Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya: "Türkiye gösterdi, vurduk", Türkiye: "Haberler gerçeği yansıtmıyor"

İdlib'deki son gelişmelerle ilgili Moskova ve Ankara'dan farklı açıklamalar geldi. Rusya hava güçleri uçaklarının, Türkiye'nin isteği ve verdiği koordinatlar doğrultusunda Suriye'nin İdlib bölgesinde teröristlere bombardıman düzenlediği belirtildi. Sputnik'in haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ankara'nın yardım istemesi üzerine Türkiye'nin İdlib'de yer alan gözlem noktalarından birisine saldıran militanlara hava saldırıları düzenlediklerini söyledi. Akşam geç saatlerde Ankara'da Milli Savunma Bakanlığından yapılan ve AA'nın duyurduğu açıklamada ise "Rus hava güçlerinin Türkiye'nin istediği koordinatlarda teröristleri vurduğu haberlerinin gerçeği yansıtmadığı" belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) bazı basın organlarında konuyla ilgili çıkan haberlere ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Bazı basın organlarında yer alan, Rus hava güçlerinin Türkiye'nin istediği koordinatlarda, Türkiye'nin gözlem noktasına saldırı yapan teröristleri vurduğu haberi gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklamadan önce medyaya yansıyan, Sputnik'in aktardığı habere göre ise, "13 Haziran gecesi, El Nusra'nın müttefiki olan teröristler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'deki Cebel el Zaviye  bölgesine yerleştirilmiş olan gözlem noktasına havan toplarıyla ateş açtı" denilen açıklamaya göre, Türkiye bu saldırıların ardından, gözlem noktasındaki askerlerinin güvenliğinin sağlanması için Rus tarafından yardım isteyip teröristlerin mevzilerine hava saldırısı düzenlenmesini talep etti.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması şöyle devam etti: "Türk tarafının gösterdiği koordinatlara, Rusya hava güçlerinin uçakları tarafından dört bombardıman düzenlendi. Bunun sonucunda, Dokmak ve Cebel Tavert yerleşim yerlerinde gruplanmış militanlar ve Türk gözlem noktasına ateş açılması için kullanılan havan topları yok edildi."

Ayrıca açıklamada, 'Rusya ve Türkiye komuta merkezlerinin terörist gruplarla müdahale alanındaki yakın işbirliğinin devam edeceğine' vurgu yapıldı.
 
Türkiye Esad rejimini suçlamıştı
 
Saldırıyla ilgili Türkiye Savunma Bakanlığından perşembe sabahı yapılan ilk açıklamada, gözlemevinin rejim güçleri tarafından vurulduğu belirtilmişti.

"Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde kontrol ettiği As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zawiyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı Gözlem Noktamıza kasıtlı olduğu değerlendirilen 35 havan atışı ile bir saldırı gerçekleştirilmiştir" denilmişti. Saldırıda üç askerin yaralandığını açıklayan Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin üs bölgesinde yer alan, tesis, teçhizat ve malzemelerinin bir kısmının da hasar gördüğünü ifade ederken olayla ilgili olarak "Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğunu" duyurmuştu.
 
ATEŞKES HABERLERİ

Suriye'nin İdlib bölgesinde, geçtiğimiz haftalarda yeniden şiddetlenen çatışmaları sonlandırmak için Türkiye ile Rusya‘nın arabuluculuğunda ateşkes sağlandığı bildirildi.

Reuters'in aktardığı, Rus haber ajanslarının, Rus ordu kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre ateşkes İdlib'deki çatışmasızlık bölgesini kapsıyor. Ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte şiddet olaylarının seviyesinde dün önemli oranda düşüş kaydedildiği belirtilirken, ateşkes süresi hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus haber ajanslarında yer alan İdlib’de ateşkes sağlandığı açıklamasına rağmen ateşkesin sağlanamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Jves Le Drian ile ortak basın toplantısında, “Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil. Bu sabah gözlem noktamıza saldırı oldu” dedi.

Türkiye ve Rusya’nın garantör ülke sıfatıyla yer aldığı İdlib çatışmasızlık anlaşması kapsamında Rusya’dan talepte bulunan Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Rusya’nın garantör ülke olarak baskı kurması lazım ve bunu yapmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde bu çatışmalar felateke dönüşür, çok hızlıca.”

Geçtiğimiz Nisan ayından itibaren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı rejim güçleri ile İdlib bölgesini kontrolü altında tutan radikal İslamcı muhalif gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle on binlerce insan, hava saldırılarından korunmak için Türkiye sınırına yakın bölgelere kaçmış durumda.

DW'nin haberine göre, bölgede kurtarma çalışmaları yapan örgütlerin verdiği bilgiye göre son olarak geçtiğimiz Pazartesi günü bölgeye yönelik Rusya destekli hava saldırılarında çoğu sivil en az 25 kişi hayatını kaybetti. İdlib ve çevresinde on binlerce muhalif milisin bulunduğu tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, İdlib'de bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini ifade etmiş, Moskova ise İdlib'te muhaliflerin sivillere ve Rus hedeflerine yönelik saldırılarının sonlandırılması konusunda sorumluluğun Ankara'da olduğunu belirtmişti.
 
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye'nin kuzeybatısında nisan ayından bu yana tırmanışa geçen yoğun çatışmalardan dolayı alarm halinde olduklarını belirterek, "BM, çatışan tüm tarafları, Türkiye ve Rusya arasında geçen eylül varılan ateşkes anlaşmasına tamamıyla uymaya davet ediyor" dedi.
Sputnik'in aktardığı habere göre BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Suriye'nin kuzeybatısında devam eden saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu. 
 
"Suriye'deki gerginliği azaltma bölgesinin kuzeybatısında özellikle de Hama'nın kuzeyi ve İdlib'in güneyindeki silahlı çatışmaların insani etkilerinden dolayı alarm halindeyiz" diyen Dujarric, bölgede 29 Nisan'dan bu yana devam eden gerilimde 69 kadın ve 81 çocuk dahil olmak üzere 231 sivilin yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Bölgedeki 300 binden fazla sivilin Türkiye sınırına yakın kamplara sığınmak zorunda kaldığının altını çizen Dujarric, "BM, çatışan tüm tarafları, Türkiye ve Rusya arasında geçen eylül varılan ateşkes anlaşmasına tamamıyla uymaya davet ediyor. Ayrıca tüm tarafları, uluslararası hukuk çerçevesinde sivilleri ve sivil altyapıları korumaya, ayrım gözetme ve orantılılık ilkelerine saygı duymaya çağırıyoruz" diye konuştu. 

13.6.2019
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама