Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

İsrail füzelerini engelleyen Suriye Rus uçağını düşürdü, 15 asker hayatını kaybetti

Türkiye ile Rusya, Soçi'de İdlib krizinin çözümü için mutabakat sağladıktan hemen sonra, dün gece Suriye'de bir Rus savaş uçağı düşürüldü.  Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece Suriye'nin Lazkiye kentinde bulunan Hmeymim üssü yakınlarında 14 asker taşıyan IL-20 tipi uçağın radar ile irtibatının kesildiğini duyurdu. Bu sabah yapılan son açıklamada ise uçakta 15 askerin olduğu, İsrail'in sorumsuz saldırısı yüzünden düştüğü, İsrail'in saldırıyı "kırmızı hat"tan 1 dakika önce haber verdiği, tehlikeli bölgeden Rus uçağını çıkarmaya zaman kalmadığı belirtildi. Rusya, bu durumda İsrail'in sorumsuz eylemine karşılık verme hakkını saklı tuttuğunu duyurdu.

Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, saldırıyı yapan İsrail F-16'larının Rus uçağını görmemesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bilerek bu provokasyonu yaptılar" dedi.

Sputnik'in aktardığına göre, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dün Hmeymim üssü yakınlarında 14 askerle birlikte radardan kaybolan İl-20 tipi uçağının Suriye ordusunun S-200 savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğu belirtildi. Açıklamaya göre İsrailli pilotlar uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürükleyip kalkan olarak kullandı.


Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, dün Suriye’de kaybolan İl-20 uçağıyla ilgili açıklamalar yaptı. "İl-20 uçağımız S-200 sistemi tarafından vuruldu" ifadesini kullanan Konaşenkov, uçağın İsrailli pilotların sorumsuzluğu yüzünden düştüğünü ifade etti.

Konaşenkov "İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz. İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı" dedi.

Konaşenkov, pilotların uçağı Suriye ordusunun füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye, ateş hattına sürüklediğini, uçağı kalkan olarak kullandığını ifade etti.

'CEVAP VERME HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ'

Konaşenkov "İsrail hava kontrol sistemleri ve F-16 pilotları Rus uçağını görememiş olamaz, zira uçak 5 kilometre irtifadan sonra inişe geçmişti. Kasıtlı olarak bu provokasyonu yaptılar" dedi. Konaşenkov, olanları değerlendirdiklerini ve İsrail’in bu eylemine gerektiği gibi karşılık verme hakkını ellerinde bulundurduklarını vurguladı.

CNN ise, uçağı Suriye ordusunun, dün gece İsrail'den yapılan füze saldırısına karşılık verirken kazara düşürdüğünü duyurdu. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre IL-20 tipi 14 personel taşıyan askeri uçak, Suriye kıyılarına 35 kilometre mesafede Akdeniz üzerinden Hmeymim üssüne geri dönerken radar ile bağlantısını kaybetti.

Sputnik'in aktardığı açıklamada askeri mürettebattan henüz haber alınamadığı bildirilirken, arama kurtarma çalışmalarına başlandığını kaydedildi.

Uçağın, İsrail'e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye'nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen açıklamada, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının da tespit edildiği belirtildi.

Bu arrada Rus ordusu, Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir fırkateynden, füzelerin ateşlendiğinin tespit edildiğini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de bulunan hava sistemlerinin Akdeniz'de bulunan Fransa'ya ait bir gemiden birkaç füzenin ateşlendiğinin tespit edildiğini duyurdu.
Suriye ordusu kaynakları, Lazkiye'ye yönelik olarak füze saldırısının düzenlendiğini duyurmuştu. Suriye basınından kaynaklar, saldırının denizden gerçekleşmiş olabileceğini vurgulamıştı.

CNN: SURİYE KAZAEN VURDU

Gece CNN'in Pentagon kaynaklarına dayandırdğı habere göre, Rus deniz devriye uçağı Suriye rejimine bağlı birliklerin topçu ateşi sonucu kazaen düşürüldü. Kaynaklar İsrail'in saldırısına cevap verilirken, bölgede bir uçağın düşürüldüğünü, ancak ABD tarafından ateş açılmadığını vurguladı. Bir yetkili, uçağın "Suriye'ye Rusya tarafından satılan füzeyle düşürüldüğünü" belirtti.

Bir İsrailli yetkili, son 18 ay içinde Suriye'yi hedef alan 200 saldırı düzenlendiğini CNN'e açıkladı.
 
Öte yandan Suriye devlet medyası, Lazkiye kentindeki birkaç noktaya füzeler atıldığını, füzelerin hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Resmi SANA haber ajansı, füze saldırısında devlete ait bir teknik endüstri kurumunun hedef alındığını belirtti. Devlet televizyonu El İhbariye, saldırının arkasında İsrail’in olduğunu kaydetti.

Bir askeri kaynağa dayandırılan ve VOA'nın aktardığı haberde, “Hava savunma sistemleri denizden Lazkiye kenti yönüne doğru gelen düşman füzelerine karşı koydu ve bazılarını havada vurarak engelledi” ifadesi kullanıldı.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkenin batısında hükümetin kontrolundaki kentte büyük patlamaların duyulduğunu kaydetti. El İhbariye, patlamaların yaklaşık yarım saat sürdüğünü bildirdi.

Gözlemevi, füzelerin Lazkiye’nin doğusundaki teknik endüstri kurumunun mühimmat deposunu hedef aldığını belirtti. Kuruluş, deponun İran mı yoksa Suriye güçleri için mi kullanıldığının net olmadığını kaydetti.

Hem Suriye medyası hem de Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda 10 kişinin yaralandığını belirtti. El İhbariye yaralıların ikisinin hastanede tedavi gördüğünü, kalanların ise tedavilerinin ardından taburcu edildiğini duyurdu.

ABD ve İsrailli yetkililer, İran ve Hizbullah’ın Suriye’deki silahlı varlığını sona erdirmesi gerektiğini sürekli vurguluyor. İsrail, İran’ın Suriye’de giderek varlığını arttırmasına müsaade etmeyeceğinin altını çiziyor.

Lazkiye’ye saldırı, Türkiye ve Rusya’nın İdlib’e Suriye hükümetince bir operasyon yapılmaması konusunda anlaştığının açıklanmasının birkaç saat sonrasına denk geldi.

18.9.2018


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама