Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Ilıcak: "Abravomiç’e 52 katlı döner kule yapıyoruz, bu yıl ciromuz 3 milyar dolar olacak"

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Şanıurfa'da "Pizzaria" AVM yatırımını açılışında, Rusya'daki son işleri ve şirketinin hedeflerini anlattı. Bugün gazetesine konuşan Ilıcak, "Türkiye dışında 11 farklı ülkede AVM’ler, ofisler, oteller, karma yapılar, çimento ve petro-kimya, marinalar, havaalanları, her alanda fabrikalar, devlet binaları ve enerji santralleri inşa ediyoruz. Bunların arasında Abrovomiç’e 52 katlı döner kule yapıyoruz. Başbakanlık ofis binası da bize verildi. Yine Türkmenistan’da bakanlık binaları yapıyoruz. Yine Japonlar’la birlikte petro-kimya tesisleri yapıyoruz." dedi.

Ilıcak'ın açıklamaları özetle şöyle:

*Rusya’ya neden bu kadar değer veriyorsunuz ?

Rusya’da şu anda çalışan sayımız 20 binlere ulaştı. Diğer ülkelerde 16 bin 600 çalışan var. Avusturya, İsviçre, Türkmenistan, Ukrayna, Beyaz Rusya gibi ülkelerde iş yapıyoruz. Özellikle doğalgazı ve petrolü olan ülkeler bunlar. Rusya ise bizim en büyük pazarımız. Orada bu sene 2 milyar dolarlık ciroya ulaşmış bulunuyoruz. Şu anda devam eden 37 projemiz mevcut.

*Bu yılki cironuz ne kadar olacak?

Bu yıl toplam ciromuz 3 milyar dolara ulaşacak. Her yıl böyle değil ama bu yıl yüzde 40 gibi bir büyümeye ulaşacağız. 2008 krizinden sonra çoğu ülkede büyük projeler rafa kaldırılmıştı, 2011’le beraber Türkiye de dahil tekrar büyük projeler raftan indi.

AVM’de atağa geçti

*Urfa’daki AVM’ye neden bir Türkçe isim değil de “Piazzo” adını verdiniz? AVM yatırımlarınız ne durumda?

Çok araştırdık, alışverişle ilgili bütün buldu-ğumuz isimler alınmış ve tescil edilmişti. Sonunda İtalyanca’da “Piyasa” anlamına gelen Piazzo’yu seçtik. Memnunuz, halk da benimsedi.

Urfa’dakiyle birlikte AVM’lerin sayısı 11’e yükseldi. Rusya’da da bir AVM yapıyoruz. Toplamda açık durumda 14 AVM’miz var. Kiralanabilir alan olarak büyük rakamlara ulaştık. Bitecek olanlarla birlikte 2014 sonu itibarıyla 800 bin metrekarelik bir alana erişeceğiz. Bunlar AVM ve ofislerin toplamı olacak. Bu da yaklaşık 300 milyon dolarlık ‘kira geliri’ demektir. Bunun üçte biri Rusya, üçte ikisi de Türkiye’deki kiralanabilir rakamdır bu.

Türkiye’deki AVM yatırımlarınızı ABD’li bir fon şirketi olan AGP ile yapıyorsunuz. Bu yatırımcıyı nasıl buldunuz?
Onlar bizi Deutsche Bank aracılığıyla buldular. 2007’de ortak olduk. Birlikte ilk projeyi Adana’da yaptık. Rusya’da bir AVM gerçekleştirdik ve bu sene sattık. Çok kâr ettiler oradan.

*Rus­lar­la iyi ça­lış­ma­nın sır­rı ne­dir?

Rus­la­rın kuv­vet­li mü­hen­dis­lik­le­ri­ni, ida­ri iş­ler­de­ki ve hu­kuk­la bir­lik­te ka­zan­ma gü­cü­nü, bi­zim sa­ha­da­ki ka­zan­ma gü­cü­müz­le bir­leş­tir­dik. İş sa­de­ce şan­ti­ye­de ça­lı­şa­rak ola­cak şey de­ğil. Ay­nı za­man­da bu­nu an­lat­ma­nız ge­re­ki­yor, çok iyi kon­trat­lar ya­pıl­ma­sı la­zım. On­lar­la bü­tün­leş­tik, bi­ze inan­dı­lar, çok iyi kad­ro­lar oluş­tur­duk. Rus­ya­’dan Türk fir­ma­la­rı çık­tık­ça ye­tiş­tir­dik­le­ri kad­ro­la­rı da bi­ze dev­ret­ti­ler.

*Pe­ki, bu ül­ke­de han­gi ko­num­da bu­lu­nu­yor­su­nuz?

Şu an­da Rus­ya­’da­ki ya­ban­cı fir­ma­lar ara­sın­da “Bir nu­ma­ra­yı­z”. Ay­nı za­man­da Rus­ya­’da­ki bü­tün fir­ma­lar ara­sın­da da For­bes lis­te­sin­de 78’in­ci özel şir­ke­tiz. Şu an­da Rus­ya­’da 4.5 mil­yar do­lar­lık işi­miz var. Dün­ya­da ise 11 mil­yon met­re­ka­re­lik iş bi­tir­dik. Yak­la­şık 11 mil­yar do­lar­lık işi ta­mam­la­mış olu­yo­ruz bu­gün­kü de­ğer­ler­le.

Ortaklık kültürünü Malatya’da öğrendi

*Ortaklıkla yaptığınız işler var mı?

Öncelikle şunu söylemeliyim. Malatya’yı kalkındırmak için bir grup kurmuştuk. Bu grupta 32 girişimci vardı. En çok hisse benimdi ve o da yüzde 10’du. Ondan sonra yüzde 9, 8, 7, 5, 3, 2 öyle gidiyordu. Ortaklık kültürünü orada öğrendim. Ondan sonra ortaklıklara devam ettim.

*Bu grupta ne kadar para toplandı ve memleketinize neler yaptınız?

Tam bilmiyorum ama 200 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu yatırımın içinde Malatya’da büyük bir alışveriş merkezi, büyük bir otel var. Şimdi de bir konut projesi yapıyoruz. Bunlar aynı arsanın içinde oluyor. Hilton Oteli inşa edeceğiz. Şimdi Tekfen’le ortağız. İzmir’de birlikte iş yapıyoruz. Aydın Doğan’la, Mehmet Ali Aydınlar’la bazı ortaklıklar var.

Pi­az­zo AV­M’­nin açı­lı­şın­da ko­nuk­la­rı eşi Ja­le Ha­nım­la bir­lik­te ağır­la­yan Er­man Ilı­cak, ha­yır iş­le­ri­ni ona bı­rak­mış. Rö­ne­sans Eği­tim Vak­fı Baş­ka­nı Ja­le Ilı­cak yurtiçi ve dı­şın­da eği­tim, sağ­lık, kül­tü­rel ve bi ­lim­sel alan­lar­da 2 bi­ne ya­kın öğ­ren­ci­ye burs­ verildiğini söy­le­di.

12/10/2013

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама