Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Azil sürecinden yırttı mı? Rusya soruşturmasında Trump'a suçlama yok

ABD Adalet Bakanı William Barr, Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili Savcı Robert Mueller’ın bakanlığa sunduğu raporu incelemesini bitirdi, rapordaki ana bulguları Kongre'deki yetkililerle paylaştı. 4 sayfalık bilgilendirme metninde, Mueller'ın raporunda Trump'a suçlama yönetilmediği kaydedildi.

Mueller 22 ay süren soruşturmasına Trump'ın seçim ekibinin Rusya'yla işbirliği yapıp yapmadığını ve Trump'ın adalete müdahale edip etmediğini araştırıyordu.

VOA'nın haberine göre, Barr'ın raporla ilgili sunduğu bilgilendirme mektubunda Mueller'ın Başkan'ın adalete müdahale edip etmediğine dair bir sonuca varmadığı kaydedildi.

Rapor, bu konuda Başkan'ın suç işlediği sonucuna varmıyor temize de çıkarmıyor.

Uzun süredir Amerika'daki gündemi belirleyen Rusya'yla işbirliği olup olmadığı konusunda da Özel Savcı Mueller Barr'ın bilgilendirmesine göre Trump ekibinin ya da yardımcılarının Rusya'yla işbirliği yaptığını kanıtlamadı.

Bilgilendirme metninde raporun Başkan’ın suç işlediği sonucuna varmadığı kaydedildi. Bu çerçevede raporda Trump'a suçlama yöneltilmedi.

Barr’ın bilgilendirme metnini hazırlarken Adalet Bakanı yardımcısı Rod Rosenstein ve bazı yardımcılarıyla istişarelerde bulunduğu ancak Mueller’la görüş alışverişinde bulunmadığı belirtildi.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Nadler, Adalet Bakanlığı'nın konuyu Kongre'ye bıraktığına dair görünüm olduğunu söyledi.

Nadler, Adalet Bakanı Barr’ı önümüzdeki günlerde Kongre’ye ifade vermesi için çağıracaklarını da belirtti.

Raporun önemli bulgularının kamuoyuna yansıması Trump’a yakın isimler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Trump’ın avukatlarından Rudy Giuliani, sonucun beklenenden de iyi olduğunu belirtti.


Konu dün DW'nin haber ile medyaya şöyle yansımıştı:

ABD'de Rusya'nın 2016'daki seçimlere olası müdahalesini inceleyen Özel Yetkili Savcı Robert Mueller iki yıl süren soruşturmasını tamamladı. Mueller'in hazırladığı gizli raporu Adalet Bakanlığı'na sunduğu belirtildi. Raporun içeriği henüz bilinmiyor. Ancak, ABD medyasının Adalet Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberlerinde, Mueller'in raporuda yeni bir iddianame hazırlanması tavsiyesinde bulunmadığı bilgisi yer aldı.

ABD Adalet Bakanı Bill Barr, raporun "en önemli" sonuçları hakkında muhtemelen haftasonunda Kongre'yi bilgilendireceğini söyledi. Bakan Barr, ayrıca vekili Rod Rosenstein ve Savcı Mueller ile birlikte gizli olan raporun hangi kısımlarının Kongre'ye ve kamuoyuna açıklanacağına karar vereceklerini belirtti. Barr, şeffaflıktan yana olduğunun da altını çizdi.

Demokratlar raporun açıklanmasını istiyor

Demokratlar ise raporun tamamının kamuoyuna açıklanmasını talep ediyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi ve Demokrat Parti'nin Senato'daki lideri Chuck Schumer, raporun açıklanmasının "kesinlikle zorunlu" olduğunu dile getirdi. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Demokrat Jerry Nadler de, "şeffaflık ve kamuoyunun çıkarları" açısından raporun açıklanması gerektiğini vurguladı. Bu talebe, farklı beş komisyonun başkanları da destek verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise "Bundan sonra atılacak adımlar Adalet Bakanı Barr'a kalmış. Sürecin devamını merakla bekliyoruz" açıklamasında bulundu. Sanders, raporun Beyaz Saray'a gönderilmediğini ve rapor hakkında bilgilendirilmediklerini de sözlerine ekledi.

ABD Başbakanı Donald Trump ise henüz rapora ilişkin bir açıklama yapmadı. Trump daha önce yaptığı açıklamalarda, Özel Yetkili Savcı Mueller'in soruşturmasına tepki göstererek, sıklıkla "cadı avı" olarak nitelendirmişti.

Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerinde Rusya'nın müdahalesi bulunup bulunmadığına ilişkin soruşturmayı Mayıs 2017'de devralmıştı. Mueller'in soruşturmasında, Başkan Trump'ın kampanya ekibi ile Rusya arasındaki ilişkilerin boyutu da incelenmişti. Trump, daha önce soruşturmayı yürüten FBI eski Başkanı James Comey'i görevden almıştı. Savcı Mueller'in yürüttüğü soruşturmada, altısı Trump'ın ekibinden olmak üzere toplam 34 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı. 

24.3.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама