Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ek yaptırımlar kimi daha fazla vuracak?

Pazartesi günü açıklanması beklenirken Başkan Trump'ın isteğiyle "ileri bir tarihe" ertelenen Rusya'ya ek ABD yaptırımları konusu "sıcak gündem" olmaya devam ediyor. Rusya'nın da olası yaptırımlara "en sert şekilde karşılık verme hazırlığında olduğunun" açıklanmasından sonra, "kimin ne kadar etkileneceği" hespları da yapılıyor. Diğer yandan ambargonun derinleşmesinin rublenin değer kaynı üzerinde yeni baskı yaratacağı da konuşuluyor. Ancak Fitch, ek yaptırımların Rus bankalarının kredi notları üzerinde olumsuz etkisi olacağını tahmin etmediğini duyurdu.

Bu arada dün Rusya ABD ile yapılan rutin anlaşmayı yenllemeye yanaşmazsa, ABD yolcu uçaklarının pek çok Asya uçuşunda Rusya hava sahasını kullanamayacağı ve bu yüzden yeni rota arayışına başladıkları haber verildi. Böylesi bir kararın ABD havayollarına büyük mali yük getireceği vurgulandı. Ancak daha sonra Rus tarafının anlaşmayı yenileyeceği haberi geldi.

KİM DAHA ÇOK ETKİLENECEK?

Karşılıklı yaptırımlar yüzünden Rusya'nın ABD'ye roket motoru ve titanyum ihracatının, ABD'den ise ilaç ithalatının yasaklanması gündemde. Ancak bu yasakların ABD'yi mi, yoksa Rusya'yı mı vuracağı tartışma konusu.

Konuyu haberleştiren Komsomolskaya Pravda gazetesi Sverdlovsk'ta ve Perm'de Amerikalı Boeing'e titanyum bileşenler tedarik eden VSMPO-Avisma şirketini örnek gösteriyor. Rusya'nın ABD'ye titanyum tedariğini yasaklaması durumunda iki fabrikada çalışan 20 bin çalışanın kendine yeni bir iş araması gerekebilir. VSMPO-Avisma aynı zamanda Sverdlovsk'un en büyük vergi mükellefi. Yani karşı yaptırımların yan etkilerinden biri de devletin kaybedeceği vergiler olacak.

Şirket temsilcileri yetkilileri itidalli davranmaya davet ediyor. Buna göre, ABD ile tedarik zincirinin kesintiye uğraması şirketin titanyum pazarıyla ilişkisini epey uzun bir süreliğine koparma riskini barındırıyor.

ABD'ye roket motoru satan Himki'de kurulu NPO Energomaş fabrikası da benzer bir durumda. Şirketin cirosunun yaklaşık yarısı yurtdışı satışlardan elde ediliyor.
 
Bu arada Sputnik'in haberine göre Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, ABD’ye roket motoru sevkiyatını durdurabileceklerini, ancak bu yönde henüz bir karar alınmadığını söyledi.
 
RBC televizyonuna konuşan Rogozin, Moskova'nın karar alması halinde ABD'ye roket motoru sevkiyatını durdurabileceklerini kaydetti.

Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Rogozin "Durdurabilir miyiz? Evet, durdurabiliriz. Ancak artıları ve eksileri tartıp kendi ayağına sıkmaya yol açacak temiz politika nerede, ekonomik alanda faydacılık nerede onu anlamamız gerek" dedi.

Rus milletvekilleri geçen hafta ABD menşeli ilaç, alkol, tütün ve tarım ürünlerinin yasaklanmasını öngören bir kanun teklifi sunmuştu. Teklifte ABD ile nükleer, uçak inşa ve roket motoru alanında işbirliğinin de durdurulması da öngörülüyor.

Öte yandan, Rusya'nın doğrudan ilaç ithalatının yüzde 4,3'ü ABD'den. Ancak Amerikalı üreticiler Rusya'nın ilaç aldığı Avrupalı ve Asyalı fabrikalara da hammadde ve ilaç bileşeni tedarik ediyor. Yani ABD'den ilaç ithalinin yasaklanmasının da Rusya ilaç piyasası için bazı ciddi sonuçları olabilir. RNC Pharma şirketinden Nikolay Bespalov ABD'den ithal edilen 220 ilacın  130'unun Rusya'da muadilinin üretildiğini aktarıyor. Ancak uzmanlar bir ilaçtan muadile geçişin her zaman kolay olmadığına dikkat çekiyor.

Bu arada Rusya'da RBC Gazetesi'nin haberine göre, isim vermeyen yetkililer, Rus hükümetinin, ABD'den gelecek en sert yaptırım senaryosuna hazırlık yaptığını bildirdi. 
ABD'nin yürürlüğe koyma ihtimali olan yaptırımlar arasında kamu borçlandırmasına getirilecek sınırlandırmalar, ve Rusya'nın SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılması yer alıyor. 

Rus yetkililer, bir yandan, Rusya'nın en büyük iki bankası olan Sberbank ve VTB'ye uygulanacak yaptırımlar konusunda endişeli. 

Öte yandan Bloomberg'in haberine göre, Batı ile artan gerilimle geçen hafta sert düşen Rusya para birimi ruble'nin yeni yaptırımlarla daha fazla düşebileceği belirtiliyor. 
CNBC'ye konuşan BNP Mellon Şef Döviz Stratejisti Simon Derrick "geçen hafta yaşanan olay son 20 senede 3 kez görülmüş bir fiyat hareketiydi. 2014'teki ruble krizinde ve ondan önce 1998 ve küresel finansal krizinin olduğu 2008'de benzeri yaşandı." dedi. 

Rusya'nın para birimi ruble, ABD ile Suriye konusunda artan gerilimin etkisiyle son 7 günde dolar karşısında 63'ten 61.2'ye geriledi. Son olarak dün ABD Rusya'ya yeni yaptırımların değerlendirildiğini açıkladı. 

Derrick "Ruble kriz dönemlerinde 2 veya 3 hafta düşebilir, bazen yüzde 10 veya daha fazla günlük hareketler meydana gelebilir, sanırım şu an böyle bir döngüdeyiz" ifadesini kullandı.

Rusya Merkez Bankası, 2014 yılında yaptırımlar ve resesyon nedeniyle Ruble'de yaşanan değer kaybını durdurmak için 80 milyar dolarlık Döviz müdahalesinde bulunmuş, faiz oranlarını da olağanüstü toplantıyla yükseltmişti.  

Derrick Rusya Merkez Bankası'nın bu kez rubleyi desteklemek için rezervlerini kullanmayacağını belirterek "2014'teki durumdan ders aldılar. İkinci olarak da daha fazla yaptırım geleceğini biliyoruz, bu da rublede büyük satışı tetikleyebilir" diye konuştu. 

18.4.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама