Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Putin: "Ahmak Çin bebekleri gibi..."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve NATO’daki müttefiklerini kimyasal saldırı konusunda Suriye rejimini suçlamaları konusunda ironik dille eleştirdi. Saldırıyı Esad rejiminin yaptığı konudunda delil olmadığını söyleyen Putin, NATO ülkelerini “Her şeye kafa sallayan ahmak Çin bebeklerine” benzetti. Putin'in bu sözleri, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un Moskova'ya geldiği saatlerde "Moskova'nın tavrını sertleştirdiği" yorumlarına neden oldu.

Rusya’dan BDT ülkeleri için yayın yapan Mir TV-radyo kanalına konuşan Putin, “NATO nasıl reaksiyon gösterdi? Herkes kafa sallıyor, tıpkı ahmak Çin bebekleri gibi (Kитайские болванчики - Kafası vücuduna bir yayla bağlı olan ve bir kez dokunulup harekete geçirildiğinde sürekli kafa sallayan oyuncak bebek)” dedi.

Eleştirilerine devam eden Putin,  "Hiç bir şeyi, ne olduğunu analiz etmiyorlar. Suriyeli askerlerin kimyasal silah kullandığının delili nerede? Yok. Ama uluslararası hukuku ihlal var. Bu açık bir gerçek. BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararı olmadan egemen bir ülkeyi bombalıyorlar. Üstelik bu açık uluslararası ihlale bakmaksızın hepsi bunu kabullenmeye, kafa sallamaya ve destek vermeye hazırlar” diye devam etti. 

Putin’e göre, şu anki durumun 2003’te Afganistan’a NATO kararıyla asker operasyon başlatılmasını hatırlatıyor. Rus lider, “Ülke (Afganistan) yıkıldı. Bundan sonra büyük terörist gruplar ortaya çıktı. IŞİD ve diğerleri. Bunu herkes biliyor, anlıyor ama yine aynı tırmığa basıyorlar” dedi.

“SIKILDIM KIZLAR!”

Putin dün Moskova’da bulunan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile basın toplantısında konuşurken de, “Duyumlarımıza göre Suriye’nin başka bölgelerinde de Şam yönetimini suçlamak amacıyla düzmece kimyasal saldırılar hazırlanıyor. Bunlardan birinin başkent Şam’ın güneyinde yapılması olasılığı büyük” demiş, devamında  şöyle konuşmuştu:

Provokasyon dışında tanımını yapamadığım bu tür hazırlıkları ABD’nin 2003’te Irak’taki kimyasal silah varlığını kanıtlama çabasına benzetmek mümkün. Aklıma bizim ünlü yazarlarımız İlif ile Petrov geliyor. Onlar ne demişti, ‘Sıkıcı oldunuz kızlar - Biz hepimiz bunu daha önce görmüştük’” dedi.

Putin’in alıntı yaptığı bu söz, ünlü Sovyet yazarlar İlya İlif ile Yevgeni Petrov’un ortak kaleme aldıkları, ünlü dolandırıcı Ostap Bender’in maceralarını anlatan “Oniki Sandalye” adlı romana atıf yapıyor.

PUTİN'DEN UYARILAR

Putin, Suriye'nin İdlib bölgesindeki Han Şeyhun kasabasında olanlar soruşturulmadan Suriye hükümetine yönelik herhangi bir adım atılmaması gerektiğini söyledi. Kasabadaki olayın iki açıklaması olabileceğini belirten Putin, Suriye hükümetinin elindeki tüm kimyasal silahların 2013'te imha edildiğini de anımsattı.

Sputnik'in aktardığına göre, Mir 24 televizyonuna mülakat veren Putin, İdlib'in Han Şeyhun kasabasında yaşananların iki açıklaması olabileceğini söyledi.

Putin'e göre, bu ihtimallerden biri, Suriye ordusunun militanların kimyasal silah deposunu vurması, böylece zehirli gazların havaya salınması.

"Bu, mümkün. Zira militanlar defalarca kimyasal silah kullandı. Kimse bunun aksini söylemiyor" diyen Putin şöyle devam etti:

"İkinci açıklamaysa bunun basit bir hile, yani provokasyon olduğudur. Birileri karmaşa yaratmak ve Suriye'nin meşru hükümetine baskıyı artırmaya yarayacak bir bahane yaratmak için bunu özellikle yaptı. Her iki ihtimalin de kontrol edilip doğrulanması gerekiyor. Herhangi bir kontrol yapılmadan, Suriye hükümetine yönelik herhangi bir adım atmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz."

Putin, İdlib'de olanların provokasyon olma ihtimaline ilişkin bir soru karşısında da, bu provokasyonu kimin yaptığının ortaya çıkarılması için olayın derinlemesine soruşturulması gerektiğini belirtti.

"Herkesin iyi bildiği gibi, ABD'nin ve bizim girişimimizle Suriye hükümetinin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi için büyük bir çalışma yapıldı. Bizim bildiğimize göre, Suriye hükümeti de bu konudaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdi. Nitekim bu, BM tarafından da doğrulandı" diye devam eden Putin, "Eğer (kimyasal silahların hepsinin imha edilmediğine ilişkin) herhangi bir şüphe varsa, bu kontrol edilebilir" vurgusunu yaptı.

Putin, "Modern teknolojiler ile analiz sistemlerinin yardımıyla bunu yapmak hiç de zor değil. Eğer Suriye iktidarından biri, kimyasal silah kullandıysa bunun kalıntılarının bulunmaması mümkün değil" diye ekledi.

Putin şöyle devam etti: "En basitiyse, kimyasal silah taşıyan uçakların havalandığını iddia edip vurdukları hava üssüne gelmek ve burada her şeyi kontrolden geçirmektir. Eğer partnerlerimiz Suriye uçaklarının operasyonlarında sivillerin zarar gördüğünü söylüyorsa, o zaman bu siviller BM gözlemcilerinin saldırının gerçekleştiği yere girmesine ve her şeyi kontrol etmesine izin versinler."

12.4.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама