Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Rusya ile vizesiz rejim pazarlığı

Moskova'da Türk-Rus zirvesi: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu buluştu, gündemi değerlendirdi ve işbirliği mesajları verdi. Görüşmenin ardından bakanlar Moskova'da ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "S-400'leri ne kadar hızlı alırsak o kadar iyi" derken Lavrov da ricaya olumlu yanıt verdiklerini belirtti ve "Teslimatın süresini hızlandıracağız" dedi. 

Bu arada Türk tarafı için "1 numaralı gündem maddesi" olan vize konusu da gündeme geldi. Türk tarafı vizelerin kaldırılmasını isterken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ”Vize rejiminin kolaylaştırılması yönündeki atılacak adımları görüştük” dedi.

Rus bakan, ilk aşamada Rusya ile Türkiye arasındaki vize rejiminin kolaylaştırılması için çalışıldığını, bu adımın vize kaldırılmasının ilk aşaması olabileceğini söyledi. Yani Rus tarafı konuyu bir kez daha "zamana" bırakmış oldu.

Sözkonusu "vize rejiminin kolaylaştırılması" konusu özellikle işadamları için uzun vadeli vizelerin verilmesinde basitleştirilmiş sistem öngörüyor. Uzun süredir bu konuda teknik görüşmeler devam ediyor.

Sputnik'in aktardığına göre basın toplantısından mesajlar:

Çavuşoğlu'nun mesajları:
 
(Rex Tillerson'ın görevden alınması) 19 Mart'ta yapacağımız görüşme Tillerson görevden ayrıldığı için ertelenebilir. ABD Dışişleri Bakanlığı nedeniyle bu toplantı olacak mı olmayacak mı arkadaşlarımız takip ediyor, onlardan cevap bekliyoruz, bugün yarın belli olur. Tillerson ile ilişkilerimizin kritik bir aşamaya geldiği bir noktada birlikte çalıştık, en zor şartlarda bile diyalogu sürdürdük, yeni bakan ile de aynı anlayışla çalışmak isteriz. Yeni bakan kim olursa olsun bize saygı duyması gerektiğini öğrenmesi gerekiyor.
S-400'leri ne kadar hızlı alırsak o kadar iyi.
 
Suriye'nin doğusu olsun batısı olsun biz her yerde Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Zeytin Dalı operasyonunun amacı bu bölgedeki ülkemize tehdit oluşturan teröristleri etkisiz hale getirmektir. Gittiğimiz her yerde siivillere destek veriyoruz. Operasyonun amacı Suriye topraklarını işgal etmek değil.

Rusya bizim ekonomik ve siyasi alandaki en önemli ortaklarımızdan, ilişkilerin istikrarlı geliştirilmesi öncelikli hedefimiz.

Rusya ile yeni iş birliği imkanlarını değerlendiriyoruz, nisan ayında yapılacak zirvede bazı anlaşmalar imzalayarak ilişkilerimizi daha fazla güçlendirmek istiyoruz.

Rusya ile vize problemini aşmamız gerekiyor, Rusya'nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda olumlu adımlar atmak üzere olduğunu görüyoruz.

Rusya ile güvenlik işbirliğini güçlendirmeliyiz, Suriye konusunda son 1.5 yıldır atılan ortak adımların sonucunu alıyoruz.

Suriye'de sahada durum eskisine göre çok daha iyi. Son dönemde Guta'da bazı girişimler oldu, sivil ölümlerinin önüne geçmemiz lazım."

Lavrov'un açıklamalarından satırbaşları da şöyle:

"Türk partnerlerimizin ricasına olumlu karşılık veriyoruz. (S-400 hava savunma sisteminin, Türkiye'ye) teslimatının süresini hızlandıracağız.
Türk mevkidaşım Çavuşoğlu, Ankara ve Washington'ın Suriye konusundaki temasları konusunda beni bilgilendirdi. Türk mevkidaşım Çavuşoğlu ile çeşitli yönlerini ele aldık. Bunlar içinde ABD'nin, Fırat Nehri'nin doğusu başta olmak üzere Suriye'deki eylemleri de vardı. Zira ABD burada ve Suriye'nin doğusu boyunca askeri üsler kuruyor.

ABD, Suriye'de sonsuza kadar olmasa bile uzun süre kalmak için, buradaki yerini sağlamlaştırmak istiyor ve bu ülkenin parçalanmasına yardımcı olmak istiyor. Bundan şüphe duymak için hiçbir sebep yok. Bunun için çeşitli yöntemler kullanıyor. Sözgelimi Suriye'de, (ABD'nin Şam'ı bombalamak için bahane olarak kullanabileceği) yeni bir provokasyon hazırlığında olunduğunu ve bu provokasyonun kimyasal silah kullanımı içerdiğini söylemiştik. Bu sebeple ABD'yi önceki gün tüm kanallar üzerinden sert bir biçimde uyardık. Bu sorumsuzca planların hayata geçirilmeyeceğini umuyoruz."

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама