Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

7 bakanla Rusya çıkarması

Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Dmitri Medvedev’in resmi davetlisi olarak pazartesi gecesi Moskova’ya geldi. Başbakanın uçağı kar altındaki Vnukovo havaalanına 23.36'da indi. Ankara’da hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, “Türkiye-Rusya ilişkileri geçen yıl Kasım ayında yaşanan malum hadiseden sonra normalleşme sürecine tekrar girdi. İki ülke arasında en üst düzeyde oluşan irade sonrasında bu süreçte de oldukça hızlı ilerleme kaydediyoruz” dedi.

Yıldırım ile birlikte yedi bakan da Rusya’ya geldi. Heyette,  Başbakan Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da bulunuyor.

Yıldırım'ın, pazartesi gecesi geç saatte Moskova’da iş dünyası temsilcileri ile buluşması bekleniyor.  Salı günü Yıldırım ilk olarak Rusya Federasyonu Dışişleri Uluslararası İlişkiler Üniversitesi MGIMO'da konferansa katılacak. Daha sonra Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya gelecek olan Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev ile de görüşmelerde bulunacak ve iki başbakan ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Yıldırım,Kremlin’de Başkan Putin tarafından da kabul edilecek.

Yıldırım Ankara’da hareketi öncesi düzenlediği basın toplantısında özetle  şunları söyledi:

"Devlet Başkanı Putin ve Başbakan Medvedev'le görüşmeler gerçekleştireceğiz. Alanya toplantısı bu ziyarette ele alacağımız konular bakımından önemliydi. Bu ziyaretimizin aynı zamanda 24 Kasım sonrası normalleşme sürecinin atılması gereken adımları bağlamında iki devlet başkanı başkanlığındaki müteakip üst düzey işbirliği konseyi evvelinde bir hazırlık olarak vesile olacağını ümit ediyorum"

"Moskova'dan sonra Tataristan Cumhurbaşkanı'nın daveti üzerine Kazan'a geçeceğiz. Türkiye-Rusya ilişkileri geçen yıl Kasım ayında yaşanan malum hadiseden sonra normalleşme sürecine tekrar girdi. İki ülke arasında en üst düzeyde oluşan irade sonrasında bu süreçte de oldukça hızlı ilerleme kaydediyoruz. Belli bir kayıp yaşandı şimdi toparlanma sürecindeyiz. Telafi süreci hızlı bir şekilde gerçekleşmeli"

"Rusya ile turzim bakımından iyi bir yıl geçirmedik. 2017'de bu durumun tersine dönmesi için gelecek misafirlerimizi, getirecek şirketlere destek paketini açıkladı. Teşvik uygulayacağız ve böylece daha fazla misafirin gelmesini sağlayacağız."

"Enerji Rusya ile ticaretimizde önemli bir alan. Türk Akımı anlaşmasının karşılıklı çıkarkar doğrultusunda gerçekleşmesini ele alacağız. Artık Duma'yı bekliyoruz. Doğalgaz fiyatıyla ilgili geçmişten gelen bir meselemiz var. Bu konuda yine Enerji Bakanı ve muhattabı tarafından ele alınacak. Akkuyu Nükleer Santrali'nin gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor."

"Türkiye ve Rusya'nın daha yakın işbirliği içerisinde çalışması önem arz ediyor. Suriye'de, Ortadoğu'da, Ukrayna'da, Kafkaslar'da ve civarımızdaki gelişmelere bakılınca önemi daha da iyi anlaşılacaktır. İşbirliğimizi yoğunlaştırmayı amaç ediniyoruz."

"Tataristan ziyaretinde ülkemizden Kazan'a yapılan Başbakan seviyesinde ikinci ziyaret olacak. Bu vesileyle ülkemiz ve Tataristan arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel konularda görüş alışverişi yapma fırsatımız olacak. Türk şirketlerinin 2 milyar dolar civarında yatırımları mevcut. Başta ekonomi olmak üzere her alanda gelişen işbirliğimizin, Rusya ile olan işbirliğimize de katkı sağlayacağını düşünüyoruz"

Rusya ziyaretinin ikinci durağı Kazan'a 7 Aralık Çarşamba günü geçecek olan Başbakan Yıldırım, Türk-Tatar İş Forumuna ve Sadri Maksudi Arsal anıtının açılış törenine katılacak.

Yıldırım, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanove ile görüşecek ve basına açıklama yapacak. Yıldırım, Kazan'daki temaslarının ardından Ankara'ya hareket edecek.

Sabahın gelişmeleri:


Türkiye-Rusya ilişkilerinde üst düzey zirvelere bir yenisi daha ekleniyor. Uçak krizi sonrasında Erdoğan ve Putin'in buluşmalarının ardından, Başbakan Binali Yıldırım, Rus mevkidaşı Dmitri Medvedev ile görüşmek üzere bu akşam Moskova'ya geliyor. Yıldırım, üç gün sürecek Rusya resmi ziyareti sırasında Başkan Putin tarafından da kabul edilecek.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yarın Başbakanı Binali Yıldırım'ı kabul edeceği belirtildi. Putin'in yarınki programına ilişkin yapılan açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'yı ziyaret edecek olan Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım'ı kabul edecek. Görüşmede, önemli ortak projelerin hayata geçirilmesi de dahil olmak üzere, Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinin ticaret ve ekonomi alanlarında ilerletilmesi konusu ele alınacak" denildi.

Yıldırım'ın Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile de bir araya gelmesi planlanıyor. Ankara'da, Başbakanlık kaynaklarına göre de Yıldırım'ın diğer bazı Rus yetkililerle de bir araya gelmesi, ayrıca Türk ve Rus iş adamlarıyla görüşmisi planlanıyor.

Pazartesi akşamı Moskova'ya gelişinde Yıldırım'ın iş çevrelerini temsilen bir grup işadamı ile buluşması, salı günü Medvedev ile yapacağı resmi görüşme öncesi sorunları ilk elden dinlemesi bekleniyor.

İş çevreleri özellikle çalışma ve oturma izinleri, vize zorlukları, inşaat ve turizm sektöründe Türk şirketlerine uygulanan faaliyet yasağı, sebze-meyvede devam eden kısıtılamalar gibi konuların acil olarak çözümü konularının Rus tarafına bir kez daha aktarılmasını bekliyor.

Putin ile Erdoğan’ın Ekim ayında İstanbul’da yaptıkları görüşme sonrasında, uzun menzilli füze projesinde iki ülkenin işbirliği yapabilecekleri açıklanmıştı.

Başbakanlık kaynakları Yıldırım’ın Pazartesi ve Salı günü Moskova temaslarını tamamlamasının ardından, Çarşamba günü de Rusya Federsyonu'na bağlı Tataristan cumhuriyetinin başkenti Kazan'a geçeceğini kaydetti. Yıldırım ve beraberindeki heyet oradan özel uçakla Türkiye'ye dönecek.

GÜNDEM YOĞUN

Ankara kulislerinden bakınca Yıldırım'ın gezi gündeminde neler var?

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre, gezinin gündem yoğun:
"Moskova’da Rus mevkidaşı Medvedev’le baş başa ve heyetler arası görüşecek olan Başbakan Yıldırım’ın çantasında da çok sayıda önemli dosya olacak. Türkiye-Rusya ilişkileri ve başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel konular görüşmelerde ele alınacak. Halep’te Suriye rejiminin bombardımanı artırması ve Rusya’nın da buna destek olması nedeniyle olası bir göç dalgasından endişe eden Türkiye, bu konuyu da detaylı olarak gündeme getirecek. Türkiye’nin yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonu ve DEAŞ ile mücadele de görüşmedeki ana konulardan olacak. El Bab operasyonunda hava saldırısı ile 3 Türk askerinin 24 Kasım’da şehit olmasının ardından saldırıyı kimin yaptığına dair henüz resmi açıklamada gelmezken Rusya’dan son gelen açıklamada Rusya ve Suriye’nin bu hava saldırısını gerçekleştirmediği ifade edilmişti. Yine görüşmede PYD’nin Rusya’da ofis açmasının da  dillendirilmesi ve PYD’nin terör örgütü olduğunun vurgulanması da bekleniyor.

AB ile bozulan ilişkilerin ardından Şanghay Altılısı’na katılmayı gündemine alan Ankara, görüşmelerde bu konuya ilişkin mesajını da Rusya’ya iletecek. Son olarak Şanghay Altılısı’nda Enerji Birliği’nin başkanlığına birlik üyesi olmayan Türkiye’ye verilirken bu ilişkilerin daha da artırılmasına vurgu yapılacak.

Görüşmelerde Yıldırım’ın, Rusya ile ilişkilerin normale dönmesinin ardından  ekonomik ilişkilerin de eskisi gibi üst seviyeye çıkması için de girişimlerde bulunması bekleniyor. Meyve sebze ithalatında yaşanan sıkıntılar, Türk firmalarına bazı sektörlerde devam eden faaliyet yasağı, Türklerin çalıştırılmasına yönelik devam eden kısıtlamalar ile Rus uçağının düşmesinin ardından Rusya’nın vize uygulamaya başlamasına dair konular da görüşmede ele alınacak. Ayrıca iki ülke arasında Serbest Ticaret anlaşmasının imzalanması ve hayata geçirilmesi konusu da gündeme getirilecek.

İki ülke arasında çok sayıda enerji anlaşması bulunurken bu konular da görüşmede gündemde olacak. Türk Akım’ının da ele alınacak konular arasında olduğu ifade edildi."

5.12.2016

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама