Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Rusya pazarına demir perde...

Rus Su-24 jet uçağının düşürülmesinin arından Türk iş dünyası için Rusya’da hayat zorlaşıyor. Dün Rusya gümrüklerinden Türk mallarının sokulmadığına dair ilk gelen haberlerin ardından, bugün gıda başta olmak üzere bazı ürünlere yasak kararının resmen ilan edilebileceği belirtiliyor.

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant, “Rusya Türk mallarına karşı savaş başlatıyor” manşetiyle verdiği haberde, şu aşamada Batı ülkeleri gıda ürünlerine uygulanan topyekun ambargonun düşünülmediğini, ancak Türk mallarına önemli sınırlamalar getirileceğini yazdı.

Gazetenin hem bazı bakanlıklardan hem de büyük ithalatçı şirketlerden kaynaklara dayandırdığı habere göre, gıdanın yanı sıra özellikle otomotiv sanayi yedek parça ürünlerinin girişi tehdit altında. Bunun Rusya’da otomotiv sektörünü etkileyeceği yorumu yapılıyor.

GÜMRÜKLERDE “RİSKLİ MAL”

Kommersant gazetesi, Rus gümrüklerinin Türk menşeli ya da Türkiye’den gelen mallara “riskli ülke grubu” işlemi yapılması konusunda dünden itibaren resmi uyarı almaya başladıklarını yazdı.

Bunun anlamı, gümrüklerin artık Türkiye’den gelen malları yeşil koridor uygulaması ile, gümrük deklarasyonunu kabul edip hemen salıvermeyi durdurması, bunun yerine tüm mallarda “yüzde 100 sayım ve kontrol” yapılması, gerekirse analize yollanması demek. Sektör temsilcileri bunun “malın birkaç ay gümrükte kalması, yani fiilen ülkeye sokulmaması” demek olduğunu belirtiyor.

Vedomosti gazetesi, "Gümrüklerde bazı Türk malları hiç geçirilmiyor bazılar ise çok yavaş bir denetimle geçiriliyor" bilgisini aktardı.

Dün başlayan uygulama ile birlikte Türkiye’den yaş sebze ve meyve dahil, neredeyse tüm ürünlerin girişinin fiilen durduğu haberleri geliyor.

Balık ithalatı yapan bir büyük şirket temsilcisi, “Türkiye’den gelen mallar fiilen gümrük noktalarında kaldı” dedi.

Uzmanlar geçen yıl Rusya’nın gıda ürünleri ithalatında Türkiye’nin payının yüzde 4 olduğunu, bu yıl 9 aylık dönemde 1 milyar dolarlık ürün satın alındığını belirtiyor.

DÜN BAŞLADI...

Dün akşam konuyla ilgili şu haber gündeme gelmişti:

Gerginleşen Türkiye-Rusya siyasi ilişkilerinin faturası ortaya çıkmaya başlıyor... Turizmde Türkiye'ye gitmeme çağrısının ardından, bugün de Rusya gümrüklerinden sıkıntılı haberler gelmeye başladı..

Rusya'nın saygın ekonomi kanalı RBC, Türkiye’nin Rus askeri uçağını düşürmesinin ardından başlayan kriz sonrası Rusya gümrüklerinde Türk TIR’larının sıkıntı yaşamaya başladıklarını duyurdu. Ajansın bazı ithalatçılar ile gümrük komisyoncularına dayanan haberine göre, Rusya sınırlarında Türk TIR’larına karşı denetimler sıkılaştırıldı. NovoTransLine şirketi yetkilileri, Novorossiysk’te Türkiye’den gelen bazı yüklere gerekçe gösterilmeksizin el konulduğunu öne sürdü.

Büyük bir ayakkabı mağaza zincirinin sahibi, Novorossiyk Limanı’nda bugün Türkiye’den gelen bir parti ayakkabının tam incelemeden geçirilmek üzere bekletildiğini, daha önceden ise malların sadece kısmi denetime tabi tutulduğunu söyledi. Aynı kişi, Türkiye’den gelen başta gıda ürünleri olmak üzere bazı malların ise ülkeye girişine izin verilmediği bilgisini verdi. “Diksi” şirketinin yetkilisi de Novorossiysk gümrüğünde kontrollerin sıkılaştırıldığını doğruladı.

Türkiye’den inşaat malzemeleri ithal eden bir şirketin yetkilisi ise, Kuzeybatı gümrüğünde (St.Petersburg) Türkiye’den getirilen mallara karşı en sıkı kontrol rejiminin uygulanmaya başladığını aktardı. Federal Gümrük Servisi’nden henüz konuyla ilgili resmi açıklama gelmedi.

Bu arada Moskova'daki Türk iş dünyasından da benzer şikayetler gelmeye başladı. Pek çok farklı gümrük kapısında Türk mallarının ve TIR'larının girişinde sorunlar yaşandığı bildiriliyor. Bazı sektör temsilcileri, "Türkiye'den gelen mallara, terörü destekleyen ülke muamelesi yapılarak güvenlik gerekçesiyle sıkı denetim yapılıyor. Bu durumda pek çok malın birkaç ay gümrüklerde kalması riski var. 2008'de benzer sıkıntılar yaşanmıştı. Bu sabahtan itibaren yaş sebze ve meyve dahil, Türk menşeli mallar bloke ediliyor" değerlendirmesini yaptılar.

TÜRKİYE CEPHESİ NE DİYOR?

Hürriyet'e yansıyan habere göre TIR’ları gümrük kapılarında bekleten Ruslar gerekçe göstermedi. UND yetkilileri, “Türk TIR’larının ‘Tam Tespit’ uygulamasına tabi tutulacağını öğrendik. Tüm ürünler tek tek aranacak” dedi.

Rus uçağının düşürülmesi ve ardından Rus yetkililerin sert açıklamaları ticarete de darbe vurdu. Rusya, Gürcistan ve Ukrayna üzerinden ülkeye giren Türk ihraç ürünlerine gümrük kapılarını kapattı. Bazı Türk TIR’larının geri dönmeye başladığını belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya Türk TIR’larının girişinde sürekli sıkıntı yaşıyorduk. Son gelişmeyle Rusya gümrük kapılarını kapattı” dedi.

UND'nin internet sitesinden yayımlanan duyuruda da, "Suriye sınırında yaşanan gelişmeler sonrasında Rusya'ya taşıma yapan Türk ve yabancı firmalardan Derneğimize iletilen bilgilere göre; Türk ihracat ürünü taşıyan Türk ve yabancı araçların Rusya sınır kapılarında içeri alınmayarak bekletildiği ifade edilmektedir" denildi. 

Rusya’ya hazır giyimden gıdaya, makinadan içeceğe kadar birçok farklı sektörden ihracat gerçekleştirildiğini belirten Şener, şunları anlattı: “Rusya’ya yılda 36 bin adet sefer yapıyoruz. Ayda ortalama 3 bin sefer. Şu an için 100-150 arası TIR Rus gümrüklerinde bekletiliyor. Biz bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Ancak belirsiz durum var. Gürcistan’dan giden TIR’lara açıklama yapılmıyor. Ukrayna’dan gelen TIR’lar için ise ‘Tam Tespit’ yapacağız deniliyor. Yani TIR’lardaki tüm ürünleri indirip tek tek arayacaklar sonra tekrar yükleyecekler. Bu günler sürebilir.” Bu tür uygulamaların ülkelerin inisiyatifinde olduğunu anlatan Şener, şöyle devam etti: “Bu uygulama Türk gümrüklerinde de yapılıyor. Ancak bunun bir risk oranı çerçevesinde gerçekleşmesi lazım. Yani geçen araçların yüzde 2’sinde uygulanabilir. Bazen de gümrüklerde şüpheli bulunan araçlardaki tüm ürünler tek tek incelenir. Rusya tüm TIR’larımızın ‘Tam Tespite’ tabi tutulacağı belirtildi. Bunun gerçekleşmesi çok zor.”

Rusya’ya yapılan ihracatın çok önemli olduğunu belirten Şener, şu bilgileri verdi: “Rus yetkililerin verdiği kararlar dikkat çekici. Gümrüklerde zaten sorun yaşıyorduk. Biz bunun çok acele alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Sadece Türkiye’nin ihracatını değil, Rus tüketicileri de etkiler. Türk ürünleri rekabet açısından her zaman bu ülke vatandaşları için cazip olmuştur. Türkiye kadar Rusya’yı da olumsuz etkileyecektir.” Öte yandan Rusya, Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık’ta durduracağını açıkladı. Geçen yıl Rusya’ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edilmişti.


26.11.2015


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама