Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Rusya'da profesyonel yöneticilikten yüz milyonlarca dolarlık inşaat ihalelerine...

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ// Pazar günü Moskova’da MKAD çevreyolu üzerinde 150 bin m2’lik, başkentin yeni imar konseptinin ürünü en büyük “inşaat malzemeleri AVM’si” denilen “Sindika Pazarı” törenle hizmete açıldı. İki bine yakın işyerinin bulunduğu üç katlı AVM, 140 milyon dolara mal oldu. Bu olayı ilginç kılan, projeyi hayata geçiren Türk inşaat şirketi Esta’nın sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın, Rusya’da Evyap Holding’in temsilcisi olarak uzun yıllar profesyonel yöneticilik yapan isim Bahattin Demirbilek olması.  Demirbilek’in yılda 450 milyon dolar ciroyu aşan şirketi şu an Krasnodar’da, 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak stadlardan birini inşa ediyor.

 

Bundan 10 yıl önce, Arko ve Duru ürünlerini Rusya’da zirveye taşıyan Demirbilek ile Kompas-Pusula dergisinde  bir “başarı öyküsü” söyleşisi yapmıştık. 1992’de, henüz 22 yaşında Rusya’ya gelen, o dönemde Rusya pazarında özellikle pazarlama  ve reklam konularında başarısıyla Rus basınına da konu olan, en deneyimli isimlerden sayılan genç yönetici Bahattin Demirbilek yıllar sonra bu kez başarılı bir inşaat şirketi patronu olarak karşımızda.

İnşaat sektörüne 2006 yılında Esta’yı kurak giren Demirbilek, Rusya’nın dev market zincirlerinden Magnit’in mağazalarını yaparak çıktığı yolda Soçi Kış Olimpiyatları için otel projesi dahil pek çok işe imza attı. Şirket bugüne dek 1,5 milyon m2 iş merkezi inşaatı tamamladı. 8 bin kişiye istihdam sağlayan şirket şu an yedi şantiyesiyle aktif. Pazar günü de şirketin Moskova’da önemli bir proje teslimi vardı.  

Moskova çevre yolu MKAD’ın 65. kilometresinde bulunan Sindika AVM’nin açılışı yapıldı. Esta İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, 1700 çalışanla projeyi iki yılda bitirdiklerini ve gurur duydukları bir işe imza attıklarını söyledi. Demirbilek Rusya pazarında “belli kaliteye ulaşabilen” şirketlerin ayakta kalabileceğini vurgularken, örneği de tutkunu olduğu futboldan verdi: “Rusya’da iş yapmak şampiyonlar liginde oynamak demektir!”

2018 Rusya Dünya Kupası maçlarının oynanacağı yedi stadyumdan birini şu an Esta inşa ediyor. Krasnodar’daki 35 bin kişilk stadın açılışı 2015’in Mayıs ayında yapılacak.

ADIM ADIM BAŞARIYA…

1997-2996 arasında Evyap’ı Rusya pazarında zirveye taşıyan Bahattin Demirbilek’le 2004’te yaptığımız söyleşiyi bugün yeniden hatırlatmak istedik:

Glasnost'la gelen başarı

Türkiye'de her sektörde 'Dünya markası yaratma' tartışmaları süredursun, Evyap, Rusya başta olmak üzere eski Sovyet cumhuriyetlerinde bunu başardı. Duru markası Rusya sabun pazarında yüzde 33 pazar payı ile dünya devlerini geçip lider oldu. BDT ülkelerindeki bu başarının arkasındaki isim, Evyap Rusya Genel Müdürü Bahattin Demirbilek, "Oyunu kuralına göre oynadıklarını, büyük televizyon reklam kampanyaları ile markalaştıklarını" anlattı.

Evyap ürünlerinin Rusya pazarına girişinin hikâyesi oldukça ilginç. Glasnost ve Perestroyka'nın ateşli döneminde, 1987'de madenciler Mihail Gorbaçov'a kazan kaldırır. Talep basittir: Sabun! Kir pas içinde saatlerce madende çalışan işçiler, temizlenmek için bir kalıp sabuna muhtaçtır. Gösteriler Moskova'yı harekete geçirir. Üretim yetmediğinden, sabun alımı için uluslararası ihale açılır. Duru sabunlarının Sovyet pazarına girişi işte böyle başlar. Bugün Duru, Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere, eski Sovyet topraklarında yıllık 60 milyon dolara ulaşan cirosuyla '1 numara'. 'Peki bu kadar büyümesinin sırrı ne?' diye sorarsanız bunun yanıtı da: Reklam.

En bilinen ürün oldu 
Rus televizyonlarının 'prime time'larında o tanıdık ses sık sık 
'Arkooooo!' diye bağırıyor işitiyoruz. Onu, Duru'nun sabun reklamları takip ediyor. Rusya'da televizyon reklam fiyatlarının çok pahalı olduğunu bilenler, Evyap'ın bu yükün altından nasıl kalktığını merak ediyor. Ama Evyap markalarının Rusya pazarındaki bilinirlik oranına, pazar payına, cirosuna bakınca, harcanan her kuruşun fazlasıyla geri döndüğü anlaşılıyor. Çünkü Arko ve Duru artık Rusya'da en çok bilinen iki marka. Zaten Evyap'ın amacı da bu iki ismi Rusların 'milli markası' olarak benimsetmek. Şu an Rusya sabun pazarının lideri Duru. Pazar payı yüzde 33. Bunu ünlü AC Nielsen Amerikan araştırma şirketi söylüyor.

Marka yaratıldı 
Evyap Grubu'nun 34 yaşındaki Rusya Genel Müdürü Bahattin Demirbilek, 144 milyonluk bir nüfusa sahip olan Rusya'da temel stratejiyi 'marka yaratmak' üzerine kurduklarını anlatıyor. Demirbilek, "Bugün Rusya'da her 10 kişiden 8'i Duru ve Arko'yu biliyor, her 10 kişiden altısı bu ürünleri satın alıyor. Ürünlerin Türk malı olduğunu bilerek aldığını söyleyenlerin oranı 10'da iki. Çoğunluk, 'Kalitesi benim için yeterli, malın orijini beni ilgilendirmiyor' diyor. Vaktiyle her Çinliye bir portakal satarak ihracatı patlatma hayalleri vardı, o gerçekleşmedi ama biz her Rus'a yılda ortalama iki sabun satıyoruz" diyor. 
Evyap'ın 'doğru reklam' sayesinde sağladığı başarının en çarpıcı örneği ise Sanino diş macunu. Evyap'ın Türkiye'de az bilinen söz konusu ürünü Ukrayna'da sıfırdan pazara girmiş ve 2.5 milyon dolarlık reklam harcamasıyla bugün her 10 kişiden sekizinin bildiği marka olmuş. Satışta da pazarın açık ara lideri. 
Ukrayna'da fabrika kuran Evyap, yakın gelecekte Rusya'da da üretime geçmeyi hedefliyor. Genel Müdür Bahattin Demirbilek, Rusya pazarının Türk işadamları için hâlâ büyük fırsatlar yarattığını belirterek, "Ancak burada rekabetin çok acımasız olduğunu unutmamak lazım. Hiç kimse Rusya'yı kolay başarı kazanılacak bir yer sanmamalı. Yatırımı göze alanlar Rusya'ya gelmeli" diyor.

30/9/2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама