Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

İzmir'de Rusya rüzgarları esti

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışı, Türkiye ile Rusya arasında yeni bir işbirliği dönemine de sayfa açtı. Düzenlenen iş forumunda iki ülke bakanları karşılıklı olarak "vazgeçilmezliğie" vurgu yaparken, işadamları da yenşi projeler için kararlılık gösterisinde bulundu. Hazırlıkları aylardır devam eden fuar açılışı, Moskova-Ankara ilişkilerine ivme kazandıracak önemli bir adım olarak nitelendi. Forum sonrası iki ülke bakanlarının huzurunda, iş dünyası tarafından farjlı alanlarda yatırım ve ticarete iliişkin 6 işbirliği protokolü imzalandı.  


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) partner ülkesi Rusya Federasyonu'nun standını açtı.
Çavuşoğlu, standın açılışında yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu'nun 86. İEF'ye katılımcı olmasını kararının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini söyledi.

Dostluk ve ilişkilerin tüm alanlarda daha güçlü şekilde devam etme arzusunun 2 tarafta da bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Rusya'nın bu sene ortak katılımcı olması Türk-Rus ilişkilerinin geldiği seviyenin bir göstergesidir. Bu vesileyle Rusya Federasyonu Enerji Bakanı dostum Novak ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov'u görmekten ayrıca mutluluk duydum. En iyi dileklerimle Türkiye-Rusya dostluğunun daha da güçlenmesi dileğiyle dost ülke Rusya'nın standını açmaktan mutluluk duyduğumu belirtiyorum."


Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Novak ise standı ziyaretlerinden dolayı protokol üyelerine teşekkür etti.

Sputnik'in haberine göre İEF'nin dünya çapında büyük bir etkinlik olduğunu belirten Novak, Rusya Federasyonu olarak İEF'de bulanmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Türkiye'ye, Rusya Federasyonu'nu partner ülke olarak davet ettikleri için teşekkür eden Novak, "Fuara katılmamız 2 ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleştiğini ve aramızdaki güvenin daha da artmasının bir göstergesidir" dedi.

Akşam açılış nedeniyle düzenlenen özel baloda Rus halk dansları topluluğunun gösterisi büyük ilgi görürken, Ege'nin efeleri de folklor gösterisi ile yabancı konuklardan büyük alkış aldı.



Daha sonra protokol üyeleri Rusya Federasyonu standında incelemelerde bulundu. Bakan Çavuşoğlu, stanttaki görevlilerden bilgi aldı. Tataristan Cumhuriyeti standını da ziyaret eden heyet, son olarak KKTC standını inceledi.

Bu arada Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk iş dünyasının Rusya'nın projelerine olan ilgisinin belirgin oranda arttığını söyledi.
Rusya'nın partner ülke olarak yer aldığı 86. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Novak, Türk şirketlerinin gerek Türkiye gerekse Rusya'da Rus şirketleri tarafından hazırlanan projelerine ilgisini artırdığını kaydetti.

Novak, fuar kapsamında Türk-Rus ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesinin ele alındığı genel oturumda iki ülkenin iş dünyasından çok sayıda temsilcinin katıldığına da dikkat çekti. 

Enerji Bakanı, "Çok sayıda temsilci, oturuma katılarak Rusya ve Türkiye'de gerçekleştirmek istedikleri projeleri sundu. Bu ilgi, tarafların birbirlerini bulmalarına ve ilişkilerini geliştirmelerine ivme kazandırmalı" ifadelerini kullandı.    

Bu arada Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Rusya Stavropol bölgesi arasında ekonomik iş birliği anlaşması imzalandı. Dernekten yapılan açıklamada, Rusya'nın Stavropol Bölgesinden Enerji, Sanayi ve İletişim Bakanı başkanlığındaki Rus heyetini MÜSİAD İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Galip Atar, toplantıda bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Atar, MÜSİAD İzmir şubesinin 300 üye ile 20 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirterek bölgeye ekonomik anlamda ciddi katkı sunduklarını anlattı.

MÜSİAD Genel Merkezi Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkan Yardımcısı Mütteki Sezen ise Rus heyeti ile yapılan anlaşmanın iki ülkenin ekonomik ve diplomatik ilişkilerine katkı sağlayacağını belirtti.

Ana felsefelerinin her iki tarafın da kazanacağı stratejik işler olduğunu vurgulayan Sezen, "Rusya'nın Stavropol heyeti ile anlaşma imzalamaktan son derece mutluyuz. Bu anlaşmanın çok kısa sürede hayata geçeceğine, karşılıklı ticari ilişkiler açısından da iyi bir hacim oluşturacağına ve iki ülkenin ekonomik ve diplomatik ilişkilerine katkı sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Stavropol Bölgesi Enerji, Sanayi ve İletişim Bakanı Vitaliy Khotsenko ise iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Khotsenko, "MÜSİAD ve Stavropol Bölgesi Hükümeti arasında imzaladıkları iyi niyet ve iş birliği anlaşması ile sürece önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum" dedi. Konuşmaların ardından, iki taraf arasında iyi niyet ve iş birliği anlaşması imzalandı.

19.8.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама