Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin: "Sarı yelekliler istemeyiz..."

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Fransa'nın güneyinde yapılan günübirlik zirvede, Suriye'nin İdlib kentinde devam eden çatışmalar gündem oldu. Macron'un 'ateşkese uyun' talebine Putin, 'teröre karşı Suriye ordusunu destekliyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkesinin güneyindeki Brégançon'da bulunan yazlık konutunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırladı. Macron ikili görüşmede Putin'e Suriye'nin İdlib bölgesi için Soçi'de alınan ateşkes kararına "gerçekten saygı gösterilmesinin acil" olduğunu söyledi.

Putin ise Macron'a Rusya ordusunun İdlib'de "Suriye ordusunu teröristlere karşı desteklediğini" dile getirdi.

Moskova’da son günlerde kent meclisi seçimleri ile ilgili düzenlenen protesto gösterileri ile ilgili soruyu yanıtlayan Putin, önümüzdeki eylülde Moskova dahil Rusya’nın birçok bölgesinde yerel yönetimlerin seçileceğini ve söz konusu gösterilerin seçmen döngüsüne bağlı olduklarını belirtti.

Rusya yönetiminin halkın protesto hakkını tanıdığına dikkat çeken Putin, temmuz ve ağustos aylarına yapılan yasal gösterilerin barışçıl bir havada ve taşkınlıklar olmadan tamamlandıklarını kaydetti.

Rus lider, “İleride de bizde ve diğer ülkelerde tüm gösterilerin, taşkınlıklar ve yasa ihlalleri olmadan geçmesini umuyorum” dedi ve ekledi:

“Vatandaşlarımızın yasalara uygun olarak protesto hakkı bulunuyor, yetkililer ise bu haklarının uygulanmasını sağlamalı. Ancak ne yetkililer, ne de bazı vatandaş grupları, hiç kimse yasaları ihlal etme ve durumu yetkililerle çatışmaya dönüştürme hakkına sahip değil. Bu yapılanlar yasa ihlalleri ve tüm sorumlular Rus yasalarının karşısında sorumlu tutulmalı.”

Rusya lideri Vladimir Putin, ülke içindeki siyasi gelişmelerin yasal temelde olması için yetkililerin ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Moskova’daki protestolarla ilgili bir soruya yanıt veren Putin, Fransa’daki ‘sarı yeleklilerin’ protestolarını anımsattı:

“Bildiğimiz üzere bu tür olaylar sadece Rusya’da yaşanmıyor. Burada misafirim, bu konuyu açmaktan rahatsızlık duyuyorum, fakat bu tür soruları sorduğunuz için buna mecbur kaldım. Sözüm ona ‘sarı yelekliler’le ilgili olayları hepimiz biliyoruz, bu olaylarda bizim tahminlerimize göre 11 kişi hayatını kaybetti, 2 bini polis olmak üzere 2 bin 500 kişi de yaralandı. Rusya’nın başkentinde bu tür olayların yaşanmasını istemeyiz ve ülkemizdeki siyasi gelişmelerin yasalar çerçevesinde cereyan etmesi için elimizden geleni yapacağız”.

Arhangelsk bölgesinin Severodvinsk kentinde kaza sonucu meydana gelen patlamaya da değinen Putin, bölgede radyasyon seviyesinin artma tehlikesinin bulunmadığını vurguladı:

“Orada herhangi bir tehlike yok ve radyasyon seviyesinin artma tehlikesi bulunmuyor. Oraya, bağımsız uzmanlar da dahil olmak üzere bilirkişiler gönderildi ve bu kişiler oradaki durumu kontrol altında tutuyor. En azından hem askeri, hem de sivil uzmanlar tarafından hazırlanan raporlar elime geçiyor. Orada ciddi herhangi bir değişiklik görmüyoruz. Ancak, beklenmedik herhangi bir duruma karşı önleyici tedbirler alınıyor”.
 
Rusya lideri Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmannuel Macron ile resmi yazlık konutunun bulunduğu Bregancon Kalesi’nde buluştu.

Macron’un eşi ile birlikte katıldığı karşılamanın ardından iki lider, basın mensuplarının sorunlarını yanıtlamak üzere kamera karşısına geçti.

First Lady Brigitte Macron'un da kolundaki sakatlığa rağmen Putin'i karşılamaya eşi ile birlikte geldiği görüldü. Putin ise basın açıklaması başlamadan önce First Lady'e bir buket çiçek verdi. 

Brigitte Macron, geçen hafta bindiği kayıkta ayağının kaymasının ardından kolunu incitmiş ve cumartesi akşamı kolunun bandajlı olduğu görülmüştü. 

Sıcak karşılamanın ardından iki lider Macron'un resmi yazlık konutunun bulunduğu Bregancon Kalesi’nin bahçesinde yerini alarak açıklamalarda bulundu. 

Macron ile uluslararası güvenlik ile ilgili konuları görüşmek niyetinde olduğunu söyleyen Putin, “Uluslararası gündem konusunda, elbette ki uluslararası güvenlikle ilgili konuları ele alabileceğimizi düşünüyorum. Burada Sayın Cumhurbaşkanı bu alandaki sorunlardan bahsetti, gerçekten de bu sorunlar mevcut” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) uzatılması ile ilgili yapmış olduğu teklife şimdilik ABD’den herhangi bir yanıt alamadığını belirtti.

Putin, “Şu anda New START anlaşmasının uzatılması konusu gündemde, ancak tekliflerimizin masada olmasına rağmen, Amerikalı ortaklarımızdan bu yönde herhangi bir girişim göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'nın yer aldığı ‘Normandiya Dörtlüsü’ formatının farklı bir alternatifinin bulunmadığını söyleyen Putin, Macron ile bu formatın çalışmasını ele alacağını kaydetti.

Daha önce af ve Donbass’ın özel statüsü gibi konularda varılan anlaşmaları hatırlatan Putin, “Anlaşma sağlamamız gereken birçok konu var. Zannediyorum ki bugün bu konuyu görüşeceğiz. Bunu mutlaka yapmalıyız. Ancak bana göre ‘Normandiya Formatının’ alternatifi bulunmuyor ve biz şüphesiz onu destekleyeceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın Avrupa Konseyi’ne dönmesinde Fransa’nın tutumunun büyük rolü olduğuna dikkat çeken Putin, şöyle konuştu:

“Fransa Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi, nükleer bir güç ve uluslararası güvenlik alanında kararların alınmasında büyük rolü var. Rusya’nın Avrupa Konseyi’ne dönmesinde Fransa’nın tutumu çok büyük, belki de kilit rol oynadı. Dolayısıyla Fransa ile işbirliği konusuna en ciddi şekilde yaklaştığımıza dair ek yorumlara ve kanıtlara gerek olmadığını düşünüyorum.”

Rusya lideri Putin, Suriye'deki güvenli bölgeden militanların çıkarak saldırılar yaptıklarını ve dünyanın farklı bölgelerine aktarıldıklarını belirtti.

Putin, “Suriye konusunu mutlaka ele alacağız. Soçi’de İdlib bölgesinin bir kısmının silahlardan arındırılması ile ilgili anlaşma imzalanmadan önce bölge topraklarının yüzde 50’si teröristlerin kontrolündeydi, şimdiyse yüzde 90’ı onların kontrolünde ve biz oradan sürekli olarak saldırdıklarını görüyoruz. Bunun da ötesinde, ki bu çok tehlikeli, militanların o bölgeden dünyanın diğer bölgelerine aktarıldıklarını görüyoruz ve bu son derece tehlikeli bir şey” vurgusunda bulundu bulundu ve ekledi:

“Suriye ordusunun söz konusu terör tehditlerinin durdurulması amacıyla yerel operasyonlar düzenleme çabalarını destekliyoruz.” (Sputnik, Euronews)

20.8.2019


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама