Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
DÜNYA HABERLERİ

"Rusya’da Türk inşaatçılar desteklenmeli”

Rus-Türk İşadamları Birliği tarafından yayımlanan “Rusya inşaat raporu”nda, büyük firmalar açısından Türkiye ekonomisine yaptıkları çok olumlu katkılar düşünüldüğünde Türk bankalarından sağlanacak garantiler açısından Türkiye’deki Kredi Garanti Uygulaması çerçevesinde özel bir limitle desteklenmeleri gerektiği belirtildi.

Rusya inşaat sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya yaklaşık % 8 katkı yaptığı, sektörün yıllık 120-150 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğu belirtilen raporda, 1972 yılından günümüze kadar yurtdışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında ülkelere bakıldığında Rusya'nın yaklaşık 70 milyar dolar ve %19 pay ile birinci sırada yer aldığı hatırlatıldı.

Raporda şu değerlendirmeler dikkati çekti:

"Rusya’da önümüzdeki dönemde önemli inşaat projeleri söz konusudur. Özellikle Ulaştırma Sistemleri Geliştirme Programı kapsamında 2020 yılına kadar 180 milyar dolar yatırım planlanmıştır. Yüksek hızlı trenler için demiryolu yatırımları kapsamında Moskova, St. Petersburg, Samara, Krasnodar, Novosibirsk ve Yekaterinburg şehirlerini 2030'a kadar yüksek hızlı trenle bağlamak amacıyla 11 bin kilometrelik demiryolu inşa edilmesi amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan, Rusya 2030 yılı itibarıyla hedeflenen Enerji Stratejisi çerçevesinde, kurulu kapasitenin 2030 yılına kadar 355–445 GW'a çıkarılması planlanmaktadır. Bu çerçevede yaklaşık 150 milyar dolar yatırım yapılması öngörülmektedir.

Yine orta ve düşük gelir gruplarına konut edindirme hedefi doğrultusunda 500.000 konut inşasının tamamlanması amaçlanmaktadır.”

Raporda, Rusya’da Türk müteahhitlerine verilen iş alındı belgeleri açısından 2012 yılında 2,9 milyar, 2013 yılında 5,8 milyar, 2014 yılında 4 milyar, 2015 yılında ise yaklaşık 5 milyar dolarlık bir hacim söz konusu olduğu, 2016 yılında söz konusu rakamın yaşanan sorunlar nedeniyle 1 milyar dolara kadar gerilediği, 2017 yılında 1,9 milyar, 2018 yılında ise 3,9 milyar dolar olarak gerçekleştiği hatırlatıldı.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

"Türk inşaat firmalarının yurt dışında ve özellikle Rusya’daki proje ve faaliyetleri Türkiye’nin tanıtımı ve Türk iş dünyasının başarıları açısından çok önemli bir yere sahip olmuştur.

Türkiye’nin ve Türk iş dünyasının imajına yaptığı olumlu katkı yanında Türkiye için önemli bir döviz geliri ve istihdam desteği sağlayan yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ekonomik ve jeopolitik sorunlara oldukça duyarlı durumdadır. Türk müteahhitlik firmalarının uzun yıllar sonucu elde ettiği kazanımların hem firmaların faaliyet gösterdikleri ülkeler ve bölge ülkeleri ile daha fazla işbirliğine gidilmesi hem de finansman, teminat mektubu, iş garantisi, sosyal güvenlik alt yapısı gibi konular açısından desteklenmesi önem arz etmektedir.

Ayrıca yurtdışı müteahhitlere verilen desteklerin, firmaların bulundukları ülkede yerleşik firmaları üzerinden iş yaptıkları hususunun göz önüne alınarak farklı bir mekanizmaya tabi tutulmaları gerektiği değerlendirilmektedir.

Rusya’da son zamanlarda inşaat sektöründe en önemli sorun pazarın daralması ve karlılık oranlarının düşmesi olmuştur. Ayrıca eskiye göre çok sayıda firma ve daha rekabetçi bir yapı söz konusudur.

Rusya’da çalışan birçok Türk firması büyük projeleri yapabilme becerisine sahip bulunmaktadır. Bununla birlikte konut ve iş yeri piyasasındaki kar marjlarının azalması endüstriyel alt yapı projelerini, stadyum, havaalanı, santral gibi projeleri daha çekici hale getirmektedir.

Rusya ve Türkiye arasında sosyal güvenlik alanında bir anlaşma olmaması önemli bir husustur. Türk çalışanlar için hem Rusya’da hem de Türkiye’de prim ödenmesi söz konusu olmakta bu da maliyetlere yansımaktadır.

Diğer taraftan önceki yıllar ile kıyaslandığında Türk firmaları Türkiye’den işçi getirmek yerine yerel işgücü imkanlarından faydalanmaktadır.

Rusya'daki Türk inşaat firmaları açısından büyük ölçekli olanlar ve daha küçük çaptaki alt yükleniciler olmak üzere ikili bir ayrıma gitmenin yararlı olacağı değerlendirilmektedir. Uzun yıllardır önemli deneyimlere sahip olan büyük firmalar genellikle ihale süreçleri, finansman, teminat mektubu süreçleri açısından tecrübe sahibidirler. Bu firmalar Rusya’da faaliyet gösteren gerek Rus bankaları, gerek Türk bankaları ve gerekse yabancı sermayeli bankalar yoluyla finansman sorunlarını çözebilme becerisine sahiptir. Türk bankalarından temin edilebilecek kontür garantiler açısından yüksek maliyetler nedeniyle sorunlar olduğu düşünülmektedir.

Diğer taraftan alt yüklenici olan küçük çaplı firmaların finansman ve teminat mektubu boyutunda zorlandıkları değerlendirildiğinden bu gruptaki firmaların farklı bir finansman ve destek modeli ile desteklenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Büyük firmalar açısından ise Türkiye ekonomisine yaptıkları çok olumlu katkılar düşünüldüğünde Türk bankalarından sağlanacak garantiler açısından Türkiye’deki Kredi Garanti Uygulaması çerçevesinde özel bir limitle desteklenmeleri gerektiği değerlendirilmektedir. Ancak bu hususta firmaların yerleşikliği konusuna farklı bir yaklaşım getirilmesi yararlı olacaktır."

Raporun tamamı için tıklayın

11.2.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама