Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Kastamonu Entegre’nin başarısı

Rusya’daki en büyük Türk sermayeli yatırımların başında gelen Kastamonu Entegre’nin Tataristan’daki MDF (ağaç bazlı panel) fabrikası, ihracat patlamasıyla yeni başarılara imza atıyor.  Kastamonu Entegre Rusya Genel Müdürü Ali Kılıç, üretimin yüzde 40’ını Avrupa Birliği’nden Bağımsız Devlet Topluluğu’na, geniş bir coğrafyaya ihraç ettiklerini açıkladı.

Kılıç, faaliyetlerinin 5. yıldında, Rusya'nın önemli iş dünyası medya kurumlarından BUSİNESS Online ajansına konuştu.

İşte Kılıç’a yöneltilen bazı sorular ve  yanıtları:

 — 2019 yıılında Alabuga’daki şirketinizin 5. yıldönümüdür. Son yılın sonuçları ve bu yılın tahminleri nasıl?

 — Yoğun çalışmaktayız, planladığımızın tamamını yerine getirdik. Şirkete yapılan yatırımların tutarı 450 milyon EURO’dur. Fabrikanın ilk etabı beş yıl önce, ikinci etabı üç yıl önce devreye alınmıştır. Rusya’da iş için olumsuz dönemlerin olmasına rağmen tam kapasitede çalışıyoruz ve imalatı hiç durdurmadık. Yatırım yapacağımız yeri doğru seçtiğimiz için iyi geliştiğimizi düşünüyorum. Ayrıca Cumhuriyet ve Federal Yönetimleri bize kapsamlı destek sağlıyor. Bu işletmemizin azami kapasitesidir, günde 24 saat çalışıyoruz. Böylece fabrikamız, üretim alanı bir yerde olan Rusya’da değil, Avrupa’nın en büyük MDF/HDF üreticisidir.

 — Rusya piyasasındaki payınız ne kadar, yeni imalat alanında neyi üretmeyi planlıyorsunuz?

 — MDF piyasasındaki payımız yüzde 30’a kadar vardı. Üçüncü etap konusunda bütün ayrıntıları açıklamak istemiyorum. Yeni üretim alanlarını burada başlatacağız, bunun için kereste fabrikalarının atıklarını satın alacağız. Bunlar, Tataristan’da henüz üretilmeyen ürünler olacaktır. 2019 yılında tasarım işlerini yapacağız.

 — Şirkette hangi ürünler artık mevcuttur?

 — Üretilen ürünlerin ana çeşitleri, MDF/HDF tahtaları ve lamine edilmiş yer döşemeleridir. Üretilen lamine parkenin desenlerinin toplam sayısı bugün 200’e vardı. MDF esaslı parlak paneller ve akrilik panelleri üretiyoruz. Bu imalat, Alabuga Özel Ekonomik Bölgesindeki kereste fabrikasında önceki yılda başlatılmıştır. Yeni ürün, MDF tahtalarının büyüyen piyasasına uygun bir cevaptır.

 — Ürünlerinizin ana alıcıları kimdir?

 — Tabii ki mobilya üreticileri. Kastamonu’da üretilen ürünlerin yüzde 60’ı Rusya’da satılır, yüzde 40’ı ise Avrupa Birliği ülkeleri dahil Asya ve Avrupa’daki 20’den fazla ülkeye ihraç edilir. Kastamonu Tataristan fabrikasının ürünlerinin sevkedildiği ülkeler arasında BDT, Balkanlar, Kafkas Bölgesi, Orta Asya ve Yakın Doğu ülkeleridir. Önceki yılda Rusya’da talep en çok arttı ve ihracat kapsamında ufak azalma vardı.

— Şirketinizin Tataristan’a geldiğinde insanlar, ormanların yıkılacağından korktular. Bugün okuyucularımız, Cumhuriyet’teki bütün orman kesildikten sonra nereden onu getireceğinizi tekrar soruyorlar?

—  Ormanları yenileme programı sayesinde ormanların daha az olmayacağı, daha çok olacağını size garanti ederim. Ben ormancıyım, sağlam ağacın yıkılmasına izin vermeyeceğim. 2010 yılında buraya geldiğimde şirketimiz, Tataristan Cumhuriyeti bütün ormancılık işletmeleri için FSC sorumlu orman yönetiminin uluslararası belgelendirilmesini başlattık. Ormancılık Bakanlığı bunda bize destek verdi. Ormanlar Bakım Kurulu’nun yaptığı yıllık denetimler sonuçlarından, uygunluk seviyesinin yüksek olduğu anlaşılır. Kastamonu Şirketi, hiçbir ağacı kesmedi, yerel ormancılık işletmelerinden düşük kaliteli kereste, yıllarca yatarak çevreyi kirleyen kereste fabrikalarının atıklarını alıyoruz. Ormanların doğru şekilde işletilmesi, kuru ağaçların her yıl kesilmesi, orman yenilenmesi, yeni fidelerin dikilmesi gerektir. Cumhuriyet yararına çalışıyoruz, ormanların yaşlı ağaçlardan kurtarıyoruz. Ayrıca çevre koruma etkinliklerine her yıl maddi destek sağlıyoruz.

— Neden ahşap işleme işletmesini Tataristan’da açtırdınız? Ormanlarla zengin olan Sibirya’da, Mari El’de değil?

— Faaliyet alanımızda yatırımlar için orman mevcudiyeti tek önemi taşıyan unsur değildir. Altyapı, ulaştırma, idari yapı da önemlidir. Tataristan’daki Alabuga Özel Ekonomik Bölgesinde yönetimin çok iyi olduğundan gurur duymaktayız. Yönetimin iyi olduğunu hissediyorsanız her hangi engelleri başaracaksınız! Bir de Cumhuriyet bize çok yakın, Tatarca’nın yüzde 70’sini anlıyorum. Fabrikanın açılışı, Moskova’da satış ofisi kurulması dahil 943 işyeri kurulmasına yol açtı. 2500 daha işçi, yan ve hizmet alanlarında istihdam edildiler. Alabuga Özel Ekonomik Bölgesinde uluslararası işletmelerin sayısı büyük olduğu ve maaş seviyemizin uygun olduğunu söyleyebilirim.

 — Personel problemini nasıl çözüyorsunuz? İnsanlar nereden sizde çalışmaya geliyorlar? Türkiye’den personellerin sayısı büyük mü?

 — Elabuga, Yar Çallı, Mendeleevsk, Nijnekamsk, Mamadış’tan geliyorlar. Udmurya’daki Grakhovo’dan gelenler bile var, bunlar her gün vardiyalı olarak işe getirdiğimiz 120 kişidir. Türkiye’den 10 kadar kişi kaldı, ağırlıkla teknoloji uzmanlarıdır. Gelecekte bu pozisyonlara yerli personelleri atayacağız. Rusya’da iyi mekanikçiler, bilgisayar uzmanları, matematikçiler, fizik uzmanları var ama güncel makinaları bilen elektronik mühendisleri, biyokimyacılar yeterli değil. 


 — Türk şirketlerinin Rusya ve diğer ülkelerde sayısının o kadar çok olmasının nedeni sizce nedir?

 — İlginç bir soru. Farklı milletlerden insanlarla ile çalıştım. Türkler çok çalışkanlar. Sabahta saat 8’de işe başlayıp gecede saat 12’ye kadar çalışabilirler. Türkler ucuz işgücüdür. Bu, yatırımcıların gördüğü avantajdır. Türkler, Almanya, İngiltere, Fransa’da büfeleri açıyor, yerliler başarıyla taklit ediyorlar (gülüyor). Bununla birlikte Türkiye’de ürünlerin kalitesi de artıyor. Örneği, ben yalnız Türk  malı giyiyorum. İtalyan şirketleri bile dokuma ürünlerini Türkiye’den alıyorlar.

— Döviz risklerinden başka Rusya’da iş ile ilgili hangi problemleri görüyorsunuz?

— Rusya Federasyonu iş ortamına geç girdi, önce sizdeki ekonomi alanları devlete aitti, bunun için Avrupa’dan gerileme açıktır. Ama bu, yeni rejime geçen bir ülke için normal bir durumdur. Ana problem, bürokrasidir, ama her yıl durum gittikçe iyileştiğini düşünüyorum.

 — Çevre korumasına yönelik oldukça büyük tutarları harcadığınızı söylediniz. Bu etkinlikler nedir?

 — 2018 yılında şirketimiz, çevre koruma etkinlikleri için 60 milyon rubleden fazla bütçe ayırdı.. Hava, su, zemin ve topraklar, çevrenin üretim ve tüketim atıklarından korunmasına ilişkin 37 proje gerçekleştirildiler. Kastamonu, FSC ve WWF Rusya Şubeleri ile yoğun işbirliğinde olup dünyanın lider ekoloji teşkilatları çerçevesinde ekoloji projelerini destekşiyor. Örneğin, her yıl ağaçları dikiyoruz, ‘Dünya saati’, ‘FCS cuma’ gibi kapsamlı etkinliklere katılıyoruz.

 — Vatanızın olan Türkiye’ye dönmek istiyor musunuz?

— Ülkemi çok seviyorum ama 25 yıldır yurtdışında yaşıyorum. Finlandiya, İngiltere, Romanya, Ukrayna’da oturdum, okudum, çalıştım. Rusya memleketim oldu. Elabuga’da oturuyoruz, burayı beğeniyoruz. «Ekmek nerede var orası vatanın’ diye atasözü var bizde»…

 21.5.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама