başlatıyorum" mesajını verecek. Öbür yandan, SSCB'nin sağlam mirasçısı ve yeniden bir 'süper güç' olarak dünya sahnesine dönmenin yeminini etmiş bir Çekist olarak, "Hâlâ çok gencim, ülkeme yapacak büyük hizmetlerim var, ama bunun için şu an başkanlık koltuğunda oturmam şart değil. SSCB'de de 'prezidyum başkanı' hukuken devlet başkanı sayılırdı ama kimse adını bile hatırlamazdı, ülkeyi fiilen KP Genel Sekreteri yönetirdi" diye düşünüyor olabilir. Nasıl ki Türkiye'de ordu kendini rejimin kurucusu, sahibi ve savunucusu görüyorsa, Rusya'da da aynı gerçek 'istihbaratçılar' için geçerli. Putin döneminde zaten 'silovikiler' ya da 'Çekistler' denilen KGB kökenlilerin ipleri tuttuğu malum. Yani Putin, iktidarı meçhule bırakıp gitmiyor. Rusya tarihinde ilk kez üç yıllık bütçe yaptırarak, suyun gelecekteki akış yönünü şimdiden belirleyerek, güvendiği isimleri ülkenin her yanında tüm kilit görevlere oturtarak, görüntüde gidiyor. Belki dört yıl sonra anayasa kendisine o imkânı verdiğinde dönecek, belki dönmeyecek. Orası ayrı konu ve o zamana kadar Rusya'nın ne olacağını kestirmek zor. şu anki görüntü, 2008'de Putin'in yerinde artık onun adayının ve adamının oturacağı, iplerin yine de Putin'de ve onun temsil ettiği zihniyette olacağı. Ama eğer dünyanın gidişatı değişir ve 'normal şartlar' kalmazsa, başkanlık seçiminin ertelenmesi ya da Putin'in görev süresinin uzatılması formülleri de ansızın şapkadan çıkarılabilir.

Velhasılı, Putin hiçbir yere gitmiyor, gidemez. Başladığı işi, üstlendiği misyonu tamamlamaya yeminli. Hayali Rusya'yı yeniden 'süper güç' yapmak ve hatta imkân bulursa ABD'den rövanşı bir şekilde almak. Dünya bir züccaciye dükkânı, Neo-con'lar da içeride koşturan bir fil olmaya devam ettikçe, gidişat Putin'in ekmeğine yağ sürecek. Zaten dünyanın istikrasız hali petrol fiyatlarını yükseltiyor ve Rusya ekonomisini besliyor. Batı'nın bencil ve adaletsiz politikaları 'mazlumların savunucusu' sıfatını Putin'e yakıştırıyor. Filistinliler bile artık umut için Moskova'ya koşuyor. Küsürat kabilinde 'demokrasi, insan hakları' hezeyanları var ama halkın çoğunluğunun umurunda değil. Putin'in karizması ışıl ışıl parlıyor.

Ama sık sık söylediğim gibi, Rusya'yı ve dünyayı bekleyen asıl risk, makul ve sağduyulu bir lider olan Putin'in elinde olan mühür bu çar yetkileri ile, eğer gün gelir de eskaza yanlış bir adrese giderse ne olacak? Mührü alan 'Süleyman benim' derse ne olacak sahi? Ülkü peşinde koşanlar ile iktidar peşinde koşanların olası mücadelesi patlak verirse iş nereye varacak? Ülkelerin kaderlerini kişilere veya sistemlere bağlamanın can alıcı farkı işte o zaman mı anlaşılacak?..

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама