Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Moskova'ya Türkiye Ticaret Merkezi

Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi hedefleri doğrultusunda, ülke ihracatına katkı sağlamak üzere dünyanın farklı şehirlerinde faaliyete geçmeye başlayan Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) Projeleri kapsamında Moskova'da da çalışmalar sürüyor.


İzmir'de Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen bir toplantıda konu masaya yatırıldı. Sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar,  ABD, Dubai ve İran’dan sonra yeni  Türkiye Ticaret Merkezi’nin (TTM) Moskova’da açılmasının beklendiğini söyledi.
 
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şenocak da, tekstil, hazır giyim, deri sektörleri işbirliğince bir oluşum içinde olduklarını ve merkezin 2018'in ilkbahar sezonuna doğru açılmasını planladıklarını belirterek şunları söyledi: 

"Keşif amacıyla iki defa söz konusu TTM’nin açılması planlanan AVM’ye gittik, 34 bin m2lik net mağaza alanı var, sergi alanları yeterli. Yapacağımız sözleşmede belirli isteklerimiz de olacak. Girişlerin düzenlenmesi, güvenlik, toplu taşımadan merkezimize shuttle (servis aracı) hizmeti gibi hizmetler. Orası şu anda yüzde 30 doluluk oranıyla faaliyette olan bir alışveriş merkezi. Biz 4 katlı 250 bin metrekare alana sahip binanın ilk katını kullanacağız. Dükkanların 100 metrekare olacak şekilde yeniden belirlenmesini, binanın dış cephesinin yeniden düzenlenmesini isteyeceğiz. Ancak yüksek tavanı sayesinde isteyenler maliyetini kendisi karşılamak koşuluyla asma kat yapabilir. 2 yıl taahhüt koşulu ile dükkan kirası aylık 1000 dolar olarak düşünüyoruz. Tabii ki devamında da dükkanda kalmaya devam edebilirler. 2 yıl için 25 bin dolar yatırmış olan işletme devletten 75 bin dolar destek almış olacak. Bu destekler büyük bir çoğunluğu buraya yatırım yapılırken direkt uygulanacak. Ancak gümrük desteği gibi alanlarda ticaret yapıldıkça destek verilecek. Birinci kattaki dükkanlarda satışın toptan şekilde yapılması zorunlu olacak. Ancak isteyenler ikinci katta dükkan kiralayarak perakende satış da yapabilir." 

İTKİB'den üyelerine yollanan bir yazıda ise ön teklif toplandığı belitilmişti. Yazı şöyle:

"Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi hedefleri doğrultusunda, ülke ihracatımıza katkı sağlamak üzere dünyanın farklı şehirlerinde Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) Projeleri faaliyete geçirilmek üzeredir.

Söz konusu Projeler, Ekonomi Bakanlığı desteği kapsamında, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonunda İşbirliği Kuruluşları desteğiyle yürütülmektedir.

Deri sektörümüzün en önemli ihracat pazarları dikkate alındığında, Rusya/Moskova'ya yönelik yapılacak bir TTM Projesinin sektör için faydalı olacağı değerlendirilmektedir. Böylelikle son yıllarda deri ve deri mamulleri sektörümüzde yaşanan olumsuzluklara yeni bir soluk getirme amacı güdülerek, ihracatımıza yansımalar sağlaması hedeflenmektedir.

Türkiye Ticaret Merkezi Projeleri kapsamında yapılacak harcamaların kira, personel ve tanıtım kalemlerinde % 75 devlet desteği sağlanacaktır.

Bu bağlamda deri sektörünün Rusya/Moskova'da açılacak bir Ticaret Merkezi'nde yer alabilmesi amacıyla sektörden ön talep toplanması amaçlanmaktadır.

Bahsi geçen TTM'de yer alma arzusunda olan üyelerimizin taleplerini  ivedilikle ekteki ön talep formu ile birlikte tdharge@itkib.org.tr  e-posta adresine iletmesi gerekmektedir."

 Medyaya yansoıyan bilgilere göre, Moskova'daki merkez için MKD 32. kilometredeki Silkway AVM (TC Lujhayka bölgesi) ile anlaşma yapılıyor. Paraanaliz.Com sitesinde konuyu kaleme alan Çetin Ünsalan şu bilgileri paylaşıyor:

"Sektörlere özel düzenlenen toplantının saraciye ayağında İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Saraciye Sanayicileri Derneği üyelerine bu atılımla ilgili bilgi aktardı.

Hedef pazarlarda yüzde 75 destek sunulan projede TİM A.Ş., Moskova’daki Silkway AVM’nin 34 bin metrekarelik kullanılabilir alanı için anlaşma yaptı. 5 + 5 yıl için 4- 5  ihracatçı birliğin içiçe olacağı bu alanda üreticiden de 2 yıllık bir taahhüt isteniyor. Aylık riski ise bin dolar.

Yani işler ters gitse bile, 24 – 25 bin dolara risk göze alınarak, fuara katılsa daha çok para harcayacağı bir noktada iki yıl faaliyet gösterebilecek. Bu rahatlıkla üstlenebilecek bir risk olarak gözüküyor.

Toptan satış yapılacak bu alanda ise kira, istihdam, satınalma ve tanıtım destekleri yanında gümrüklemeden muhasebeye kadar birçok hizmet sunulurken, bir yandan da üretimin yerli olması şartı konuluyor. Yani Çin’den malı getirip, Moskova’da satma şansı yok. Çeşit olarak rafa koymak bile mümkün değil.

Konu deri mamulleri ve Rusya olunca bence doğru bir yapılanma olarak göze çarpıyor. Bu arada AVM’nin sahibinin medyadan futbola kadar geniş bir yelpazede faaliyetleri söz konusu ve bunların hepsinde de tanıtım yapılacak.

TTM’lerle ilgili İtalya, Kenya, Almanya, İngiltere ve ABD Chicago için de çalışma yürütülüyor. Bunlar güzel ama mutlaka deri / Rusya gibi doğru bir kurgu üzerine kurulması ve kalıcı planlama dahilinde gidilmesi gerekir. Aksi takdirde daha önce belirttiğim gibi önemli olan bina değil, buraya gelecek müşteridir."

28.7.2017
 




Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама