Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den ABD'ye sert eleştiriler: "Militanları finanse edip silah sağladılar..."

Kriz ortamında Soçi'de toplanan Valday Kulübü entelektüeller toplantısında dünyaya nasıl bir mesaj vereceği merakla beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özellikle ABD'yi hedef alan sert açıklamaları ile gündeme damgasını vurdu. Ancak Putin her şeye rağmen diyaloga hazır olduklarının altını çizdi.
 
Vladimir Putin, ABD'yi savaşı finanse etmek ve silah sağlamakla itham etti. Putin, “Suriye’de, eski zamanlarda olduğu gibi, ABD ve müttefikleri militanları doğrudan finanse etti ve silah sağladı. Saflarına çeşitli ülkelerden paralı savaşçıların katılmasını teşvik etti. Militanlar parayı, silahı, askeri uzmanları nerden buldu? Nasıl oldu da IŞİD en güçlü, neredeyse askeri gruba dönüştü?” şeklinde konuştu.

Rusya lideri, “Ortaklarımızın tekrar tekrar aynı tuzağa düşmesine, yani aynı hataları yapmasına şaşırmayacağım. Zamanında Sovyet Birliği’ne karşı mücadele için Afganistan’da deneyim kazanan İslamcı aşırılık hareketlerine sponsorluk etmişlerdi. Bu hareketlerden Taliban ve El-Kaide doğdu” dedi.

Putin, “Bazen muadillerimizin ve arkadaşlarımızın sürekli kendi politikalarının sonuçlarıyla boğuştuğu izlenimi oluşuyor. Tüm var gücünü, yarattıkları riskleri yok etmek için atıyorlar. Bunun için gitgide yükselen bir bedel ödüyorlar” yorumunda bulundu.

Putin, “Batı, uluslararası teröristlerin Rusya’ya ve Orta Asya bölgesine girmesini desteklemese de göz yumdu. Aslında bilgi ve finans desteğinde bulundu. Bunu unutmadık” dedi.


Putin, “Soğuk Savaş bitti. Ancak barış akdiyle, mevcut veya yeni kurallara, standartlara uyulmasına ilişkin anlaşılır ve şeffaf anlaşmalarla sonuçlanmadı” dedi.

Putin, ABD’nin kendini Soğuk Savaş galibi ilan ederek tüm dünyayı kendine uygun şekillendirmek istediğini ifade etti. Başkan, “Ancak uluslararası ilişkilerde kırdıkları koz bini aştı” dedi. Putin, “Birdenbire zengin olan, dünya lideri olan, görmemişler gibi hareket ediyorlar” şeklinde konuştu.

ABD’nin tek kutuplu dünyanın üstesinden gelemediğini ve şimdi de iki kutuplu sistemin benzerini oluşturmaya çalıştığını belirten Rusya lideri, “Amerikan propagandasında başlıca rakip olarak SSCB’nin yerini kimin alacağı önemli değil. Nükleer teknoloji için can atan İran mı, dünyanın bir numaralı ekonomisi Çin mi, nükleer dev Rusya mı, önemli değil” şeklinde konuştu.

Halihazırda dünyanı yeniden bölme çabalarının göründüğünü söyleyen Putin, “Sınırları çizme, birilerinden “yana” değil birilerine “karşı” ilkesi temelinde koalisyon kurma ve Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi düşman imajını oluşturma çabaları var. Böyle bir liderlik, ya da isterseniz dikte hakkını elde etme çabası var” yorumunda bulundu.

 Devlet Başkanı Putin, “Rusya’nın herhangi bir imparatorluğunu restore etmeye çalıştığı, komşularının egemenliğine saldırdığı iddiaları da asılsız. Rusya kendisi için dünyada özel, münhasır bir yer talep etmiyor. Diğerlerinin çıkarlarına saygı duyarak sadece çıkarlarımızın dikkate alınmasını, pozisyonumuza saygı duyulmasını istiyoruz” dedi.

Putin, “Rusya, uluslararası toplum üyeleriyle bütünleşmeyi, olumlu ve barışçıl işbirliğini istiyor. Moskova aktif olarak Avrasya Ekonomik Birlik, ŞİÖ, BRICS muadilleriyle ve diğer ortaklarla çalışıyor. Gündemimiz, ülkeler arasındaki ilişkileri koparmaya değil geliştirmeye yönelik” şeklinde konuştu.

Putin, “Rusya seçimini yaptı. Öncelikleri, demokrasiyi ve açık ekonomiyi geliştirmek, dünyadaki modern eğilimleri dikkate alarak iç gelişimini hızlandırmak ve toplumun geleneksel değerler ve yurtseverlik temelinde pekişmesidir” yorumunda bulundu.

Rusya’nın Asyalı ortaklarıyla işbirliğini aktifleştirmesinin Avrupa’ya sırtını çevirdiği anlamına gelmediğini kaydeden Putin, ülkesinin Asya-Pasifik bölgesindeki aktif siyasetinin yaptırımlar yüzünden değil pragmatik yaklaşımdan kaynaklandığını belirtti. Rusya lideri, “Doğu, hem siyasette hem de ekonomide dünyada giderek daha önemli bir yer işgal ediyor” dedi. (Rusya'nın Sesi)

24.10.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама