Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Moskova'da Türk-Rus zirvesi: "Libya müzakerelerinde ilerleme sağlandı"

Türkiye ile Rusya arasındaki yoğun diplomatik temaslara bugün bir yenisi daha eklendi. Putin'in 8 Ocak'taki İstanbul ziyaretinin ardından, bugün de Moskova'da 2+2 formatlı Türk-Rus zirvesi yapıldı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, Rus mevkidaşları Sergey Lavrov ve Sergey Şoygu ile bir araya geldi. Görüşmede MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı. 

Çavuşoğlu ve  Akar, Moskova'daki temasları kapsamında muhatapları ile Libya ve İdlib'deki son durumu masaya yatırdı. 

Sputnik'in aktardığına göre, Moskova’da bugün yapılan Libya müzakerelerinde belli bir ilerleme sağlandığını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tarafların oluşturulan taslak metne olumlu baktıklarını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya’da tarafların arasında çözüm bulma amacıyla Moskova’da yapılan ve taslak metnin oluşturulmasıyla sonuçlanan müzakerelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

 Libya müzakerelerinde belli bir ilerleme sağlandığını, tarafların oluşturulan taslak metnine olumlu baktıklarını söyleyen Lavrov şöyle konuştu:

"Bugün sabahtan beri Libya’daki tarafların katılımıyla, ayrıca Türkiye, Rusya savunma ve dışişleri bakanlarının desteğiyle yoğun müzakereler yapıldı. Ateşkes ile ilgili sorunların somutlaştırılmasını mümkün kılacak bir belge üzerinde çalışıldı. Bildiğiniz üzere (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın 8 Ocak’ta İstanbul’da kabul edilen ortak açıklamasında yer alan çağrıları üzerine pazar günü saat 00.00’da ateşkes ilan edildi. Bugünkü toplantının bu nihai taslak belgesi ayrıntılı bir şekilde ele alındı, oldukça ciddi müzakerelerin konusu oldu ve bugün, bu yönde belli bir ilerlemenin sağlandığını söyleyebiliriz."

‘Bazı taraflar müzakerelerde oluşturulan nihai belgeyi imzaladı’
 
Libya’daki çatışmanın bazı taraflarının Moskova’daki müzakerelerde oluşturulan nihai belgeye imza attıkları bilgisini veren Rusya Dışişleri Bakanı, Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter’in ise ek süre istediğini belirtti.

“Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Sayın Fayiz Mustafa es-Serrac ve Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri az önce belgeyi imzaladı” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Libya Ulusal Ordusu Komutanı Mareşal Hafter ile Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akila Salih belgeye olumlu baktı ve imzalama konusuna netlik kazandırmak için yarın sabaha kadar biraz ek süre istedi. Kararın olumlu olmasını umuyorum.”
Bu görüşme öncesi hafta sonu Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya lideri Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları telefon görüşmesinde Libya’daki durumu ele aldıkları, ayrıca Libya krizinin çözümüne katkıda bulunmaya yönelik ortak isteklerini yineledikleri belirtildi.

Kremlin’in sitesinde yer alan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonda görüştü. Liderler, Libya’daki durumu ele aldı ve Libya krizinin çözümüne katkıda bulunmaya yönelik ortak isteklerini yineledi.

Sputnik'in aktardığına göre, görüşmenin Türk tarafının girişimi ile yapıldığı belirtilen açıklamada, “Liderlerin 8 Ocak’ta İstanbul’da yaptıkları görüşmede varılan Rus-Türk anlaşmalar temelinde Libya’daki durumla ilgili görüş alışverişine devam edildi. Rusya ve Türkiye'nin Libya ihtilafının siyasi çözüm sürecini ilerletmek için kapsamlı yardım sağlamaya yönelik istekleri teyit edildi” ifadelerine yer verildi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in çarşamba günü İstanbulda yaptığı görüşme sonrası Libya'da taraflara 12 Ocak 00:00'dan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes çağrısı yapmıştı. Libya'daki darbeci lider Hafter'den o çağrıya olumsuz yanıt gelmişti. Türkiye, Rusya'yı Hafter'i ikna etmeye çağırmıştı.  

13.1.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама