Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Yaptırımın ayak sesleri ürküttü: Ruble bir ayın dibini gördü ama Fitch destek verdi

ABD’nin yeni yaptırım hazırlığı Rusya piyasalarını olumsuz etkiledi. Ruble dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek 67 rublenin üzerine çıktı. Öte yandan uluslararası kredilendirme kuruluşu Fitch, dün gece yaptığı açıklamada Rusya'nın "yatırım yapılabilir ülke" notuna denk gelen BBB- notunu, "pozitif görünüm" ile korudu. Fitch, "Eğer yeni yaptırım riskleri olmasa Rusya'nın notu vbir basamak daha arttırılabilirdi" diye "dayanıklılık" mesajı verdi. Öte yandan olası yaptırım dalgasına Rusya'nın tepkisi sürüyor.

Washington’da Rusya’ya yönelik yeni yaptırmları içeren yasa tasarısının görüşülmesi sonrası Rusya’da dolar kuru 67,15 rubleyi gördü.

Böylece rublenin değeri son bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Kur daha sonra tekrar 66,35 rubleye düştü. 

ABD’deki yeni yasa tasarısı, Rus devlet tahvilleriyle tüm işlemlerin ve Rusya’ın sıvılaştırılmış doğalgaz projelerine yatırımların yasaklanması gibi önemli yaptırımlar içeriyor.

Bazı uzmanlar, yasa yasarısının yenilenmiş halinde daha ağır yaptırımların öngörülmesinin Rusya’da piyasalara sert darbe vurarak, dolar kurunun 70-75 rubleye kadar yükselmesine neden olabileceğini tahmin ediyor. 

Yeni yaptırımların uygulanması ihtimali nedeniyle Moskova Borsası Endeksi de yüzde 1 düşüşle 2460,82 puana gerilerken, dolar bazlı RTS endeksi yüde 2,9 düşüşle 1156,3 puana indi.

ABD ve AB’nin, Rusya’nın Kerç Boğazı’nda geçen kasım ayında alıkoyduğu Ukraynalı askerleri ve gemileri serbest bırakmaması nedeniyle yeni yaptırım paketini kısa süre içinde yürürlüğe koyacağı iddia edilmişti.

FİTCH'DEN OLUMLU RAPOR VE UYARILAR

Rusya'nın "yatırım yapılabilir ülke" notuna denk gelen BBB- notunu, "pozitif görünüm" ile koruyan Fitch ise, şu an Kıbrıs, Macaristan, Romanya, Hindistan ve Uruguay ile aynı düzeyde olan notun, yaptırımn riski kalkarsa daha da artacağı sinyalini verdi. 

Raporda, Rusya'nın güvenli dış finansan, makroekonomik politikalar, güçlü finansal dengesi olduğuna vurgu yapıldı. Ancak büyümedeki zayıflık, hammade bağımlılığındaki devamlılık, jeopolitik riskler ve zayıf idari sistem eksiler olarak sıralandı.

Rapora göre 2018'de Rusya'nın federal borçlar GSYİH'nin yüzde 14,6'sı düzeyinde oldu.

Fitch, ABD yönetiminin yeni yaptırımlarını "devam eden risk" olarak vurguladı, ancak "yaptırımlara dirençli olduğunun" altını çizdi.
 
MEDVEDEV: ŞİZOFRENCE!

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Soçi'de Rusya Girişim Forumu'nda yaptığı konuşmada, ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırım hazırlıklarını, bu ülkedeki yönetici elitin 'Rusya ile mücadele' bahanesi sayesinde güçlerine güç katma çabalarının parçası olan şizofrence bir olay' sözleriyle nitelendirdi.

Medvedev, NTV televizyonuna verdiği mülakatta, Washington'daki yeni yaptırım girişimlerinin, ABD'li elitlerin Rusya ile mücadele bahanesi sayesinde güçlerine güç katmaya çalıştıkları, şizofrence bir durum olduğunu söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre Medvedev, ABD'de Demokrat Parti elitlerinin, ABD Başkanı Donald Trump ile mücadele zemininde güçlenmeye çalıştıklarının altını çizdi.

"Trump'la mücadele, ‘Rus hikâyesi' diye adlandırılan şeyin yardımıyla yürüyor" diyen Medvedev, ABD'de bütün toplumsal ve siyasi süreçlerin bu mücadele etrafında geliştiğini belirtti.

Medvedev, sözlerine şöyle devam etti:

"Açıktır ki bu durumun, bizim ABD ile ilişkimizle pek az ilgisi var; bu esas olarak ABD'nin iç meseleleriyle ilgili. Bakarsanız bu sorunların gerçekten çok fazla olduğunu görürsünüz."

ABD'nin dünyanın en büyük ekonomisi olduğunu belirten Medvedev, 22 trilyon dolarla en büyük dış borca sahip ülke ABD olduğunu da hatırlattı. "Korumacı tedbirler, diğer ekonomilerle mücadele ve her tür yaptırım bundan kaynaklanıyor" diyen Medvedev, ABD'nin AB, Rusya, İran ve Çin'le ilişkilerini de sınırladığını hatırlattı.

Medvedev "Geleceklerini böyle görüyorlar. Bu yüzden yaptırımlara dikkatle yaklaşmak, onlara hazır olmak gerek" diye ekledi.

Rusya hükümetinin bu yaptırımlara nasıl karşı koyacaklarını düzenli olarak tartıştığını belirten Medvedev, bunlarla mücadele etmek gerektiğini, çünkü Rusya ekonomisinin kesinlikle her türlü baskının üstesinden geleceğini vurguladı.

"Yaptırımlardan tabii ki korkmuyoruz, ama ‘bunların hepsi saçmalık' gibi bir yaklaşımdan da uzak durmak gerek. Bu ukalaca bir yaklaşım. Bu tür şeyleri bürokratlardan sıkça işitiyorum" diyen Medvedev, yaptırımlara bu tarz yaklaşılmamasını söyledi.

Medvedev "Bu yaptırımların ekonomimiz için önemi var. Rusya ekonomisine temelden zarar veremiyorlar, Rusya kendi yolunda ilerliyor. Ancak bize bir faydaları da yok, gelişimi zorlaştırıyor. Bunda şüphe yok" dedi.

ABD'li senatörler Lindsey Graham ve Bob Menendez Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar içeren bir tasarıyı Kongre'ye sunmuşlardı. Bu tasarı, Rusya bankacılık sistemini, enerji sektörünü ve dış borçlarını hedef alıyor.
 
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kerç krizinden sonra Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından Rusya’ya yaptırım uygulanması ihtimalinin çok az olduğunu söyledi.
Rusya’da yayın yapan bir televizyon kanalına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan Kerç krizine dair açıklamalarda bulundu. Amerikan Bloomberg tarafından 8 Rus vatandaşına Amerika tarafından kısıtlama getirilmesi ile ilgili haberi yorumlayan Zaharova, “Brüksel ve Washington ellerinde yeni bir neden olmadığı için Moskova’ya karşı yeni bahaneler üretiyorlar” dedi.

Hem Avrupa Birliği’ni hem de ABD’yi Rusya’ya karşı takındıkları tavırdan dolayı eleştiren Zaharova, Kerç krizi sonrasında Brüksel ve Washington’un yeni bahaneler öne sürdüğünü dile getirerek, “Kerç boğazında yaşanan hadisenin ardından hem Avrupa Birliği’nin hem de ABD’nin Moskova’ya karşı yeni yaptırım hamlesi ihtimalini çok zayıf görüyorum. Çünkü gerçekçi nedenler yok” dedi.
16.2.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама