Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Türk iş dünyası: "Rotamız Rusya"

TİM'de Rusya pazarı masaya yatırıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son bir yılda Rusya ve Türkiye arasında son derece olumlu adımlar atıldığını ve 2017 yılında kayıpları yavaş yavaş telafi etmeye başladıklarını bildirdi. Bursa iş dünyası ve sanayicileri iki ülke ticaretinin yeniden arzulanan seviyeye ulaşmasını önemli bir adım olarak değerlendirdi.

İlişkilerin normale dönmesi için Türkiye ve Rusya hükümetleri, son dönemde karşılıklı sorunların giderilmesi adına büyük bir çaba sarf etti. Rusya ile başlatılan normalleşme süreci, ihracatçılar nezdinde de olumlu karşılandı, bununla birlikte dış ticaret alanındaki pozitif gelişmeleri de beraberinde getiriyor. İş dünyası, Rusya ile ikili ticarette geçtiğimiz yıllarda yaşanan kayıpların telafi edilmeye başlandığını vurguladı. TİM'in 'İhracat Pusulası' etkinlik zincirinin 3'üncüsü TİM Başkanı Büyükekşi ve Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev'in katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda Rusya pazarı masaya yatırıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, son bir yılda Rusya ile Türkiye arasında son derece olumlu adımlar atıldığını ve bu yıl kayıpları yavaş yavaş telafi etmeye başladıklarını bildirdi. Türkiye'nin ihracat gerçekleştirdiği ülkelerle diyaloğa önem verdiğini ifade eden Büyükekşi, 'Yüz ölçümü ile dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, Türkiye için oldukça önemli. Rusya, uzun yıllar boyunca ihracatçılarımızın hedef pazarlarında başı çekiyordu. 

Son yıllarda iki ülke arasında yaşanan olumsuz gelişmeler ve petrol fiyatlarının gerilemesi karşılıklı ticaretimizi olumsuz etkiledi. 2014 yılında 31 milyar dolara çıkan karşılıklı dış ticaret, maalesef 2016 yılında yaklaşık 17 milyar dolara düştü. Rusya'ya ihracatımız 1,7 milyar dolara, ithalatımız ise 15,2 milyar dolara geriledi. Bizim önce 31 milyar doları yakalamamız lazım. Sonra da 100 milyar dolarlık dış ticaret hedefimizi yakalamalıyız' dedi. 

Büyükekşi, 'Son bir yılda iki taraf arasında son derece olumlu adımlar atılıyor ve 2017 yılında kayıpları yavaş yavaş telafi etmeye başladık. İki hükümetin gayretlerini takdirle karşılıyoruz' dedi. Mehmet Büyükekşi, dış ticaretin yanında iki ülke arasında turizmin de çok önemli olduğunu, Rusya ile turizmde geçen yıllarda önemli azalma yaşandığını hatırlatarak, ilk 7 ayda Rusya'dan gelen turist sayısının önceki yıla göre 10 kat arttığını bildirdi. Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 için 500 milyar dolar ihracat ve dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay alma hedefi bulunduğunu anımsattı.Büyükekşi,'Kasım ayında Rusya'ya bir ticaret heyeti planlıyoruz. Bugünkü etkinlik bir bakıma onun da altyapısı olacak. 2017'deki artış oldukça önemli ama bu bizi tatmin etmiyor. Bu rakamlar bizim için yeterli değil. Özellikle yaş meyve sebze sektörü, tekstil ve hazır giyim, makine ve aksamları büyük potansiyel barındırıyor. Rusya ve Türkiye birbiriyle rekabet yapan ülkeler değil, tam tersine, birbirini tamamlayan, destek veren iki ülke... Domates konusu ile ilgili geçtiğimiz günlerde Rusya tarafından bir açıklama geldi ve inşallah oradaki engeller de kaldırılır, ticaret daha üst seviyelere gelir' dedi. Hedef pazarda yeni sektörlerin de önemli olacağını vurgulayan Büyükekşi, iki ülkenin birbirine destek sağlayacağı, birlikte ticaret yapıp kazanacağı bir sistemin sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi. 

 
Büyükekşi, 'Bize iletilen en büyük sorunlardan biri vize konusu... İnşallah ekim ayında vize ile ilgili bir toplantı olacak, orada olumlu sonuçlar alınacağını düşünüyoruz. İkincisi, gümrüklerde yaşadığımız sıkıntılar... Özellikle Rus gümrüklerinde uzun süre beklemeler, tırların tamamen boşaltılarak gereğinden fazla kontrole tabi tutulduğu yönünde bize şikayetler geliyor. Yine gümrüklerde ihracatçılarımızdan alınan yüksek oranlardaki sigorta ve depozito bedellerinin özellikle altını çiziyorum' dedi. 
'Rusya pazarının hızlı şekilde tekrar eski günlere döneceğini umut eden iş dünyası, iki ülkenin birbirini tamamladığını da söyledi. Yaşanan olumsuz durumdan alınan yaraların iyileştiği kanaati hakim. Rusya pazarının farklı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan iş dünyası ile karşılıklı görüşmelerimde Türkiye ve Rusya arası ticareti değerlendirmelerini istedim. İşte görüşler...


Yavuz Uğurdağ - İMOS Başkanı 
'Girilmesi zor bir pazar' 
Rusya pazarı, hem lojistik yakınlığı hem de pazarın büyüklüğü sebebiyle Türk mobilyacılarının her zaman ihracat yapmak istediği bir pazar. Son yaşanan siyasi hadiselere kadar gerek biz STK'lar gerekse firma bazlı müteşebbislerimizin pek çok pazara dönük çalışması oldu. Mobilya ihracatında hareketlenmeler başlamıştı. Ancak malum vahim hadiseden sonra yaşanan siyasi süreç bizim bu aldığımız yolu kaybetmemize sebep verdi. Son aylarda tekrar normalleşmeye başlayan ilişkilerle tekrar pazara girmeye başladık. Ancak, Rusya tüketim alışkanlıkları sebebiyle girilmesi zor bir pazar. Sabır ve emek istiyor. İnşallah istediğimiz seviyeyi yakalarız.

Şeyma Özçimen - Özçimen Tekstil 
'Gümrük açısından oldukça teferruatlı' 
Rusya çok kolay bir ülke değil. Gümrük açısından oldukça teferruatlı. Avrupa gibi daha rahat ticaret yapabildiğimiz bir ülke değil. Gümrük açısından biraz daha Avrupa'ya göre zor sistemleri olan bir ülke fakat, potansiyel açısından Avrupa'dan güçlü bir ülke. İhracat açısından Rusya hedef ve güzel bir pazar. Rusya çok güzel ve büyük bir pazar. Rusya'ya ihracatımız devam ediyor. Olması gereken bir pazar. Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra ilişkiler zarar gördü. Dolayısıyla tekstil sektörüne ve yüklemelerimize de yansıdı. Rusya ile ilişkilerde düzelmeler devam ediyor, sıkıntı yok. Rusya, Avrupa'dan daha farklı olduğu için ihracat ve yüklemeler farklı işliyor. Genel anlamda Rusya ile çalışmaktan memnunuz.

Murat Zaim - Akbaş Holding 
'İhracatçıların dikkat çekmesini öngörüyorum' 
Rusya'ya ev tekstil sektörü biraz daha fazla ihracat yapıyor. Rusya, Türkiye için çok önemli pazarlar dan birisidir. Tüm ihracatçıların oraya dikkat çekmesi ve daha fazla ticari faaliyetlerimizi arttırmamızı öngörüyorum. Bu kadar kaybolan pazar arasından Rusya'nın parlayan pazar olduğunu düşünüyorum. Rusya ile iyileşmeler süreç içinde olacaktır. Bir yandan da her şeyin çok güzel olacağını ve iyileşeceğini düşünmüyorum.


Hasan Çınar - Boyer Tekstil 
'Sertifika ile ilgili sıkıntımız var' 
Yaşadığımız en büyük sıkıntı Belarus ile ilgili bürokrasi. Malımız gümrüğe geldikten sonra, minimum 3 gün takılıyor. Sebebine gelince, çok detaycı ve hassas bir ülke. Belarus, ülkesine giren her malı detaylı inceliyor. Türkiye'den gelen malları 15 gün süre zarfı içerisinde sertifika istiyor. Her getirilen ürün için sertifika çıkarmak zorundasınız. İlk girişte mutlaka sertifika ile ilgili sıkıntımız var. Mal sokmakta sıkıntımız var. Ülke kendi vatandaşını koruma maksatlı olduğu için, iyi birşey. Biraz sıkıntı yaşıyoruz ama, halk için güzel bir uygulama. Türk Malı, Rusya'da her zaman geçerli bir mal. Bölgede, Avrupa ve Çin malından ziyade, Türk malı etiketi herzaman geçerli ve önemlidir. Ülke ekonomi açısından kendi içinde sıkıntı yaşadı. Şu anda ticari ilişkiler kısmen normale döndü.

Murat Gündoğdu EFOR Dış Ticaret 
'Rusya piyasası hareketli' 
Rusya ile ticari ilişkiler gayet iyi bir şekilde düzeldi. Vizelerde sorun var. Türk çalışma izinlerinde düzelme olmadı. Gümrük mevzuatları düzeldi. Türk firmaları oralarda ticaretlerini iyi bir şekilde yapmaya çalışıyor. Şu anda Rusya pazarı hareketlendi. İhracat hareketli ilerliyor. Ürün tedariğinde zorlanıyoruz, yetiştiremiyoruz. Rusya piyasası hareketli. Sadece sıkıntımız ticari kadrolarımızın vize alamaması . Rusya'da ayakta durmayı başaran Türk firmaları çok iyi gidiyor.


Hasan Eker – Burkon Turizm 
'Rusya daha güvenli bir pazar' 
Rusya pazarı tekrar geçen yıl ilişkiler düzelmeye başladıktan sonra 2015 yılındaki seviyelere tekrar yaklaştı. Antalya'nın en önemli pazarı. Rusya, İran ve Ortadoğu ülkeleriyle turizm anlamında işbirliğimiz artmasını diliyorum. Avrupa ülkeleri en ufak bir siyasi olayda bizi protesto ettikleri halde Rusya ve Ortadoğu ülkeleri biraz daha bize yakın. Rusya ile ilişkiler turizm anlamında tekrar eskiye döndü. Turizmde, Türkiye'nin en önemli pazarı Rusya pazarı, Avrupa'ya göre Rusya daha güvenli bir pazar.

Merhmet Er - Erşat Tekstil 
'Normale dönmeye başladı' 
Rusya ile yaşadığımız uçak krizi sonrası duraklama yaşayan ticaretimiz tekrar normale dönmeye başladı. İhracatımızda ve üretimimizde önemli ölçüde artış var. Geçmiş yıllarda yaşadığımız sıkıntıları günümüzde yaşamıyoruz. Rusya pazarında bu iyileşme devam ederken büyüme rakamlarında gerçekleşen gözle görülür artışa firma olarak bizim de önemli katkımız olduğunu düşünüyorum. Bu güven ve kararlılıkla ülke ekonomimizin büyümeye devam edeceği kanaatindeyim.

Nihat Arı – Bebüş 
'İyi bir canlanma oldu' 
Rusya pazarı sektörümüz için çok önemli bir pazar. 2 yıl öncesine kadar çok büyük ticari ilişkilerimizin olduğu ve ticaret yaptığımız bir bölge. Rusya'da yaşanan ekonomik sıkıntılardan sonra yeni yeni toparlanmaya başladılar. Ur-Ge projeler neticesinde iyi bir canlanma oldu. Bundan sonra yükselerek ivme kazanacağını düşünüyorum. Rusya ile ilişkilerimiz iyiye gidiyor. Rusya, hem markamız hemde sektörümüz için bilinen bir pazar. Şuanda da durumumuz ivme kazanarak eski seviyesine ulaşıyor. Bundan sonra daha da iyi olacağını öngörüyoruz.

Mesut Okyay – Bebetto 
'İyi olacağını düşünüyorum' 
Develüasyon etkisinden Rusya daha yeni yeni kurtulmaya başladı. Rusya'da hareketlenme var ama çok istediğimiz gibi değil. Uçak krizinin etkileri azda olsa hala daha var. Önümüzdeki süreçte inşallah daha iyi olacağını düşünüyorum. 

Kaynak: Elif Didem DANACIOĞLU, ekohaber.com.tr

19.9.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама