Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den Türk Akımı telefonu

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Anapa kentinde Türk Akımı doğalgaz boru hattının parçalarını birleştirme çalışmalarını takip eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak derin sulardaki boru döşeme işlemine başlandığını söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Anapa'da Türk Akımı'nın inşaatını gerçekleştiren 'Pioneering Spirit' adlı boru döşeme gemisini ziyaret eden Putin, Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde boru döşeme faaliyetlerinin başladığını ifade etti.

'TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİ, DİĞER ÜLKELERLE İŞBİRLİĞİNDEN ÇOK DAHA YÜKSEK SEVİYEDE'

Görüşmede, Türk Akımı'nın inşasını öngören anlaşmanın henüz eylül ayında imzalandığını anımsatan Putin, "7 aylık bir sürenin ardından inşa çalışmaları başladı. Türk-Rus işbirliğinin seviyesi, birçok ülkeyle olan işbirliği seviyesinden çok daha yüksek. Diğer ülkelerle yapılan çalışmalarda idari onay alma süreci yıllarca devam ederken, Türkiye ile bu süreçleri birkaç ay içinde tamamlıyoruz. Elbette bu, bizzat verdiğiniz doğrudan destek sonucunda gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA GAZ SEVK ETMEYE HAZIRIZ'

Putin, Erdoğan'a Rus gazını Türkiye üzerinden Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine sevk etmeye hazır olduklarını da söyledi.

Rus lider, "Eğer partnerlerimiz talep ederse, Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya gaz sevk etmeye hazırız. Gördüğümüz kadarıyla da partnerlerimizin ilgisi var. Sizin çıkarlarınızı da layıkıyla koruyacağımız konusunda sizi temin ederim. Zira bu konuda çıkarlarımız örtüşüyor" dedi.

'MUTABAKAT GEREKTİREN BAZI KONULAR VAR'

Öte yandan Putin, boru hattının giriş noktası, Türk topraklarındaki güzergahı ve ekolojik güvenliğin gözetilmesi gibi konularda mutabakat sağlanması gerektiğinin altını çizdi. (Sputnik Türkiye)

CUMHURBAŞKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde de, görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgi verildi. Verilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, "Türk Akımı Projesi, enerjinin uluslararası ilişkilerde bir çatışma sebebi değil, barış için birleştirici bir araç olması gerektiğini savunan dış politikamızın ve kazan-kazan anlayışımızın güzel bir sembolüdür” dedi.

"RUSYA, BÖLGEDE ÖNEMLİ BİR ENERJİ AKTÖRÜDÜR"

Erdoğan, “Bu projeler, ekonomik ve siyasi ikili ilişkilerimiz açısından da karşılıklı bağımlılığı tesis eden ve ilişkilerin sigortası olan müstesna bir yere sahip. Başta doğal gaz projeleri olmak üzere ülkelerimiz arasındaki enerji projeleri yaklaşık 30 yıldır enerji arz güvenliğimizin önemli ve güvenilir bir parçasıdır. Rusya, sahip olduğu geniş doğal gaz kaynakları ve güçlü altyapısı ile bölgede önemli bir enerji aktörüdür. Aynı zamanda Rusya Federasyonu, enerji alanında ülkemizin de güvenilir ve istikrarlı bir ortağıdır. Biz bu ortaklığı, daha da geliştirme, dostluğumuzu daha da kuvvetlendirme konusunda kararlıyız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Türk Akımı gibi yakın gelecekte tamamlanması beklenen büyük çaplı projelerle inşallah dostluğumuz perçinlenecektir” diye konuştu.

"TÜRK AKIMI PROJESİ İÇİN BÜYÜK EMEK HARCANDI"

Başta Türk Akımı olmak üzere, yürütülen projelerin son dönemde her alanda gelişen ilişkilerin adeta sembolü olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Akımı Projesi için büyük emek harcandığını belirterek, “Bugünlere de kolay gelinmemiştir” dedi.

Proje için ilk adımın 10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul'da imzalanan hükümetler arası anlaşma ile atıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tabii siz değerli dostumun bu proje kapsamında büyük emeği, büyük katkısı olduğunu da bu vesileyle ayrıca ifade etmek isterim. Türk Akımı sayesinde halihazırda Batı Hattı ve Mavi Akım Hattı üzerinden ülkemize gelen Rus doğal gazının herhangi bir ülkenin iletim sistemine bağımlı olmadan doğrudan Türkiye'ye iletilmesi sağlanacaktır. Türk Akımı Projesi, enerjinin uluslararası ilişkilerde bir çatışma sebebi değil, barış için birleştirici bir araç olması gerektiğini savunan dış politikamızın ve kazan-kazan anlayışımızın güzel bir sembolüdür” dedi.

“AYNI GEMİDE OLMALIYIZ”

Bugün aynı geminin üzerinde bir arada olmayı da çok arzu ettiğini belirterek, "İleride başka vesilerle yine bu birlikteliği gerçekleştiririz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü bu proje, tarihî niteliktedir. Kapsamlı bir çalışmanın ürünüdür. 2 bin 200 metre derinlikte sondaj yapılacak olan bu adım, gerçekten çok çok önemli bir vasıf ve dünyanın ilki. Bununla birlikte ben bu projenin de ötesine geçeceğimize yürekten inanıyorum.”

“BİZLER ÇITAYI YÜKSELTMEYİ SEVEN LİDERLERİZ”

Erdoğan şöyle devam etti:

Değerli dostum, sizinle bizim ortak bir özelliğimiz var. Bizler, çıtayı yükseltmeyi seven liderleriz. Zira ülkelerimizin, insanlarımızın ve ortak coğrafyamızın daha iyisini hak ettiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, çok daha kapsamlı, çok daha büyük projelere de birlikte imza atacağız. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

23.6.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама