Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Batı nasıl gördü? "Kırım'dan taviz yok ama Doğu Ukrayna'da uzlaşma ihtimali var..."

Putin'in basın toplantısı dünyada genellikle "olumlu" yankı buldu. Rusya liderinin Batı'ya ise hem havuç hem de sopa gösterdiği yorumu yapılırken, genel kanı Rusya'nın yaşadığı ekonomik sorunların derinleşmemesi için Doğu Ukrayna'da daha uzlaşmacı bir yola girebileceği şeklinde. 

İngiliz Independent gazetesinde yer alan haberde Putin'in dünkü konuşması için "Soğuk Savaşı hatırlatan imalar, uzlaşmacı söylemleri gölgede bıraktı" deniyor.

"Putin Ruble'de yaşanan çöküş ve ekonomi üzerindeki tehdide karşı vatandaşlarını istikrar konusunda telkin etmek için çok uğraştı" denen haberde Rusya liderinin Batı'ya ise hem havuç hem de sopa gösterdiği yorumu yer aldı.

"Üç buçuk saat konuşan Putin, Kırım konusunda taviz verilmeyeceğini net biçimde dile getirirken Ukrayna'daki durum konusunda çok daha uzlaşmacı gözüktü" ifadesine yer verilen haber konuşmanın analizine şöyle devam ediyor:

"Konuşmanın artıları arasında Moskova'nın Batı ile diyaloğa devam etme niyetini göstermesi vardı. İkinci artı ise ekonomide reformlardan ciddi biçimde bahsetmesiyldi. Ukrayna'ya dair uzlaşmacı ton ise Putin'in üçüncü artısı oldu. Eksilere gelince: İlk eksi Ukrayna konusunda Kremlin'in önümüzdeki dönemde atabileceği somut bir adımdan bahsetmedi. İkinci eksi ise Batı'yi demir perdeyi tekrar inşa etmekle suçlaması oldu. Putin'in Rusya milliyetçiliğine yaptığı ateşli atıflar ise konuşlmanın üçüncü eksisiydi."

Haberde genel görüntüye bakıldığında Putin'in konuşmasındaki eksilerin, artılara rağmen endişe yarattığı yorumu yapıldı.

Financial Times gazetesinde ise Rusya'nın içine düştüğü ekonomik sıkıntıların dünya için daha genel bir sorunun sinyallerini verebileceği yorumu yer alıyor.

Gillian Tett, imzalı yazıda küresel borçlanmanın yarattığı risklere dikkat çekiliyor ve gelişen ülkelerdeki özel sektörün dış borçlanmasının çok hızlı arttığı vurgulanıyor.

Yazıda yer alan yorumlar şöyle:

"Dün konuşan Rusya lideri Putin bu kaygıların farkında olduklarını gösterdi ve özel sektöre finansman desteği sağlayabileceklerinin mesajını verdi. Ancak bu ortaya çıkan büyük riski yok edebilecek bir tedbir değil."

Özellikle 2009'dan bu yana ABD'nin sağladığı bol likidite sayesinde birçok gelişen ülke şirketinin ucuz finansmana erişebildiği belirtilen yazıda, "Şirketlerin ihraç ettiği tahvillerin yarısının alıcısı yabancılar oldu" deniyor.

ABD'nin faizleri artırmaya başlamasıyla birlikte bu şirketlerin kabaran borçlarını geri ödemekte zorlanabileceği belirtilen yazıda Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G-20'ye de çağrıda bulunuluyor ve "G-20 şirketlerin borçlanma yöntemlerini daha şeffaf hale getirmek için çalışmalı" deniyor.

Alman Der Spiegel ve Die Zeit gazeteleri, Rusya Devlet Başkanı’nın ülkenin bulunduğu zor ekonomik durumu yaptırımlar ve giderek düşen petrol fiyatları gibi “dış etkenlere” bağladığını kaydetti.

Dünya medyası ayrıca Rusya liderinin iyimserliğini belirtti. Bu bağlamda Der Spiegel Putin’in “Petrol fiyatının düşmesi ve rublenin zayıflaması mı? Bunlar iki yıl içinde mi telafi edilecek?” yorumunu yaptı.

İspanya’nın Público gazetesi ise, “Devlet Başkanı “ekonominin canlanacağına inandığını” ifade ettiğini kaydetti.

The New York Times’ın yorumuna göre, Batı’dan bahsederken “dokundurucu ve kızgınlıkla” konuşan Vladimir Putin, ülkeyi saran ekonomik istikrarsızlığa rağmen Ukrayna ile ilgili yaklaşımlarında taviz verilmeyeceğini gösterdi.

Bloomberg ajansı, Rusya Devlet Başkanı’nın “Batı’nın Rusya’yı istikrarsızlaştırma girişimlerinde bulunması” ile ilgili sözlerinde “tavizsiz bir duruş” hissetti.

İngiliz The Financial Times gazetesi de Putin’in sözlerinde “Rusya’nın dış politikası ve Ukrayna kriziyle ilgili meydan okuyan bir tavır” sezdi.

The Wall Street Journal, Putin’in ekonomik sorunları “bağımsızlık ve egemenliğin” bedeli olarak nitelediğine dikkat çekti.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi Putin’in, “Rusya kendini koruma politikası izliyor” ve “devasa doğal kaynaklarının güvenliğini sağlamak için gelecekte de Batı ile NATO’nun baskılarına direnecek” ifadelerini kaydetti.

 Rusya liderinin “NATO’nun doğuya doğru genişlemesini yeni bir soğuk savaş başlangıcı olarak gördüğünü” ifade eden Almanya’nın Die Welt gazetesi ayrıca Doğu Avrupa ülkelerinin NATO’ya dahil olmasının da Putin tarafından “yeni bir Berlin Duvarı” örülmesiyle eşdeğer tutulduğunu yazdı.

İran medyası “Putin’in; yabancı ülkelerin iç işlerine Rusya’nın müdahale etmediği ve ilişkilerin gerginleştirilmesinde Batı’nın etkisi konularında söylediklerine dikkat çekti.

IRIB News, Rusya Devlet Başkanı’na göre, “Batılı ülkeler, Ukrayna krizinin çözümünde en doğru yöntemin Rusya ile ilişkilerde yeni duvarlar örmekten vazgeçmek ve ortak bir insanlık alanı oluşturmaktan geçtiğini anlamaları gerekir” ifadelerini kaydetti. (BBC, Rusya'nın Sesi)

19.12.2014

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама