Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ünlü oligarka "kara para" şoku! 7 milyar dolarlık Yevtuşenko gözaltında

Rusya'da iş dünyasının ve siyasetin zirvelerinde büyük yankı yaratan operasyon: Ülkenin önde gelen petrol şirketlerinden Başneft, GSM operatörü MTS dahil pek çok şirkette büyük hissedar olan, Sistema Holding'in patronu, ünlü oligark Vladimir Yevtuşenko gözaltına alındı.  Yevtuşenko hakkında mahkeme, Moskova'nın en pahalı semtlerinden Jukovka'daki villasında 2 ay süreli "ev hapsi" kararı verdi. 

Forbes'un son listesinde 7 milyar doları bulan servetle 15'inci sırada olan Yevtuşenko hakkında "kara para aklama" suçlaması ortaya atıldı.  Hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istenebileceği belirtiliyor. Yevtuşenko'nun sahibi oldupu AFK Sistema'nın kontrol ettiği şirketler arasında Başneft ve MTS dışınd Detski Mir ve İntourist de var. 

Savcılık, Yevtuşenko'nun 2003'te özelleştirmesi biten Başkortistan Petrol Şirketi Başneft'in hiseelerini aldığı 2005 yılından bugüne, şirket üzerinden kara para aklama operasyonları yaptığını savunuyor.  Başkortistan cumhuriyetine ait olan petrol şirketinin özelleştirilmesi, sonrasında hisselerinin satılması ve AFK Sistema tarafından yeniden satışı süreçlerinde en az 500 milyon dolarlık  yolsuzluk yapıldığı savunuluyor.

Sözkonusu soruşturma, Baneft petrol şirketinden önce varlıklarına sahip olan BaşTEK şirketiyle ilgili baharda başlamıştı. Yevtuşenko'dan önce eski Başkortistan Devlet Başkanı Murtaza Rahimov'un oğlu Ural  Rahimov ve "Sobecednik" Yayın Evi sahibi Levon Ayrapetyan hakkında suçlamaarda bulunumuştu. Ural Rahimov'un o dönem iktidarı elinde tutan babasının bu gücünü kullanarak BaşTEK'te illegal operasyonlar yaptığı, daha sora hisselerin AFK Sistema'ya satışını organize ettiği, Rahimov ile Yevtuşenko'nun suça ortak oldukları iddia ediliyor.  2009'da Başneft'in çoğunluk hisselerinin 2,5 milyar dolara AFK Sistema'ya satışı şimdi inceleme altında. Hisselerin aslında 7 milyar dolar ettiği savunuluyor. Davanın sonunda hisselerin iadesi ve satış anlaşmasının iptali ihtimal dahilinde. 

Gündüz AFK Sistema Hollding'in Kremlin'in karşısında, Ulitsa Mohovaya'daki ofisine güvenlik güçleri baskın yaparak evrak aradı. Ardından da gözaltı haberi medyaya yansıdı. 

Bu arada o dönemde Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortistan Devlet Başkanı olan Murtaza Rahimov'un, Başneft'teki hisselerini Yevtuşenko'ya satan oğlu Ural Rahimov hakkında savcılık  bu bahar aylarında gözaltı kararı çıkarmıştı.  Viyana'ya kaçan Rahimov, soruştumada avukat kanalıyla ifade verip iddiaları reddetmişti.

Savcılık açıklamasında, "Sistema Yönetim Kurulu Başkanı Yevtuşenko'nun kara para aklama yaptığına dair yeterli delile sahip olduğunu düşünüyor" denildi. Yevtuşenko şimdilik Moskova diışındaki villasında ev hapsinde.  Yevtuşenko'ya internetii ve cep teefonunu kullanma izni verilmediği bildiriliyor.

Sistema'nın çoğunluk hisselerini almasından sonra Başneft, üretimde büyük hamle yapmıştı. Vedomosti gazetesi, devlet petrol şirketi Rosneft'in patronu İgor Seçin'in Başneft'i satın almak istediğini yazmıştı. Seçin'in böylece Rusya'da petrol sektöründen büyük bir konsolidasuon hedeflediği iddia edilmişti.

Daha önce Yukos petrol şirketine el konularak hapse mahkum edilen oligark Mihail Hodorkovski, son olayı yorumlarken, "Elmde bir bilgi ya da delil yok ama bunun İgor İvanoviç'in (Seçin) işi olduğunu düşünüyorum.  Başında olduğu Rosneft'in düşen üretimini kapatmak için Başneft'i de almak istediğini sanıyorum. Ama böylesi bir gözaltı olayının yeri ne zamanıydı" dedi.

Haber iş çevrelerinde büyük yankı yaratırken, bunun yarın piyasalar üzerinde de olumsuz etkisi olabileceği yorumu yapılıyor. Rusya ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçerken, iç ve dış iş dünyasında yankıları derin olacak bir operasyon gerçekleşmiş olması dikkat çekiyor.

Vedomosti'ye konuşan bazı işadamları, "Yaptırımlara ramen Rusya'dan gitmeyen yatırımcıların tekrar düşünmesine sebep olacak bir olay yaşandı. Bunun sonuçları olumlu olmayacak" değerlendirmesini yaptılar.

YEVTUŞENO KİMDİR?

Oligark Vladimir Yevtuşenko 25 Eylül 1948'de Smolensk'te doğdu. 1973'te kimya mühendisliği okuduktan sonra,  MGU ekonomi fakütesinden 1980'de mezun oldu. Çeşitli devlet işletmelerinde mühendislik, yöneticilik yaptı. 1993'te AFK Sistema şirketin kurdu. "Rusya'nın Turkcell'i" olan MTS'in büyük ortağı. Petrolden tarıma, medyaya kadar pek çok yatırımı var. Evli ve iki çocuk babası. 
   

17.9.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама