Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Büyükelçi Samsar göreve başladı

Son elçiler kararnamesi ile, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü iken Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi olarak atanan Mehmet Samsar görevine başladı. Eski Büyükelçi Hüseyin Diriöz'ün Ankara'ya dönmesinin hemen ardından Samsar Moskova'ya geldi.

Konuyla ilgili Moskova Büyükelçiliği resmi Facebook sayfasında şu kısa açıklama yapıldı:

 "Büyükelçi Mehmet Samsar, Moskova’ya gelerek 14 Ocak 2019 tarihinde görevine başlamıştır."

1966 doğumlu Samsar, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu.

Samsar'ın yakın zamanda Başkan Putin'e güven mektubunu sunması bekleniyor.
Bu arada Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko'nun Türkiye'nin yeni Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar'la bir araya geldiği belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Gruşko, Moskova'da yeni görevine başlaması vesilesiyle Samsar'ı kabul etti.

Sputnik'in haberine göre Samsar, Gruşko'ya kendi güven mektubunun ve önceki Büyükelçi Hüseyin Diriöz'ün geri çağrılma mektubunun nüshalarını takdim etti.

Bu arada Rus Dışişleri, tarafların Moskova ile Ankara'nın Suriye'de Astana formatı kapsamında yürüttüğü işbirliğini ele aldığını aktardı.

Gruşko ve Samsar, ticari-ekonomik ve kültürel-insani alanlar da dahil Rus-Türk ilişkilerindeki güncel konular ile Suriye'de işbirliği de dahil bazı bölgesel ve uluslararası meseleleri istişare etti.

Yeni Büyükelçi Samsar'ın portresi

TürkRus.Com, Moskova'ya atanmasının hemen ardından Büyükelçi Mehmet Samsar'ı okurlarına şu yazıyla tanıtmıştı:


 
Rusya’ya Türkiye’den hem genç, hem deneyimli, Avrasya coğrafyasına hakim bir isim, yeni büyükelçi olarak geliyor: 52 yaşındaki Mehmet Samsar.  Diplomatik teamülde genellikle iki ayı bulabilen bir akreditasyon sürecinin ardından Moskova’da resmen göreve başlaması beklenen Mehmet Sansar’ın gelişi ile,  62 yaşındaki Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz, 15 Kasım 2016’da başlayan ve iki yıl süren görev süresinin ardından Ankara’ya, merkez dönecek. 

Diriöz, Aralık 2013 - Kasım 2016 tarihleri arasında Türkiye’nin Brezilya’daki elçisi olarak görev yaptıktan sonra, başarılı diplomatik kariyerinin devamı olarak Ankara’ya dönmeden Moskova’ya atandığı için, ikinci yılın sonunda Moskova’dan ayrılması temaüllere uygun bir rutin olarak değerlendiriliyor. Böylece, beklenen ve planlanan bir görev değişikliği ile Moskova’ya, bu kez teamülen dört yıl süreyle görev yapması beklenen yeni Büyükleçi Mehmet Samsar geliyor.  

Mehmet Samsar ismine, eski Sovyet coğrafyasına yakın olanlar yabancı değil. Çünkü Rusya, Samsar’ın bu coğrafyada ikinci büyükelçilik görevi olacak. Samsar, 1 Aralık 2011 - 16 Aralık 2013 tarihleri arasında Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi olarak Kiev’de görev yapmıştı. 

Samsar’ın biyografisi, Wikipedia’da şöyle özetleniyor: 

"1966 yılında doğmuştur. 1987 yılında ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde masterını yapmıştır. 1987 yılında Dışişleri Bakanlığı Körfez İslam Dairesi’nde Aday Meslek Memuru olarak göreve başlamış ve ardından çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2003-2006 yıllar arasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün özel kalem müdürü, 2006-2011 yıllarında New York Başkonsolosu, 1 Aralık 2011 - 16 Aralık 2013 tarihleri arasında ise Ukrayna Büyükelçisi olmuştur. Ocak 2014 itibarıyla Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır."


Mehmet Samsar, kendisini yakından tanıyanlardan edindiğimiz bilgilere göre, Rusça bilen bir diplomat. Samsar’ın “Avrasyalı” diye tanımlayabileceğimiz bir ailesi var. Çünkü 2004 yılında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün özel kalem müdürü iken dünya evine girdiği eşi Feruze Samsar, Özbek kökenli. Çiftin, biri şu an babası gibi ODTÜ’de okuyan, diğeri ilköğretimini sürdüren iki kızları var.

Moskova’daki görevine yakında başlaması beklenen Samsar nasıl biridir? Çevresinde nasıl bilinir? Daha önce görev yaptığı yerlerde Türk toplumu ile ilişkileri nasıldı? Bıraktığı izlenimler nelerdi?

Bu soruları, New York’daki başkonsolosluğundan Kiev’deki büyükelçiliğine kadar, kendisini tanıma fırsatı bulanlara sorduk. 

Herkesin anlattıklarından çıkan ortak payda, Mehmet Samsar’ın eşi ile birlikte hep seygi ve saygı gören, Türk toplumunun birlik ve beraberliği için “birleştirici” olan, görev yerinden ayrılırken gözyaşları ile uğurlanan bir isim olduğu. 

Onunla beraber çalışan bazı diplomatlar da, “Çalışması inanılmaz keyifli, kibar, esprili, öğretici, ekip çalışmasının önemini bilen, temsil yeteneği üst düzey, eşi ile birlikte mükemmel bir ikili oluşturan, dinamik” gibi sıfatlarla onu anıyor.

Yine kulislerden edindiğimiz bilgilere göre, birkaç ay önce büyükelçiler kararnamesi şekillenmeye başladığında Mehmet Samsar’ın adı önce Hollanda, Lahey büyükelçiliği için öne çıkmış. Ancak daha sonra bu göreve Şaban Dişli atanınca, Türkiye’nin son yıllarda Washington’dan daha da önemli hale gelen, en kritik dışişleri koltuklarından biri sayılan Moskova Büyükelçiliği için Samsar isminde mutabık kalınmış. 

Kiev’de görev yaptığı iki yılda Mehmet Samsar derin izler bırakmış. Ukrayna’daki Türk iş dünyası temsilcileri, Samsar’ı sevgi ve özlemle hatırlıyor. Önde gelen işadamlarından biri izlenimlerini şöyle paylaşıyor:

“Eski Kiev Büyükelçimiz Mehmet Samsar Bey’in Ukrayna’da çok başarılı ve aktif bir görev dönemi geçirdiğini hatırlıyorum. İş dünyasına her zaman yakın olmuş ve lider kişiliği ile Türkiye’yi ilgilendiren her konuda ortak hareket edilmesini sağlamıştı. Ukrayna diplomatik dünyasında ve resmi makamları  arasında da çok sevilen bir şahsiyetti. BDT ülkelerinin kendine özel dünyasını çok iyi özümsemiş olduğu için Moskova Büyükelçiliği  gibi çok önemli bir görevde Türkiye’nin menfaatlerini çok iyi takip edeceğinden ve oradaki Türk camiasının da sevgi ve saygısını kısa sürede kazanacağından eminim. Rusya’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın da böyle bir büyükelçi ile çalışacakları için çok şanslı olduklarını belirtmeden geçemeyeceğim.”

Bir diğer işadamı ise,  Büyükelçi Samsar’ın çok iyi Rusça konuştuğunu vurguladıktan sonra, “Modern, dinamik bir isim. Avrasya coğrafyasını çok iyi biliyor. Dürüst, sevilen, tanıyan herkesin takdir ettiği bir diplomat. Moskova gibi çnemli bir merkeze atanmasının çok isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum” diye ekliyor. 

Kiev’de uzun süredir gazetecilik yapan, Doğan Haber Ajansı muhabiri Sonat Kerem de, Samsar’ın Ukrayna’daki iki yıllık görev süresi boyunca ülkedeki Türk toplumunun takdirini kazandığının altını çizip, "Kapısı herkese açıktı. Her konuda direkt kendisinden bilgi alabiliyor, görüşme imkanı bulabiliyorduk. İşadamlarının, öğrencilerin sorunlarına duyarsız kalmadığı gibi, çoğu durumda herkesle birebir ilgilenmeye çalışıyordu” diyor. 

Sonat Kerem şöyle devam ediyor:

"Ukrayna’daki Türk toplumunun birlik ve beraberliği, Samsar’ın en fazla önem verdiği konulardan biriydi. Lobicilik faaliyetlerinin artması, derneklerin daha aktif olması için girişimlerde bulundu. Biz gazetecilerle de her zaman yakından ilgilendi. Bir etkinlikte bir araya geldiğimizde hepimizin tek tek hatırını sorar, sohbet sırasında espiriler yapardı.  Başarılı bir diplomat olan Samsar, Ukrayna-Türkiye ilişkilerinin gelişimi için de kısa görev süresi boyunca önemli katkılar sundu. Kendisini hep tevazusu, nazik üslubu ile hatırlayacağız”.

Bu arada Hüseyin Diriöz'ün Ankara'ya dönmesi kesinleştiği için yılbaşından beri Dışişleri'nde "Moskova'ya yeni isim" düşünülürken, Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihinin en üst seviyesine çıktığı bir dönemde en uygun isim için yoğun değerlendirmeler yapıldığı belirtiliyor. Sonunda Ukrayna'daki başarılı büyükelçilik göreviyle bölgeye dair önemli bir deneyimi de olan, hem Dışişleri'nin, hem de Beştepe'nin bu koltuğa layık bulduğu Mehmet Samsar'a görevin tevdi edildiği bildiriliyor. 

Bir diplomat bu kararı TürkRus.Com'a, "Moskova ile ilişkilerin Washington'un da önüne geçtiği bir dönemdeyiz. Rusya'ya büyükelçi olarak atanmak bir diplomat için hem kariyerinin en üst basamaklarından biri, hem de en zorlu koltuklardan. Mehmet Samsar'ın, Dışişleri'nin son yıllardaki gözde diplomatlarından biri olarak bu görevi layıkıyla yapacak bir isim olduğundan kuşku yok" diye yorumladı. 

15.1.2019

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама