Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ankara'da 2'nci İdlib zirvesi: Rusya'ya "Sorumluluklarını yerine getir" mesajı

İdlib krizinin aşılması için Türkiye ile Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki heyet, Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev başkanlığındaki heyetle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüştü. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Cumhurbaşkanlığı tarafından görüşmeye ilişkin şu açıklama yapıldı:  

''Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın başkanlığındaki heyet ile Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi başkanlığında siyasi, askeri ve istihbari temsilcilerden oluşan Rus heyeti ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen  görüşmede İdlib’deki  son durum ele alınmıştır.

Görüşmede İdlib'deki uluslarası anlaşmalara bağlı olarak bulundurulan gözlem noktamıza rejim tarafından yapılan askeri saldırı en sert şekilde kınanmış ve saldırıya karşı meşru müdafa hakkı çerçevesinde cevap verileceği dile getirilmiştir. Türk askerine karşı yapılan saldırının kabul edilemez olduğu, saldırıya en sert şekilde mukabele edildiği ve bundan sonra da edileceği belirtilmiştir. Astana ruhuna aykırı şekilde askerlerimize ve gözlem noktalarımıza yönelik bu saldırıların derhal durdurulması gereği şiddetle vurgulanmıştır.

Soçi Mutabakatının açıkça ihlal edildiği belirtilerek anlaşmanın garantörlerinden olan Rusya Federasyonu'nun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği mesajı verilmiştir.

Türkiye'nin nihai amacının Suriye'de akan kanın durması, insani krizlerin engellenmesi ve siyasi sürecin işletilmesi olduğu ifade edilmiştir. Siyasi süreci baltalamaya yönelik saldırılar karşısında Türkiye'nin her türlü tedbiri uygulamaya kararlı olduğu vurgulanmıştır.

Soçi mutabakatının uygulanması ve askerlerimize yönelik saldırıların karşılıksız kalmayacağı yönündeki kararlılığımızın altı çizilmiştir''.

Çavuşoğlu'ndan açıklamalar

Millî Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib'de Suriye Ordusu'nun ateşiyle 5 askerin şehit olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu haber kamuoyuna yansımadan birkaç saat önce Rus heyetiyle bugünkü İdlib görüşmelerini değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Miroslav Cerar ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Sputnik'in aktardığına göre, Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

- (Rusya heyetiyle İdlib görüşmeleri) İlk görüşmede öneriler oldu, bir mutabakat sağlandı. İdlib'de ateşkese riayet edilmelidir. İdlib'de bir an önce ateşkes sağlanmalı. Rejim saldırgan tutumunu bir an önce sona erdirmeli.
 
Bir yol üzerinde uzlaşı olsaydı bugünkü toplantıya ihtiyaç olmazdı.

Rus heyeti Ürdün'e gitti ve bugün yeni bir toplantı yapılacak. Bakalım bugünkü toplantılar neticesinde bir mutabakat olacak mı. Bir netice çıkmasa daha üst seviyelere çıkabilir gerekirse iki lider de bir araya gelebilir. 

Kremlin: "Kaygılıyız"

Bu arada Kremlin Sözcüsü Peskov, "Liderlerin bir araya gelmesine yönelik somut bir plan yok. Ancak bunu Moskova göz ardı etmiyor." dedi. İdlib'deki durumu da değerlendiren Peskov, "İdlib'deki durumdan endişe duymaya devam ediyoruz" diye konuştu. 

AKP'den açıklama

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib'de Suriye ordusunun ateşiyle şehit olan 5 askere saldırıyı gerçekleştirenlere en yoğun şekilde karşılık verildiğini belirterek, "İbdib'deki gözlem noktalarından çekilmeyeceğiz" diye konuştu.

Ömer Çelik şunları söyledi: "Gelinen noktada kararlılık en üst düzeydedir. İdlib'de çatışmaları engellemek için, sınır güvenliğini sağlamak için, TSK terörle mücadele çerçevesinde üzerine düşeni başarıyla sürdürmektedir. 

İdlib'de gözlem noktaları var. Astana Süreci çerçevesinde, Soçi çerçevesinde meşru bir yapı olarak durmaktadır. Rejimin gözlem noktalarına saldırıları söz konusudur. En yoğun şekilde, saldırıyı gerçekleştiren hedefler ateş altına alınmıştır.

Hedefler tahrip edilmiştir, şehitlerimizin kanı yerde kalmamıştır. Ateş altına alma faaliyeti sürmektedir. TSK kaç hedefi ateş altına alındığıyla ilgili, Milli Savunma Bakanlığı gereken bilgileri açıklayacak.

Gelişmeler takip ediliyor. Cumhurbaşkanımız ilgili kurumlara talimat vermiştir. Bölgedeki insani felaketin önüne geçilmesi için, varlığımız bir teminattır. Rejim sivillere ve altyapıya yönelik saldırılar gerçekleştirerek, tüm mutabakatları çiğnemektedir.

Rejim ateşkese de riayet etmedi. Öncelikle 3 Şubat'ta oraya takviye birlikler gönderilmişti. Rejimin saldırganlığının devam ettiği ve bütün kuralları ihlal eden yaklaşım içindedir. Türkiye'nin kararlılığı tamdır. Gözlem noktalarında çekilmeyeceğiz."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ömer Çelik, Rusya'dan gelen heyetle somut bir gelişme olup olmadığına yönelik soruya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin'le her zaman görüşmesi mümkündür. İhtiyaç olduğunda iki taraftan da talep oluyor.

Gelen heyetle ilgili görüşmeler sürüyor. Somut bir netice yok. Türk tarafı kendi somut tarafını açıkça söylemiştir. Rejim, bu bahsettiğimiz, yere çekilinceye kadar, bu saldırganlıkla ihlal ettiği çizginin gerisine çekilinceye kadar, TSK gereken çalışmaları yapacaktır. Rejimin İdlib'i yutmaya çalışmasına izin verilmeyecektir. Rejimin kendisi terör örgütleriyle işbirliği içindedir."

Ömer Çelik, İdlib'deki saldırılar çerçevesinde NATO ile sürekli görüşme halinde olduklarını belirterek, "İstişarelerimiz bundan sonra da sürecektir. Genel olarak söylüyorum, NATO'nun terörle mücadelede yanımızda olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
  
5 asker şehit

Millî Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib'de Suriye Ordusu'nun ateşiyle 5 askerin şehit olduğunu açıkladı. Reuters ajansı da Suriye Ordusu güçlerinin Taftanaz'daki gözlem noktasına saldırdığını belirtti. 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada 5 askerin şehit olduğu, 5 askerin de yaralandığı belirtildi. MSB'nin açıklamasında "Bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş, hedefler tahrip edilmiş ve şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamıştır, bırakılmayacaktır. Gelişmeler yakından takip edilmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz" ifadeleri yer aldı. 

Reuters Haber Ajansı, Türk hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suriye Ordusu güçlerinin, ülkenin kuzeyindeki Taftanaz'da bulunan gözlem noktasına saldırı düzenlediğini, Türk askerinin de karşılık verdiğini duyurdu.

10.2.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама