Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Referandumda bir tek onlar 'hayır' dedi

Başkan Putin’in referanduma sunduğu anayasa değişikliği yüze 78’e yakın çoğunlukla kabul edilirken, Rusya Federasyonu’nun 85 idari bölgesinin sadece birinde “hayır” oyları fazla çıktı. Bu sonuç, Rusya’da iktidardan alışılmadık bir “geri adım”a neden oldu.

Rusya’nın kuzey batısında, kutup bölgesine komşu gaz ve petrol zengini  Nenets Otonom Bölgesinde (NAO), Bakan Putin açısından da güven oylamasına dönüşen referandumda yüzde 55,25 oranında “hayır” çıktı. "Evet" oyları yüzde 47'de kaldı. Rusya Federasyonu'ndaki diğer 84 idari bölgede “evet” diyenler çoğunluktaydı.

Bu sonucun ardından, 44 bin nüfuslu Nenets Otonom Bölgesi Valiliğine vekalet eden Yuri Bezdudnıy, bu sonucu, bölgenin komşu Arhangelsk ile idari olarak birleştirilmesi kararına halkın verdiği duygusal tepkiye bağladı Kremlin’in bazı bölgeleri ekonomik ve sosyal nedenlerle tek çatı altından birleştirme kararına konu olan  Nenets Otonom Bölgesi’nde halk, 13 Mayıs’ta alınan bu prensip kararına karşı çıkıyordu. Referandum öncesi iki bölgenin valileri birleşme kararı yerine “ortak ekonomik projeler yürütüleceği” açıklaması yapmış ama bu halkı ikna etmeye yetmemişti.


Vali Vekili Yuri Bezdudnıy, bu sonucun arından, Nenets Otonom Bölgesi  ile Arhangelsk oblastının birleşmesi için yapılması planlanan referandumdan vazgeçildiğini söyledi. Bezdudnıy, “Konu kapandı. Bu konuda referandum yapılmayacak. Referandum konusu mayıs sonunda kapanmıştı” dedi. Valiye göre buna rağmen “politik çıkarı olan bazı çevrelere” bu konuyu referandum öncesi istismar etti. bazı  Ancak yerel basında, referandum öncesi bu konunun güncel olduğu yazılmış ve halktan tepki almıştı.

Yerel basında çıkan yorumlarda, halkın anayasa değişkliklerine değil "birleşme projesine" karşı çıktığı ve Moskova'ya böylece "demokratik mesaj" yolladığı vurgulandı. Birleşme referanduöundan vazgeçildiğinin açıklanmasıyla, "halkıbnsesinin dinlendiği" değerlendirmesi yapıldı.

Rusya genelinde anayasa değişikliği yüzde 21,27’ye karşılık yüzde 77,92 oyla kabul edilmişti. En yüksek "evet" oyu yüzde 97 ile Çeçenistan ve yüzde 96,2 ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun memleketi Tuva'da verildi.  Moskova'da yüzde 65 "evet", yüzde 33 "hayır" oyu verildi. 

Nenets Otonom Bölgesi etrafında yaşanan gelişmeleri geçen ay TürkRus.Com şu haberle duyurmuştu:

Rusya'da federal sistemde 'bölgeleri birleştirme' operasyonu mu başlıyor?

Rusya’da 12 yıl aradan sonra ilk defa iki federal bölgenin birleştirilmesi kararlaştırıldı. Arhangelsk bölgesi (oblast) ile Nenets özerk bölgesi yönetimleri arasında birleşme konusunda anlaşma imzalandı. Eylül ayında bu karar için sembolik de olsa bir referandum yapılması bekleniyor. Bu arada önümüzdeki dönemde Rusya Federasyonu'nda üç bölgenin daha birleşmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.  

Birleşmenin nedenleri farklı yorumlanıyor. Bir yandan Kremlin'in federasyonun bölgelerini azaltarak merkezi otoriteyi güçlendirmek istediği görüşü var. Diğer yandan somut birleşme kararında, petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yaşanan ekonomik zorluklar ve ana gelirlerinden biri petrol olan Nenetsk özerk bölgesinde bütçe açığının büyümesi gerekçe gösterildi.
 

 
Rusya’nın en düşük nüfuslu bölgesi olan Nenets özerk bölgesinde yaklaşık 44 bin kişi yaşıyor. Özerkliğe sahip olan bölge, aynı zamanda Arhangelsk bölgesinin de bir parçası.

BBC Rusya Servisi’ne konuşan uzmanlar, petrol ve doğal gaz zengini olan Nenets özerk bölgesinin bütçesinin büyük bölümünün, birleşmenin ardından Arhangelsk bölgesine aktarılacağına dikkat çekiyor.

Petrol ve doğal gaz şirketleri için büyük öneme sahip olan Kuzey Deniz Yolu üzerinde kontrol sağlanmak istenmesinin de kararda etkili olduğu görüşü dile getiriliyor. 

Ria ajansına konuşan Duma milletvekili Pavel Dorohin, Tümen (oblast) bölgesi ile Hantı-Mansiysk Yamalo-Nenetsk özerk bölgelerinin birleştirilmesinin gündemde olduğunu, konunun önümüzdeki sene karara bağlanabileceğini söyledi.

Rusya’da daha önce Leningrad bölgesi (oblast) ile St.Petersburg kentinin ve Kemerovo bölgesi (obast) ile Altay (kray) ve Tomsk (oblast) bölgelerinin birleştirilmesi teklifleri de gündeme gelmişti. 

3.7.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама