Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAZARLAR

Rusya-İran anlaşması ama Türkiye nerede?

İSMAİL BOY'dan Türkiye-Rusya ilişkilerine dair  önemli saptamalar:  Yeni yıla Reuters haber ajansının dünya gündemine düşen  bomba bir haberi ile başladık. Sonra Rus Kommersant gazetesi de hükümet çevrelerine dayanarak doğruladı:  İran, Rusya ile anlaşıp,  ayda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir barter anlaşma ile petrol karşılığında Rusya’dan mal almayi planlıyormuş.
 
Bu anlaşma gerçeklesirse,  sadece ambargo yüzünden  zor durumda kalan İran rahatlamakla kalmayacak, aynı zamanda Rusya için de ekonomisindeki  enerji dışı ürünlerin ihracatında çok önemli bir ivme kazandıracak.

Benzeri bir anlaşma 1984  yılında yapılan  ve ilk doğal gaz girişi 1987 yılında gerçeklesen Türkiye- SSCB arasındaki barter anlasması  ile Türkiye’nin bu gaz bedelini Türk ihraç ürünleri ile ödemiş , bu durum  sadece Türkiye’nin  doğalgaz sorununu cözmekle kalmamış,  aynı zamanda   henüz dış dünyaya açılmakta zorlanan Türk sanayi ürünleri için de iyi bir sınav olmuştu.

Bu anlasma günümüzdeki  Rusya -Türkiye ticari  ilişkilerine baz teşkil etmis,  o zamanlar sadece milyon dolarlarla ifade edilen her iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmi , T.C Ekonomi Bakanlığı’nın rakamlari ile 2012 yılında 33.3 Milyar USD ye ulaşmış oldu.

Hem Rusya, hem Iran,  ikisi de Türkiye ile uzun sınırları olan iki komşumuz. İkisi ile de uzun yıllar  siyasi, ekonomik, sosyal ve külturel isbirliklerimiz olmuştur.  “Böyle bir anlaşmayı Iran ve Rusya kendi aralarinda yapabiliyor ise Türkiye ile  nicin yapılamıyor acaba?”  diye kendime sormadan edemiyorum. Üstelik  Turkiye’nin söz konusu  her iki ülke ile  geçmiste benzeri  deneyimler mevcut iken…

Devletlerin yaptıklari bu tür anlaşmalar  özel sektörün önünü  açmaya yarayacak girisimlerdir. Devletin asil görevlerinden biri  de bu  olmalıdır.  Ama bu tür projelere kafa yoracak hükumetlerin herşeyden once kafalarinin rahat olmasi gerekir.  Kendilerini iç politikanin kısır çekişmelerinden kurtarmalari lazimdir. Ki disariya bakabilsin…
Rusya ve Iran'ın bu anlaşmayi gerçeklestirebilmesi  halinde Türkiye'yi gelecekte bekleyen ciddi  riskler oluşacaktır.  

Rusya'nın enerji dışında  ihraç ettigi  ürünler genellikle  ham ve yari mamul  sinai ürünleridir.   Kısa vadedeki  tehlike Türkiye'nin  günümüzde Rusya'dan  alim yaptigi bu tür  ürünler icin yeni bir  alici  müşterinin  daha çıkması  ve alım rekabetinin  baslamasidir. 

Uzun vadedeki risk ise;  gelişen ekonomilerde ham ve yari mamul ihracati zaman icinde nihai mal olarak kendine yeni pazar aramaya başlar. Zaten Rusya'da son zamanlarda görülen katma degeri yüksek mal ihracatina getirilen kolaylıklar bu arayislarin basit  birer göstergesidir. Dolayisi ile orta ve uzun vadede Türk mali nihai tüketim ürünlerinde karşımıza yeni bir rakip gelecektir . 

Rusya-Iran anlasmasi sadece mal alım satımı ile  kalmayacaktir.  Bu ilişki zaman içinde Iran'a koyulan ambargonun da  kalkmasi ile yeni dis yatirimlara ihtiyac gösterecek Iran gibi zengin bir ülkeye Rus yatırımcılarının girişinde kolaylik sağlayacaktır.

1984 yılındaki SSCB-Türkiye arasında yapılan  gaz anlaşmasi ile  Türkiye aldığı dogalgazın bedelinin bir kısmını SSCB'ye mal olarak ödemesi sayesinde ,Türk sanayicisi Rusya pazarını tanidi. O dönemler sadece karsilikli mal takası olarak başlayan bu anlaşmanın  bugün geldiği noktada müteahhitlik hizmetinden tutun , bankacılık, turizm, ortak  üretim yatırımlarina dönüştü. 

Aralarinda ekonomik olarak çok sıkı ilişkiler kurulan  ülkeler ister istemez bazi sosyal iliskileri de beraberinde kuruyorlar. Bugün 50.000 den fazla Rusya vatandaşının  evlenerek Türkiye’ye yerlestigi söyleniyor. Ayni şekilde  Rusya'da yapılan evlilikler ile hayatlarini  artik bu ülkede geçirmeye karar vermiş Türkler de mevcut.  Yani artik aile ilişkileri noktasina  gelinmiş durumda.  Bunun getirdigi bir rahatlığın ilişkilerin korunmasinda ve gelişmesindeki rolünü  asla unutmamalıyız.  Üstelik  bütün bunlar 25 yıl gibi devlet hayatında çok da uzun sayılmayan sürede  gerçeklesti. 

Türkiye bu rahatlığı önümüzdeki orta ve uzun  vadede de bulabilecek mi? İşte bütün sorun bu.  Unutulmasin ki hiç birşey ve hic kimse vazgeçilmez degildir.  Eğer bir boşluk bırakırsanız , başkaları gelir sizin yerinize doldurur….

16.1.2014

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама