Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Belarus'ta gösterilerde 3 bin gözaltı

Belarus'ta başkanlık seçimini yüzde 80,23 oyla Aleksadr Lukaşenko'nun kazandığı açıklandı. Belarus Seçim Komtesi, muhalefetin tek güçlü adayı, 38 yaşındaki Svetlana Tihanovskaya'nın oyunu ise yüzde 9,9 olarak ilan etti. Dün gece muhalifler sokağa çıktı, Minsk'te polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimr Putin'in Lukaşenko'yu seçim zaferinden dolayı tebrik ettiği belirtildi. Belarus İçişleri Bakanlığı, olaylarda 3 bin kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 


Olayların ardından Devlet Başkanı Lukaşenko'dan ilk açıklama geldi. Belta ajansının haberine göre,protestoculara karşı baskı uygulanmadığını belirten Lukaşenko, "Eğer yasaları ihlal ederseniz, cevap veririz. Zaten yumuşak karşılık verdik. Dürüst olacağım, güvenlik güçlerini hep tuttuk" dedi. 

Polisin plastik mermi ve ses bombası kullandığı olaylar sırasında bir göstericinin öldüğü iddia edildi.

Gösteriler ve gerginliğin sabaha kadar devam ettiği, sabah saatlerinde göstericilerin "yeniden birleşmek üzere şimdilik dağılma" kararı aldıkları medyaya yansıyan haberler arasında.

Tihanovskaya  seçimi kendisinin kazandığını ilan ederek Lukaşenko'ya meydan okudu.

1994'ten beri Aleksandr Lukaşenko'nun demir yumrukla yönettiği Belarus'ta başkanlık seçiminde sürpriz çıkmadı ve Lukaşenko'nun zaferi resmen ilan edildi.

Sandık çıkış anketlerine göre Lukaşenko yüzde 79,7 oy ile sandıktan birinci çıktı. Tihanovskaya'nın ise yüzde 6,8 oy aldığı açıklandı. Sabah da resmi sonuçlar ilan edildi.
 


Spuntik Belarus, güvenlik güçlerinin bazı göstericilerinin üzerine ses bombası attığını ve yaralananlar olduğunu duyurdu.

İzvestiya, Bağımsızlık Medyanı'nda birkaç bin muhaiifin toplandığını, Lukaşenko'yu istifya davet eden  sloganlar ve OMON güvenlik güçlerine taş attıklarını yazdı.

Rus medyasına yansıyan haberlere göre, akşam saatlerinde Minsk'te yer yer muhalif grupların protesto gösterileri yaşandı. Polisin müdahele ettiği ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Protestoların devam ettiği bildiriliyor.

Yaralanan AP muhabirinin hastaneye kaldırıldığı haber veriliyor. 


Lukaşenko'nun emri ile Minsk'e çok sayıda zırhlı araç ve güvenlik gücü yollandığı, bazı caddelerin trafiğe kapatılarak kordona alındığı bildiriliyor. Bazı ajanslar, Lukaşenko'nun yaşadığı başkanlık sarayı etrafında da barikatlar kurulduğunu duyurdu. Göstericilerin de yer yer barikatlar kurarak OMON birliklerine direnmeye çalıştıkları bildiriliyor. 

Muhalefetin lideri Svetlana Tihanovskaya ise, provokasyonlara neden olmamak için gece halkın karşısına çıkmayı uygun görmediğini bildirdi.

Bu arada Moskovskiy Komsomolets'in aktardığına göre, bazı internet siteleri Lukaşenko'nun uçağının Türkiye'ye gittiği iddiasını ortaya attı ama bu iddia doğrulanmadı. 

Gelişmeleri izliyoruz.

Önceki gelişmeler:

Ülkede karşıklık çıkarmak üzereyken gözaltına alındıkları iddia edilen 33 Rus özel güvenlik şirketi Wagner elemanı yüzünden Moskova-Minsk arasında yaşanan krizin gölgesinde kritik seçimler yapıldı.

1994'ten beri iktidarda olan Lukaşenko, bugüne kadar beş kez kazandığı seçimi bir kez daha kazanma peşinde. Seçimlerin adil yapılmadığına inananlar çoğunlukta. Bugün de Lukaşenko'nun, ikinci tura kalmadan lk turda seçiminin ilan edilmesi sürpriz olmayacak. 4 gün önceden başlayan oy verme işleminde yüzde 40'tan fazla seçmenin son güne kalmadan oy kullandığı iddia edildi. 

6 milyon 844 bin 932 seçmenin bulunduğu ülkede başkanlık için 5 aday var.

66 yaşındaki Lukaşenko'nın tek "gerçek" rakibi, seçime girmesi engellenen güçlü muhlaif adayları temsil eden 38 yaşındaki Svetlana Tihanovskaya. Başkan aday adayı olan, ancak  ayaklanma hazırlığı suçlamasıyla hapse atılan Youtuber olan eşi Sergey Tihanovskiy’in yerine adaylığını ilan etti.
Lukaşenko, 2015’te yapılan son cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 83,49 oy olarak seçildi.

Tihanovskaya'nın öyküsünü TürkRus.Com şöyle gündeme getitmişti:

Seçilirse hemen istifa edecek

Adı, Svetlana Tihanovskaya…
37 yaşında.
Öğretmen ve müteşebbis.


Ünlü YouTuber, blogger ve aktivist olan kocası Sergey, Belarus’ta Lukaşenko karşıtı muhalefetin liderlerindendi ve 9 Ağustos’ta yapılacak seçimlerde başkan adayı olmayı planlıyordu. 

Ancak önce o, ardından da muhalefetin diğer iki güçlü adayı tutuklanınca, Lukaşenko’nun karşısında “muhalif aday” olarak o kaldı.

Ve şimdi, Svetlana Tihanovskaya’nın 9 Ağustos seçimlerinde doğru “yükselen yıldızı”nın nasıl bir sonuç yaratacağı merakla bekleniyor.
İşin ilginç yanı Tihanovskaya'nın seçmenlerden oy isterken tek maddelik bir sözü, gündemi, planı var:

“Eğer başkan seçilirsem tek vaadim, hemen istifa etmek ve altı ay içinde ülkeyi gerçek adayların özgürce katılacağı adil bir seçime götürmek."


“Mecburen” bağımsız aday olan Svetlana Tihanovskaya, Lukaşenko’nun 24 yıldır “tek adam” olarak yönettiği Belarus’ta her şeye rağmen “başkan adayı” sıfatıyla devlet TV kanalında yaklaşık yarım saatlik söz hakkıyla halka seslendi, Lukaşenko’ya sert eleştirilerde bulundu ve “daha özgür, müreffeh bir Yeni Belarus” sözü verdi.

Farklı iddialarla seçim adaylıkları düşürülen muhalif isimler  Valeri Tsepkalo ve Viktar Babaryka’nın ve diğer bazı partilerin de, taraftarlarına onu desteklemeleri çağrısında bulunmasıyla, bir anda Lukaşenko muhalefetin tek güçlü adayı  Svetlana Tihanovskayaoldu.

Tihanovskaya, aldığı tehditler yüzünden iki çocuğunu yurt dışına, anneannelerinin yanına yolladığını açıkladı. 

Meydanlarda binlerce kişiyi toplamaya başlayan genç kadın aday, hapisteki iki muhalif adayın kadın kampanya sorumlularının da desteğiyle popüleritesini arttırıyor.

1994’ten beri ülkeyi yöneten Lukaşenko’nun karşısında muhalefetin güçlenmeye başladığı bildiriliyor. Nobel ödüllü yazar Svetlana Aleksiyeviç de, muhalefete destek veren isimler arasında.

10/8/2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама