Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Diplomaside 24 Nisan bekleyişi...

1915 Ermeni olaylarının 100. yıldönümü törenlerinin yapılacağı 24 Nisan'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'ı başkenti Erivan'a gitmesi kesinleşti. Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın davetini kabul ettiği resmen açıklandı. Kremlin bir başka açıklamayla bu durumun Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkilemeyeceğini açıkladı. 

Sputnik News'in aktardığına göre, Putin'in Erivan ziyaretinin Türk Akımı projesini olumsuz etkileme ihtimalini değerlendiren Peskov, "Rusya ve Türkiye, birbirine çok sıkı ortaklık ilişkileriyle bağlı. İki ülke arasında karşılıklı çıkara dayalı şeffaf bir ekonomik işbirliği var. Birçok küresel sorunda tutumlarımız uyuşuyor. Bu tarz törenler bir şeylere zarar verecek olaylar olarak yorumlanmamalı" ifadelerini kullandı.

Putin'in ziyareti sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile de görüşerek ikili işbirliği ve entegrasyon süreçlerini ele alacağı belirtildi.

Putin 24 Nisan'da Erivan'a giderken, Çanakkale'de düzenlenecek törenlerde Rusya'yı parlamento alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin temsil edecek.

Bu arada Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın Ermeni soykırım iddiaları konusunda 24 Nisan’da bir karar alma ihtimali gündemde. Bunun geçmişte de yaşandığı gibi, hükümet adına bağlayıcı bir niteliği olmayan bir bildiri olması bekleniyor.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 14 Nisan 1995 ve 22 Nisan 2005’de benzer açıklamar yapmıştı.

Öte yandan Ermeni basınında çıkan haberlere göre, Moskova'daki Ermeni diasporasının 24 Nisan'da Türk Büyükelçiliği önünde yapmak istediği protesto mitingine güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Gösteri için bölgede bir başka yer gösterilmesi bekleniyor.

TÜRKRUS.COM gelişmeleri 10 Nisan'da şu haber ile okurlarına aktarmıştı:

Rusya iki “100 yıl” arasında: 24 Nisan’da Erivan’a Putin, Çanakkale’ye Narışkin

Hem Türkiye’nin hem de Ermenistan’ın 24 Nisan’da dünya kamuoyunda ses getirecek sembolik önemi olan törenlere hazırlanması, Rusya’yı zor durumda bıraktı. Bir yandan “tarihi müttefiki” Ermenistan, diğer yandan bugünkü “önde gelen enerji partneri” Türkiye arasında kalan Kremlin, iki törene de “yüksek katılım” göstermeyi katrarlaştırırken, Putin’in  gidecek olması nedeniyle Ermenistan tarafı ağır basıyor. 

Kamuoyunda merakla izlenen gelişmeyi Kommersant gazetesi “İki ‘yüzyıl’ arasında çatışma – Rusyanın aynı anda iki yıldönümünü anması gerekiyor: Ermenistan ve Türkiye’de” başlığıyla birinci sayfasına taşıdı.

Sergey Strokan imzalı habere göre, 24 Nisan’da Ermenistan’ın 1915 olaylarının, Türkiye’nin de Çanakkale savaşının 100’üncü yıldönümünü kutlayacağı, Ermenistan’ın Kafkasya’daki  Rus “ileri karakolu”, Türkiye’nin ise “Moskova’nın en kilit durumdaki Avrasya partnerlerinden biri”  olarak denge politikası gerektirdiği belirtildi.

Habere göre Kremlin’de alınan karar Ermenistan’a Başkan Vladimir Putin’in, Türkiye’ye ise Duma Başkanı Sergey Narışkin’in gitmesi.

Daha önce Putin’in Erivan’ı ziyaret edeceği “prensip olarak” açıklanmış olmasına rağmen, dün Kremlin sözcüsü Peskov’un “Acele etmeyin. Bu ziyaret önceden açıkladığımız gibi gündemde. Gerekli açıklamayı yapacağız” demesi, henüz ziyaretin “yüzde 100 kesinlik kazanmadığı” yorumuna neden oldu.  Peskov dün, Rusya’nın Ermenistan’da olduğu gibi Türkiye’de de 24 Nisan’da “yüksek düzeyde katılımla temsil edileceğini” açıklamakla yetindi.

UZMANLAR TARTIŞIYOR: PUTİN HATA MI YAPTI?

Moskova’daki Carnegie Center siyasi analistlerinden Aleksey Malaşenko, “Moskova zor bir duruma düştü. Putin şahsen iki törene de katılmayabilirdi ve bu daha iyi olurdu. İki törene de Kremlin kadrosundan birileri yollanmalıydı” dedi.

Eski diplomat ve siyasi analist Andrey Fedorov ise, Rusya’nın düştüğü durumu dengelemenin zor olduğunu belirtti. Fedorov, “Bir yanda Erivan ile geleneksel bağlar ve kısa süre önce Ermenistan’ın ekonomik birliğe dahil olmasının getirdiği yükümlülükler var. Diğer yanda enerji işbirliği başta olmak üzere, Türkiye ile ilişkilere çok fazla kart bağlanmış durumda. En uygun çözüm, soykırım konusunu tek gündem yapmadan Putin’in Erivan’ı ziyaret etmesiydi” dedi.

Politolog Boris Tumanov ise bu fikirde değil. Tumanov, Putin’in Erivan’a gitmesinin Dağlık Karabağ’daki Azeri-Ermeni sorununda statükonun korunması açısından önemli olduğunu savundu. Rus uzman, “Putin gitmese, sorunu güç kullanarak çözmeyi planlayan Azeri tarafı bu kararı, Moskova’nın Erivan’dan desteğini çekmeye başlaması gibi yorumlardı” dedi. 

10.4.2015

21.4.2015 


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама