Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Büyükelçi Diriöz ‘zirvede’ veda etti

İki yıl önce atandığı Moskova Büyükelçiliği görevini tamamlayarak yakında Ankara’ya dönmeye hazırlanan Hüseyin Diriöz, Türk toplumuna dün Moskova’da RTİB Zirve Sohbetleri’ne konuk olarak veda etti. 40 yıllık diplomasi hayatında Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü’nden NATO Genel Sekreter Yardımcılığı’na kadar pek çok kritik görevde bulunan 62 yaşındaki Diriöz, Moskova’daki Ritz Carlton Hotel’de salonu dolduran Türk iş dünyası temsilcileri ile anılarını paylaştı, güldürdü, düşündürdü, alkışlandı.

Eşi Sibel Diriöz ile birlikte geceye katılan Büyükelçi, sadece kendi iki yıllık görev süresi içinde iki ülke liderlerinin 13 kere yüz yüze görüştüğünü, sayısız bakan ağırladıklarını hatırlatarak, “Rusya mesaisinin” yoğunuluğuna dikkati çekti.  Diriöz, Rusya’daki Türk toplumunu “görev yaptığı yerler içinde gördüğü en güçlü ve etkili yapı” sıfatıyla överken, Rusya’daki Türklerini sayısını da 40 bin olarak ifade etti.

Rusya'nın bir terörist saldırıya kurban giden eski Ankara Büyükelçisi Ander Karlov'un eşi, Karlov Vakfı Başkanı Marina Karlova da geceye katıldı.

Gecenin sonundan Rus Türk İşadamları Birliği RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan ve DEİK Dünya Türk İş Konseyi Avrasya Bölge Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Büyükelçi Diriöz ve eşine hediyeler sundular.


 
Diriöz’ün konuşmasından bazı başlıklar şöyle:

“Rusya ile ilişkilerimizin 500 yılı aşkın bir mazisi bulunmaktadır. Tarihe bakıldığında ikili ilişkilerimizde iniş çıkışlar olmuş olsa da, hep karşılıklı saygı temelinde gelişmiştir.”

"Liderlerimiz arasındaki yakın diyalog ve siyasi irade sayesinde, ilişkilerimiz her alanda daha ileriye taşıma kararlılığına sahibiz.”

“Sadece benim görev sürem boyunca liderlerimiz 13 kez yüz yüze görüşmüşlerdir. Doğrusu, bakan düzeyindeki ziyaretlerin sayısını dahi hatırlamıyorum. Sanırım görev süremdeki toplam karşılıklı ziyaret sayısı yüzlerle ifade edilebilir.“

ZİRVEDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

“Rusya bugün, Almanya ve Çin’den sonra üçüncü büyük ticaret ortağımız konumundadır.  2017 yılında Rusya'ya ihracatımız 2,7 milyar dolar seviyesinde olurken, Rusya’dan ithalatımız 19,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2018 yılının ilk yedi ayında ikili ticaret hacmimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış göstererek 15,5 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir. Ticaret hacminde ortak hedefimiz 100 milyar dolardır. Bu hacmin en fazla olduğu yıl 37,84 milyar dolar ile 2008 olmuştur.”
 


 
"2017 yılında 4,7 milyon Rus turisti ağırlayarak yeni bir rekor kırdık. 2018 yılı itibarı ile 6 milyon Rus turisti ağırlayacağımızı tahmin ediyoruz. Yani yeni bir rekor kıracağız."

"Rusya'da yaşayan 40 bin kadar Türk vatandaşı var.  Yaşadığınız ülkede birlik ve uyum önemli. Entegrasyon önemli. Rusya'da bunun bütük ölçüde gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyum."

"Türkiye’de yaşayan yaklaşık 100 bin Rus, halklarımız arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Rusya’da sayıları 40 bin civarında olduğunu tahmin ettiğimiz vatandaşlarımız da Rusya ekonomisine ve kültürel zenginliğine büyük katma değer sağlamaktadır. Karma evlilikler 52 bini buluyor. Her ailede toplam 4 fert olsa karma evliliklerden yaklaşık yarım milyon nüfus oluşmaktadır.

"Rusya ile yeniden vizesiz rejime geçilmesi en büyük temennimiz. Öncelikle bzı ketageorilerde vizesi rejim için önümüzdeki haftalarda heyetler arası görüşmeler başlayacak."

"Rusya’yı üç kelime ile anlatacak olsam kültür, dostluk ve gelecek derdim.” 

"Rusya Federasyonu ile kültürel ilişkilerimizi taçlandırmak amacıyla 2019 yılında Rusya’da Türk Kültür ve Turizm Yılı, Türkiye’de ise Rus Kültür ve Turizm yılı düzenlenecektir. Kültür ve Turizm Yılını açılış dünyaca ünlü Bolşoy Tiyatrosu’nda yapılacaktır."

"Bir diplomat olarak 40 küsür yıllık meslek hayatıma geri dönüp baktığında her görev yaptığım ülkeden iyi intibalarla ayrıldığımı söylemek isterim. Rusya'yı çok dolaştım, her gittiğim şehirde büyük bir hüsnükabule karşılandım. Buradaki görev sürem boyunca Rus halkının bana gösterdi sıcaklığı ve dostluğu hiçbir zaman unutmayacağım.”

Geniş bir katılıma sahne olan gece, Büyükelçi ile Türk toplumu temsilcilerinin birlikte fotoğraf çektirmeleri ile sona erdi.

17.10.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама