Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANALİZ

"İnsanlar çalışamaz hale getirildi... Bu yıl Rusya'da araba kullanmaktan kaçının..."

1993’den beri Rusya’da yaşayan avukat Ender Karataş, Türk vatandaşlarının yaptırımlar yüzünden karşılaştıkları sorunlara açıklık getirdi ve önemli uyarılarda bulundu.  Karataş, çalışma izni sona erecek Türk vatandaşlarının bunu yenilemeyeceği yorumunu yapıyor.  Karataş, “Çalışması yasak olan bir aile reisi Türk vatandaşı ne yapacak? Çocuğunun okul masraflarını, aile giderlerini nasıl karşılayacak? En büyük sorun insanların çalışamaz hale getirilmesidir” diyor.

Ayrıca  iki idari ceza yüzünden ülkeye giriş yasağı ile karşılaşılabileceğini belirterek, “Boş yere cezalar alıp hayatınızı sorunlara sürüklemek yerine vatandaşların 2016’da toplu taşım araçlarını kullanmalarını öneririm” diye konuşuyor. 

Ender Karataş ile söyleşimiz şöyle: 

-  Beklenmedik bir anda gelen yaptırımlar Türk iş dünyasını zor durumda bıraktı. Size en çok hangi sorular geliyor? En büyük sıkıntı hangi noktada?

- Maalesef iki ülke arasındaki siyasi problemler hiç iyi olmadı. Siyasiler bizlerin bu ülkedeki önemli sorunlarını çözemediği gibi (çocukların çifte askerlik problemi, emeklilik, sağlık sigortası ve diğer bir çok konu..), kendi gerçekleri içerisindeki akan aile hayatlarına da darbe vurmuş oldular. Hani bir söz vardır "Gölge etmeyin başka bir şey istemiyoruz"... Böyle söze başlamamın elbette ki sebebi bu olaylardan en çok etkilenen Rus-Türk karma alileleri olmuştur. Şimdi düşünün bir kere; çalışması yasak olan bir aile reisi Türk vatandaşı ne yapacak? Çocuğunun okul masraflarını, aile giderlerini nasıl karşılayacak? En büyük sorun insanların çalışamaz hale getirilmesidir.

- Rusya’dan evli, burada yerleşik, VPR veya VNJ ile yaşayan Türkler de kaygılı, onların süreleri dolduğunda Rusya’dan ayrılmaları mı gerekecek?

-RVP veya VNJ sahibi vatandaşlarımız Rusya dan ayrılması diye bir şey söz konusu değil. Bu kişiler aile sahibi dolayısı ile mevcut haklarını süresi bitince yenileyebilirler veya bir üst hak talebinde (vatandaşlık) bulunabilirler. Ancak bu iki ayrıcalıklı hak kişilere teorik olarak çalışma özgürlüğü verirken, diğer yandan firmalara da Türk vatandaşı çalıştırma yasağı getirildi. Kişilerin RVP veya VDJ sahibi olması ,onların Türk vatandaşı olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Tabii ki vatandaş çalışamadıktan sonra nasıl yaşayacak, nasıl geçinecek bu da ayrı bir trajikomedi oluyor.

- Normal süreçte Rusya vatandaşlığı için başvuruda bulunanlar var, onların durumu bu kararlardan etkilenir mi?

-Vatandaşlık için başvuranlar etkilenmezler. Çünkü kararnamenin uygulanması için kurumlara giden hizmet içi emirlerde aile bağlarının bozulmasına neden olan kararlardan kaçınılması özellikle belirtilmiş durumda.

- Sizin en çok uyarmak istediğiniz konular neler?

- Ben vatandaşları araç kullanma konusunda uyarmak isterim. Şu anda her yerde kamera var ve bazı yol uyarı işaretleri kış hava şartları nedeni ile gözükmüyor. Boş yere cezalar alıp hayatınızı sorunlara sürüklemek yerine 2016’da toplu taşım araçlarını kullanmalarını öneririm. 

Diğer bir konuda hukuk firmalarına danışmadan şirketlerinin durum ile ilgili karar almalarını doğru bulmam... 

- Deporte olayının kimileri bir takvim yılı içinde iki adli cezaya,  kimleri 36 ay içinde üç adli cezaya bağlı olduğunu söylüyor. Bu işin doğrusu ne?

- İdari  cezaların sayısı bir yıl içinde iki ve daha fazla ise, o zaman Rusya’ya giriş yasağı konuluyor. 36 ay da üç idari ceza diye bir şey söz konusu değil. Burada insanları yanıltan, ceza tarihi ile sicile kayıt tarihi farklılıklar gösterebiliyor. Ayrıca giriş yasağı kararı sisteme bir sene gecikme ile işlenen vatandaşlarımız bile var.

- 90’ların başında Rusya’ya gelen dil, yol yordam bilmeyen pek çok Türk şirketlerini Rus kız arkadaşlarının, Türki cumhuriyetlerden vatandaşların adına yapıyorlar ve o süreçte pek çok sorun da yaşandı. Bugün şirketlerin Rusya vatandaşları adına yapılması konuşuluyor. Bu sorunlara neden olmayacak mı?

- Evet şirketin Rus vatandaşları üzerine yapılması bir çözümdür... Bizim önerimiz şirketi bir yönetici firmanın şemsiyesi altına almalarıdır. Şahıslar her zaman bir şirket için problem ve risk teşkil edebilirler (doğum, ölüm,  evlenme, boşanma vs. konular her zaman şirketi üzerine yaptığınız Rus vatandaşının hayatını ve dolayısı ile sizin firmanızı etkileyecek olaylardan sadece bir kaçıdır)

Şu anda bunun uygulamasını yapıyoruz. Bizim hukuk firmamız yönetici firma olarak şirketinizi geçici bir süre için devralıyor. Yaptırımlar rahatladıkça da geriye şirketinizi devrediyoruz. Bu arada firma sahibinin rahat etmesi için aramızda bir sözleşme/protokol imzalıyoruz. Burada iş sahibinin tüm çekince ve risk olarak gördüğü konular karşılıklı imzalanarak  gideriliyor. Bazı büyük firmalara garanti mektubu veya banka teminatı ile hizmet vermemiz bile söz konusudur. Bu hizmet sayesinde firmaların bir sorunu kalmıyor, rahat bir şekilde çalışıyorlar, hiç bir yaptırımdan etkilenmiyorlar (Özellikle yasak sektörlerde son derece güzel bir çözüm).

- Faaliyet yasağı getirilen sektörlerde Türklerin kontrolündeki şirket tanımı nasıl olacak? Pek çok şirket artık uluslararası, hissedarları Avrupa’da kurulu şirketler?

-Türklerin kontrolündeki şirket tanımı şudur; hissedarı veya hissedarları arasında bulunan özel kişilerin Türk vatandaşı olması, tüzel kişilerin ise Türkiye cumhuriyeti ticari yasalarına göre Türkiye de kurulmuş kişilik olması anlatılmaktadır. Türk tüzel ve özel kişilerin hisse oranlarının durumu konuyu etkileyebilir ama bunun şirket iç tüzüğünde veya ana kuruluş sözleşmesinde açıkça yazılmış olması gerekir. Türkiye de kurulu olan şirketlerin Rusya’daki temsilcilik ve şubeleri de bu yasak kapsamındadır.

Örnek vermek gerekir ise; Almanya da kurulmuş bir kablo firması (%100 sahibi Türk olan ) Rusya da temsilcilik, şube açabilir ve bu firmanın kurucu olarak Rusya da şirket kurma ve yaptırım kapsamına giren sektörlerde faaliyet hakkı vardır. Ama bu Alman kanunlarına göre kurulmuş Alman şirketinin sahibi gelip de Rusya’da Türk pasaportu ile kendi şirketinde çalışamaz.

ENDER KARATAŞ KİMDİR?

Avukat Ender Karataş, 1993’den beri Rusya’da yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Karataş, hukuk eğitimini Moskova’da Plihanovskiy ve MKA fakültelerinde almış. Eşi Rus olan üç çocuk babası Karataş,  “RussGroupe” şirketi ile Rusya Federasyonu’nda Türk firmalarına hukuki hizmetler vermektedir. Karataş, aynı zamanda Türkiye sınırları dışında geçen yıl kurulan ilk ‘Özel Türk Tahkim Mahkemesi’nin de başkanı. Karataş ile avukatrusya@gmail.com email adresinden iletişim kurabilirsiniz.

12.1.2016
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама