Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Çağlayan: "Türk markalarına Turquality desteği 10 yıla çıkarıldı"

Hükümetten, markalaşarak dışarı açılan şirketere destek: Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, daha önce 5 yıl olan Turquality marka programından yararlanma süresini 10 seneye çıkardıklarını açıkladı. Çağlayan, programın markalaşmayı temel aldığını, bu anlamda şirketlere önemli yararları olduğunu dile getirdi.

Turquality programı kapsamında 6. Vizyon Semineri yapıldı. Seminere; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile The Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı üst yöneticisi (CEO) Muhtar Kent katıldı. Turquality programına dahil şirketlerin idarecilerinden ilgi gören seminerde, dünya ekonomisini değerlendiren Zafer Çağlayan, "Kıtalar bunalımla ciddi şekilde mücadele ediyor. Biz de böyle bir ortamda Türkiye'yi yatırım ardına fırsata çevirme gayretindeyiz. Büyük bunalımdan ötürü pek çok ülke, üretim maliyetlerini aşağı çekiyor. Diğer yandan hammadde ve petrol fiyatlarında oynaklıklar var. Tabii yatırımcının en önemli radarı belirlilik ya da belirsizliktir. Maalesef maliyetler adına belirsiz bir dönemden geçiyoruz. Görüştüğüm pek çok firma ya da idareci karın tokluğuna didindiklerinden yakınıyor. Artık üretimde maliyet ve fiyat avantajı yaratmanın yanında başka bir şeye ihtiyaç var. O da marka konusudur. Artık marka gündemimize girmelidir." ifadelerini kullandı.

Uluslararası marka bir yana Türkiye'de dahi bir marka olmanın önemini vurgulayan Çağlayan, "Bakın ülkemizde 30 milyona varan genç alışverişlerinde markayı temel alıyor." dedi. Türkiye'nin marka ve endüstriyel tasarımda Avrupa'nın en çok başvuru alan 3. ülkesi olduğunu aktaran Çağlayan, şunları söyledi:
"Tasarımların sayısını artırmak ve bunların meyvelerini toplamak için çok daha fazla Ar-Ge ve marka yatırımı yapmalıyız. Ar-Ge bir maliyet değil geleceğe yatırımdır. Marka da şirketlere değer katan bir öğedir. Giderek artan rekabet ortamında marka olmak durumundayız. Bakın HNM'in marka değeri 17 milyar dolar, General Electric (GE)'in marka değeri 43 milyar dolar. Coca Cola'nın marka değeri ise 72 milyar dolar. Tabii dünyanın en değerli şirketi Coca Cola'yı Muhtar Kent'in idaresinde olması memnuniyet vericidir. Ekonomi Bakanlığı olarak katma değer, tasarım ve markalaşma kavramlarının ülke için önemli olduğunun bilincindeyiz. Geçen sene 135 milyar dolar mal ihracatı yaptık. Bir rekordu ama bunun içinde ne kadarı markalı üründür? Çok uzun araştırma yapmalıyız, ama yapsak da sonuçlar bizi mutlu etmeyecek. Umarım şirketlerde bu bilinç oluşur, 135 milyar dolar içinde markalı ürünlerin ihracatını artar. Teşvik sisteminde iki önemli ayak var, bunlardan biri ileri katma değer diğeri de teknik. Ben ekonomiye dair konuları danışman arkadaşlarıma tahlil ettiriyorum. Geçen sene 135 milyar dolar ihracat yaptık. Dışa satılan ürünlerimizin ağırlığı 90 milyon tona tekabül ediyor. 1 kilogram ihracat fiyatımız 1,46 dolar. Peki rakiplerimiz ne durumda? Bugün Almanya'nın 1 kilogram ihracat fiyatı 4,1 dolar, Japonya'nın 3,5 dolar, Güney Kore'nin ise 3 dolar. Türkiye'nin, Almanya gibi bir görünümü olsa, markalara dayalı ihracat yapsa, 90 milyon ton ihracat yapsa dahi 350 milyar dolar ihracatı aşmış oluruz."

Bu çerçevede Turquality'nin önemine değinen Bakan, şöyle devam etti:
"Turquality doğru bir yoldur, ama yararlanma süresi bağlamında 5 sene yeterli değildir. Onun için 5+5 formülünü uyguladık yani programdan yararlanma süresini 10 seneye getirdik. Bakın ülkenin kilogram ihracat fiyatı 1,46 dolar iken Turquality'e dahil firmalarının ortalaması 2,14 dolar. Bu da programın yararına işaret ediyor. Turqualtiy şampiyonlar ligine döndü. Çünkü odağında markalaşma vardır ve kendini devamlı yenileyen dinamik bir yapı ortaya koymaktadır. Programın üst limiti yoktur. Yani bizler sizlerini markalaşma konusunda taleplerinin yanında olacağız. Turquality şampiyonlar ligidir. Bu lige gelenler de bunu görmektedir. Yani Turquality'de belirlenen çerçeve ile fasonculuktan çıkarak markalı mal ihraç etme temeldir. Turquality ile başarı hikayeleri oluştu. Ama yine de uluslararası arenada en değerli marka sıralamalarında ilk 100 ya da ilk 500'de yokuz. Artık sanayicimiz Ar-Ge ve inovasyonun olmazsa olmaz olduğunu gördü. Şu an marka haline gelmek uzun vadeli bir iş. Ama bu iş sabır isteyen bir konu. Biz de bakanlık olarak bu etapta yatırımcıların yanında olmaya, sabrını desteklemeye devam edeceğiz. Rekabet ortamında süratli olmalıyız. Eskiden büyük balık küçük balığı yutardı. Şu an hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Böyle bir ortamda süreci hızlı ama sabırla, sağlam bir şekilde altyapıya oturtarak devam ettirmeliyiz."
Zafer Çağlayan, uluslararası dev şirketlerler de devamlı temas halinde olduklarını, bu çerçevede GE ile dün bir görüşme yaptıklarını, bugün de önemli bir görüşme yapacaklarını kaydetti. Söz konusu firmanın Türkiye Yatırım Danışma Konseyi'nin 7. Toplantısı'na da katılacağını aktaran Çağlayan, "GE, Türkiye'yi operasyon üssü yapacaklarını önümüzdeki çok kısa bir sürede içerisinde benimle birlikte açıklayacaklar." dedi. (Cihan)

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама