Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Türk vatandaşının oturma iznine iptal

Rusya'da Bir Türk vatandaşının oturma izni ( вид на жительство - vid na jiteltstvo) sahte belge iddiasıyla iptal edildi. Nijni Novgorod şehri adliye basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, bu şehirde yaşayan bir Türk vatandaşının bir yıl önce oturma izni almak için yaptığı resmi başvuruda verdiği yeterli derecede Rusça bildiğine dair dil sertifikasının sahte olduğu belirlendi. Buna dayanılarak oturma izni geçersiz sayıldı. Resmi makamlar Rusça sertifikasının bir başka yabancıya ait olduğu iddiasıyla bu kararı aldı. Türk vatandaşının aksi yöndeki iddiası başvurduğu mahkemece dayanaksız bulunarak reddedildi.

TürkRus.Com benzer bir konuda uyarılar içeren haber 27 Haziran 2017'de yayınlamıştı:

250 bin rubleye patates mührü... Rusya’da bir Türk sahte 'oturma izni'yle yakalandı
Uçak krizi sırasında bozulan ilişkiler yüzünden Rusya’da zorlaşan oturma-çalışma izinleri, en çok bu işten “illegal” yöntemlerle para kazanan simsarlara yaradı. Çok sayıda Türk vatandaşı, “ücreti mukabili her türlü sorunu çözme” iddiasındaki aracılara büyük paralar kaptırdı, sahte belgelerle alınan çok sayıda izin, hatta pasaport iptal edildi…

Ancak bu konuda sık sık yapılan uyarılara rağmen benzer sorunlar tekrarlanmaya, aynı tuzaklara düşülmeye devam ediliyor. Hem de faturası, ödenen paradan kat be kat fazla olmasına rağmen…

Bunun son örneği, dün Rusya Savcılık makamları tarafından medyaya açıklandı:

36 yaşındaki bir Türk vatandaşı, Vnukovo Havaalanı’nda pasaportunda “sahte damga” ile yakalanarak gözaltına alındı.

Savcılığa göre, ismi açıklanmayan şahıs, son yıllarda “mutad” hale gelen yolu izlemişti:

Bu yılın mart ayında, havaalanında gümrük polisine uzattığı Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun bir sayfasında, Rusçasıyla "разрешения на временное проживание” (geçici oturma izni) damgası bulunuyordu.

Bu damga, gerekli şartlara sahip olup, Rusya Federal Göçmen Servisi’ne gerekli belgeleri sunan yabancı ülke vatandaşlarına ülkede 3 yıl boyunca daimi oturma izni verilmesi anlamına geliyordu.

FSB’ye bağlı gümrük memuru,  orijinalliğinden kuşkulandığı damgayı mercek altına alıp daha sonra resmi bilgisayar kayıtlarında incelediğinde gerçek ortaya çıktı: 

Pasaporta sahte bir damga vurulmuştu. Moskova oblast Federal Gümrük Servisi’nin mührü, sahteydi. Olay, Aralık 2016'da yaşanmıştı.

Savcılığa göre, gözaltına alınan Türk vatandaşı, geçici oturma izni damgası vurdurmak için aracı bir şahsa 250 bin ruble verdiğini itiraf etti. Belki Türk vatandaşı, "işlemleri kolaylaştırmak ve garanti altına almak" kaygısıyla bu parayı vermişti ve ortada bir sahtekarlık olduğunu bilmiyordu. Belki damga gerçekti ama usulsüz bir şekilde vurulmuştu. Sonuçta yasal yöntemlerin dışında vurulan "geçici oturma izni" mührünün faturası parayı alıp kaybolan aracılara değil, öncelikle bu mührün yer aldığı pasaportun sahibine kesilecekti.

Şimdi Türk vatandaşı, hem sahte belge tanzim etmek, hem de Rusya sınırını yasadışı yöntemlerle geçmek suçundan yargılanacak. Yasalar bu durumda iki yıldan başlayan hapis cezası öngörüyor.

Yetkililer, “kolay ve hızlı yoldan belge temini” sözü veren aracılara bırakılmadan vatandaşların kendi başvurularını kendilerinin yapması gerektiğini vurguluyor. 

Forumlarda bu konuda uyarılarda bulunan Rus uzmanlar, “Bu yöntemlerle geçici ya da sürekli oturma izni alabilirsiniz. Hatta pasaport bile alabilirsiniz. Ama yapılan incelemelerde usulsüzlük saptandığında geriye yürür ve belgeniz iptal olur. Bunun hukuki sorumluluğu da size kalır. Son yıllarda bunun pek çok örneği yaşandı. Doktora gitmeden aracılar vasıtası ile para ödenip alınan sağlık raporlarından dolayı bile belgeleri iptal edilenler az değil. Belgeler hazırlanırken avukatlarda hukuki destek ve danışmanlık almak başka bir şey, uygun para karşılığında pasaport dahil her türlü belgeyi almayı garanti edenlerin tuzağına düşmek başka bir şey. Bir gün belgenin sahte olduğu ya da normal prosedüre uyulmadan alındığı ortaya çıkarsa cezai sorumluluğu büyük. Bürokratik işlemler tek pencere uygulamaları ile eksiye göre çok hafifiledi. Herkes kendi başvurusunu kendi yapıp sonuçlandırmalı” uyarısında bulunuyorlar.

Yabancıların çoğu kez aracılara bu parayı "sahte belge düzenlensin" diye değil, "yasal işlemleri bürokrasiye takılmadan hızlı ilerlesin" diye verdikleri, ancak aracıların "sürece değil sonuca" odaklı illegal yöntemleri sonucunda sorumluluğun pasaport sahibine kaldığı belirtiliyor.

Özellikle Türk vatandaşlarına çalışma yasağı getirilen dönemde büyük paralar karşılığı bu tür sahte belge teminini arttığına dikkat çekiliyor.

22.7.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама