Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"Aralık zirvesi belirsiz, telefon yok... Görüşme için ilk olası tarih 30 Kasım”

Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliği düşürebilmek için iki ülke liderleri Putin ile Erdoğan arasında doğrudan temasın şart olduğu yorumları yapılırken, bu konuda Türk tarafından kaynaklanan çabaların henüz sonuç vermediği belirtiliyor. Bu arada Kommersant gazetesi Kremlin kaynaklarına dayanarak 15 Aralık'ta Rusya'da Putin-Erdoğan liderliğinde planlanan Üst Düzey İşrbiliği Konseyi ÜDİK zirvesinin iptal edildiğini duyurdu. Ancak Kremlin "Henüz kesin karar yok" dedi.

Uçağın düşürülmesinin ardından iki başkent arasında en yüksek temas, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rus meslektaşı Sergey Lavrov’u aramasıyla gerçekleşti. Ancak devlet başkanları düzeyinde henüz temas yok... Rusya'nın Türkiye'den olayla ilgili "resmi özür" beklediğini Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko dün açıklamıştı. Putin'in sözcüsü Peskov da liderler arasında bir temas olmadığını belirtirken, Dışişler Bakanı Lavrov "Ne Türkiye'ye gitmeyi, ne de Türkiye'den konuk kabul etmeyi düşünmediklerini" vurgulamıştı. Böylece 15 Aralık'ta yapılması planlanan ÜDİK Moskova zirvesi de rafa kalkmıştı.

Kriz sonrası Putin ile Erdoğan arasında ilk temasın 30 Kasım’da Paris’te gerçekleşme olasılığı var. İki lider en son G20 Antalya zirvesinde buluşmuştu.

Milliyet gazetesinin Ankara’da diplomatik çevrelere en yakın yazarlarından Serpil Çevikcan, “temas arayışları” konusunda kulis bilgileri aktardı. Çevikcan’ın yazısından bazı bölümler şöyle:

“Ankara tansiyonun düşmesinden yana

Ankara’da devlet mekanizmasının tutumu, Rusya ile ilişkilerin süratle normalleştirilmesinden yana.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere karar alıcılar tansiyonun düşürülmesini hedefliyor. Erdoğan’ın önceki akşam yaptığı konuşmadan yansıyan mesajlar da bunun ilk işaretleriydi.

Cumhurbaşkanı, uçağın haklı gerekçelerle düşürüldüğü ve IŞİD hedeflenerek yapıldığı iddia edilen operasyonların Türkmenlere dönük olduğu yolunda kararlılık mesajlarını verdiği konuşmasında, “Böyle bir durumla karşı karşıya bırakılmanın ızdırabını yaşıyoruz” dedi. Dünkü konuşmasında da Türkiye’nin Rusya’ya yönelik hasmane bir tutumunun olamayacağının altını çizdi. Keza, Erdoğan’ın, düşürülen uçağın milliyetinin olay anında bilinmediğini vurgulamasını da bu bağlamda dikkate almak gerekir.

Erdoğan-Putin görüşmesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşme, diplomatik kanalların kullanılması bakımından kritik önemde. 

Her ne kadar görüşmenin ardından iki ülkenin açıklamalarındaki ciddi farklılıklar dikkati çekse de üst düzeyde temas kurulması bu kontağın geliştirilebileceğini gösteriyor.

Söz konusu temasın ardından her iki taraf açısından da, gerilimin tırmanmasının önüne geçilmesinin Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak görüşmeyle mümkün olabileceği bilgisi kulislere yansıdı. 

Dün, iki liderin görüşmesi için bir zeminin yaratılması konusunda çabaların sürdüğü belirtiliyordu. Bu görüşmenin 30 Kasım’da Paris’te gerçekleştirilecek İklim Zirvesi’nde mi, zirve öncesinde mi gerçekleşebileceği konusu henüz netlik kazanmış değil. 30 Kasım öncesi iki liderin telefonla görüşebileceği konuşuluyor.”

Rusya: Türk-Rus Toplumsal Forumu iptal edildi

Bu arada Sputnik News'ün haberine göre, Rusya'nın insani işbirliğinden sorumlu devlet ajansı Rossotrudniçestvo'nun Başkanı Lyubov Glebova, aralık ayında Saint Petersburg'da yapılacak Türk-Rus Toplumsal Forumu'nu iptal edildiğini açıkladı.

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun eşbaşkanı olan Glebova, TASS haber ajansına açıklamasında, ''Toplumsal forumlar her zaman devlet başkanlarının görüşmesinden önce yapılır. Biz de aralık ayında böyle bir forum gerçekleştirmeyi planlamıştık. Ancak bu toplantı iptal edildi'' dedi.

'Bu karar, Türk-Rus ilişkilerini önemsemediğimiz anlamına gelmiyor'

''Ancak bu karar, Rus-Türk ilişkilerini önemsemediğimiz ya da küçümsediğimiz anlamına gelmiyor'' ifadelerini kullanan Glebova, bu yılki toplumsal forumun düzenlenmesinin de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Aralık'ta bir araya gelip gelmeyeceğine bağlı olacağını söyledi.

26.11.2015

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама