Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Lojistikte sorunlar, çözüm önerileri...

Başkan Putin’in 1 Aralık’ta Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesinde sorunlar tartışılırken, lojistik sektöründe yaşanan sıkıntılar iş hayatını zorlamaya devam ediyor. Uzun yıllardır Moskova’da yaşayan ve sektörde Rusya’nın önde gelen şirketlerinden Dynamic Lojistik’in sahibi olan Mehmet Dağaşan, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini TürkRus.Com için kaleme aldı:  

“Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında lojistik sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 

Karayolu taşımacığının sorunları:

1-İki ülke karayolu taşımacıları arasında yaşanan geçiş ve giriş belgesi sorunları son yıllarda önemli ölçüde aşılmış olsa da henüz tam bir çözüme kavuşturulamamıştır. Bu sorun hem iki ülke arasındaki ticari ilişkilere zarar vermekte hem de yaşanan sıkıntıdan 3. ülke araçları faydalanmaktadır. 

Bu konuda iki ülke taşımacıları soruna objektif bir yaklaşımla kalıcı bir çözüm üretmeliler. Geçiş belgesi sayısı konusunda aşılan sorun şimdi de daha çok dağıtım şekli ve zamanlarında yaşanmaktadır. Ki bu çözülmesi zor bir sorun değildir.

2-İki ülke arasında yapılan karayolu taşımalarında büyük çoğunlukla Ukrayna transit olarak ana parkur konumundadır. Hem karayolu geçişlerinde hem de denizyolu(Ro-Ro) geçişlerinde çoğunlukla kullanılan İliçevsk ve Kırım limanlarından sonra  Ukrayna gümrüğünün ve polisinin keyfi ve legal olmayan uygulamaları hem zaman hem de maliyet açısından çok maliyetli bir güzergahtır. Ayrıca Ukrayna bürokrasisinin kural tanımaz, hukuksuz uygulamaları artık dayanılmaz hale gelmiştir.  

Çözüm önerilerimiz:

-Kerç-Anakara arasında acil olarak aktif feribot sistemi oluşturulmalıdır.
Bu konunun çözülmesi için öncelikle Kırım limanlarına inen araçların Ukrayna topraklarına girmeden doğrudan Rusya Federasyonu'na girmesi sağlanmalıdır. Kırım’dan Rusya anakarasına bir köprü planı vardır ama bu orta vadede hayata geçmesi olası bir çözümdür. Bunun için şimdilik  Kerç-Port Kavkaz limanları arasında çok etkin bir feribot sistemi kurulmalıdır. Şu an var olan sistem yetersizdir. Burada bir an önce çok etkin bir sistem hayata geçirilmelidir.

-Türkiye limanlarından (İstanbul-Zonguldak-Samsun ve Trabzon) Novorosiyssk-Gelincik-Taman-Port Kavkaz-Soçi limanları arasında mevcut Ro-Ro ve feribot sistemleri ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak ve yetersizdirler. Bu konuda bir an önce ciddi önlemler alınmalı,  özelillikle Rusya tarafında bir devlet politikası olarak, gerekli yasal ve ekonomik düzenlemeler hayata geçririlmelidir. Çünkü konu ile ilgili olan özel sector (Başta Novorosisk bölgesindeki limanların sahibi olan şirketler) işin kolayına kaçmakta ve kısa yoldan ve yüksek karlar etmek peşindedirler. Buna dur denmeli ve devlet kararı ile bir liman doğrudan Ro-Ro giriş kapısı ve gümrüğü haline getirilmelidir.
-Türkiye tarafında bulunan limanlarda oluşan tekelci yapılar süratle tasfiye edilmelidir. Sözde rekabetçi piyasa koşullarında kurulan bu yapılar hem Türkiye ihracatının önünde ciddi maaliyet artışlarına sebep olmakta  hem de sistemin işleyişine engel oluşturmaktadırlar.
-İki ülke demiryolu sistemlerinin entegrasyonu ivedilikle sağlanmalıdır. 
-İki ülke arasında var olan ticareti daha da geliştirmek, gümrüklerde yaşanan engelleri çözmek amacı ile  oluşturulan basitleştirilmiş gümrük hattı uygulaması  malesef ısmarlama olarak oluşturulmuş tekel konumundaki iki firmanın çıkarları uğruna heba edilmiş, katledilmiştir. 

Özellikle Türkiye tarafında sadece bu iş için ısmarlama bir şirket kurdurulmuş, sektör ile uzaktan yakından alakası olmayan birilerine bu iş havale edilmiştir.

Hem lojistik hem de dış ticaret sektörüne ''Deli Dumrul'' muamelesi yapan bu skandal uygulamaya derhal son verilmesinde büyük faydalar olacaktır. 

Bu iş  uygulama bir an önce sektörün gerçek sahiplerine, sektör içerisinde aktif faaliyet gösteren, gerekli altyapıya sahip firmalara devredilmelidir.

İki ülke arasında hedeflenen 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmak için yapılması gerekenlerle ilgili görüşlerimiz kısa ve öz olarak bunlardır.”

24.11.2014
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама