Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Petrolde kritik günler: "Pazarlıkta Rusya ile Suudi Arabistan anlaşamadı"

Rusya ile Suudi Arabistan'ın petrol üretiminde kesinti konusunda anlaşmaya varamadıkları bildiriliyor. RIA ajansının müzakerelere yakın bir Rus kaynağa dayandırdığı habere göre, 6 Nisan için planlanan ilk OPEC-Rusya zirvesi öncesinde bir anlaşma metni hazırlandı. Hatta bazı üye ülkeler bu anlaşmaya onay da verdi. 

Ancak son anda Suudi tarafı indirim kotaları konusunda Rusya'dan gelen teklifi kabul etmeyince anlaşma masada kaldı. Şimdi konunun 9 Nisan'daki toplantıda yeniden masaya yatırılması bekleniyor.

Anlaşmaya varılamadığı haberleri üzerine Moskova Borsası'nda petrol şirketlerinin hisselerinde düşüş kaydedildi. Brent petrolü 33,8 dolar civarında işlem görüyor. 

Suudiler ultimatom verdi

“Suudi Arabistan Rusya’ya ültimatom verdi, Opec+ anlaşması zora girdi.” Bu iddia Bloomberg ajansından geldi. İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, Suudi Arabistan’n, Rusya’nın petrol üretiminde tüm ülkelerden daha fazla kısıntıya gitmesini talep ettiği, Moskova’nın üretimi günde 1,5 milyon varil azaltması konusunda yaşanan anlaşmazlığın tarafların el sıkışmasının önünü tıkadığı belirtildi.
Tarafların, üretimin toplamda günde 10 milyon varil azaltılmasına dair uzlaşı sağladıkları, ancak üretim kısıntısının ülkelere göre dağılımıyla ilgili anlaşmaya varılmamasının süreci zora soktuğu öne sürüldü.

Suudi Arabistan'ın kağıt üzerinde 3 milyon varil ile en fazla kısıntıya gitmeyi teklif ettiği, fakat OPEC ülkelerinin üretimi artırdığı, Moskova'nın ise üretim artışına gitmediği dönemdeki rakamlar üzerinden hesaplama yapılması konusunda diretmesinin anlaşmazlığa yol açtığı belirtiliyor. 
 
6 Nisan’da yapılması beklenen Opec+ toplantısı 9 Nisan’a ertelenmişti.

Moskova iyimser: "OPEC+ anlaşması çok yakın"

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kiril Dmitriyev, OPEC+ anlaşmasının birçok kişinin düşündüğünden çok daha yakın olduğunu söyledi. Video konferans yoluyla yapılacak OPEC+ görüşmesi öncesinde CNBC’ye konuşan Dmitriyev, "Rusya anlaşmaya sadık. Suudi Arabistan ile birlikte uzun bir yol kat ettik, birçok zorluğun üstesinden geldik. Birçok kişi üretimin kısıtlanması yönündeki ilk anlaşmanın sağlanacağına şüpheyle bakıyordu, ama biz başarmıştık" dedi.

Sputnik'in haberine göre Dmitriyev, "Yeni anlaşmaya, birçok kişinin düşündüğünden çok daha yakın olduğumuzu düşünüyoruz. Piyasanın, bu anlaşmanın çok önemli olduğunu ve istikrar sağlayacağını anladığını düşünüyorum. Çok yakınız" diye ekledi.

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve üretici ülkeler arasındaki toplantının 9 Nisan'a ertelendiğini bildirdi. Peskov, "Petrol piyasasının istikrara kavuşturulması için daha önce koordinasyon sürecinde yer almayan ülkelere ihtiyaç var" dedi. Peskov, "Video-konferans, teknik nedenlerden dolayı perşembe gününe ertelendi. Toplantı için hazırlık yapılıyor." dedi.
TürkRus.Com'un dünkü haberi:

Petrolde ‘kader zirvesi’ 9 Nisan’da: "Rusya yaptırımları koz yapma peşinde"

Rusya ile Suudi Arabistan önderliğindeki OPEC üyesi petrol üreticileri, bugün yapılması beklenirken artan gerginlik üzerine erteledikleri petrol zirvesini 9 Nisan perşembe günü yapacak. Rusya’nın ABD'ye “petrol üretimini azaltma karşılığında yaptırımların kısmen kaldırılması” için baskı yaptığı iddia ediliyor.  

OPEC+ adıyla anılan zirve formatında, üretimi azaltma konusunda anlaşma arayışı devam edecek.

Koronavirüs salgını nedeniyle zirve “online” formatta, tele konferans olarak yapılacak. Cuma günü de G-20 maliye bakanlarının petrol krizi için online toplanması bekleniyor.

Bloomberg’e göre, şu an anlaşmanın önündeki yeni engelin, hem Rusya’nın hem de Suudilerin, “üretimi azaltma anlaşmasına ABD’nin de dahil olması” ısrarı olduğu belirtiliyor. Trump bu teklifi reddetmişti.

Gündemde günlük üretimin toplam 10, hatta 15 milyon varil kadar azaltılması var. 

Rusya ve Suudi Arabistan, krizin başlamasında birbirlerini suçlayarak karşılıklı eleştiriler getiriyor.

Trump'tan vergi tehdidi

Bu arada ABD başkanı Donald Trump, Rusya ve Suudi Arabistan arasında uzlaşma sağlanamazsa, içeride olumsuz etkilenen enerji işçilerini ve sektorü korumak için ABD’ye gelecek petrole vergi uygulayacağını açıkladı. Trump'ın bu kararı üzerine Brent petrol 33 dolara kada düştü.

Hafta sonunun gelişmeleri ise şöyleydi:

Suudi Arabistan'dan Putin'e sert cevap geldi, petrolde 'umut zirvesi' ertelendi

Rusya Devlet Başkanı Putin'in dün petrol piyasasındaki son gelişmeler hakkında yaptığı açıklamaya Suudi Arabistan'dan cevap geldi. Suudi Dışişleri, Putin'in sözlerinin "doğruluktan yoksun olduğunu" iddia etti. 

Bu sert açıklamanın ardından Rusya ile Suudi Arabistan arasında pazartesi günü yapılması beklenen petrol zirvesinin bir sonraki haftaya ertelendiği bildiriliyor.

Bu açıklama, Rus liderin Suudi Arabistan'ı kast ederek, sorunu "partnerlerimizin kaya gazı üreten rakiplerden kurtulma girişimi" diye nitelemesi üzerine geldi.

ABD, kaya petrol üretiminin en yüksek olduğu ülke olarak, petrol fiyatlarının düşmesi durumunda bu alanda üretim yapma karlılığını yitiren ülke olarak biliniyor. 

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, OPEC+ anlaşmasından çıkmak ve Amerikalı rakiplerden kurtulmak gibi bir planları olmadığını savundu. Suudi yetkili, bu iddianın "doğruluktan yoksun olduğunu" söyledi. 

Bin Farhan, tam aksine Suudiler ve diğer 22 ülkenin üretimi azaltma teklifini Rusya'nın reddettiğini savundu.  Suudi bakan, Rusya'nın hala "dopru kararı alacağını umut ettiğini" kaydetti.

20 dolara kadar düşen Brent petrolü, Trump'ın uzlaşma ihtimali açıklamaları sonrası 35 dolara kadar çıkmıştı. Bugün ise 34,6 dolar civarında seyrediyordu. Ancak fiyatlar Aralık 2019'daki 66 dolarlık fiyatın oldukça altında. 

7.4.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама