Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

'Putin'in Rasputin'i, Putinizm'in isim babası' Surkov'un gölgedeki hayatı

Putin'ın yardımcılığından istifa ettiği bildirilen 55 yaşındaki Vladislav Surkov, son 20 yıldır, çok genç yaşından beri Rus liderin hep yanında olmuş, önemli görevler yapmış bir isim. TürkRus.Com, 2013'te Surkov ile ilgili şu "Portre" yazısını yayımlamıştı:

Hodorkovski'nin yanından devletin zirvesine: "Putin'in Rasputin'i" Surkov'un öyküsü...

PORTRELER/ Gri kardinal... Putin'in Rasputin'i... Putin rejiminin ideloğu... Vladislav Surkov için en çok kullanılan sıfatların başında bunlar geliyor. Rusya'da Putinli siyaset yıllarının en önemli figüranlarından biri olan Surkov'un istifasının yankıları sürüyor. Peki kimdir Surkov?    

“Putin'in arkasındaki Rasputin”, Rus liderin stratejilerinin arka planındaki isim olduğu görüşü ağır basan Surkov, "Rusyalı Machiavelli", "Kremlin'in kuklacısı" gibi sıfatlarla da nitelendiriliyordu. Caz tutkunu, sürrealist bir ressam da olan Surkov, Putin rejiminin demirbaşı, ülke siyaset hayatının en etkili danışmanlarından biriydi.

"Şuna samimi olarak inanıyorum ki, Putin Rusya'nın zor zamanlarında Tanrı tarafından yollanmış biri." 

Akıllarda yer eden bu sözleriyle Putin'e olan sadakatinin boyutunu gösteren Surkov'un, çok değil iki sene sonra Putin tarafından siyaset sahnesinin dışına itilmesi ülke gündemine oturdu.

Batı'nın “otoriterlik” eleştirilerine karşın Putin Rusyası için dile getirilen “yönetilen demokrasi” kavramının yaratıcısı Surkov, kimilerine göre Komünist Parti, Jirinovski'nin Liberal Demokrat Partisi gibi partilerin muhalefetinin dozajını da belirleyen isimdi. 

“Putin'in ekibindekilerin çoğu gibi KGB ya da St.Petersburg kökenli değil. Babası Çeçen, annesi Rus kökenli. Ancak bu ayrıntı 2005 yılına kadar biyografilerinde yer almadı. Çünkü bu 'zaaf' onun kamuoyu önünde birinci plana çıkma umutlarını boşa çıkarırdı.” Fransız L'Express gazetsinin bu sözlerle anlattığı Surkov hakkında diğer bir ayrıntı ise, kariyerine, Putin ile ters düştükten sonra hapse atılan eski oligark Mihail Hodorkovski'nin ekibinde başlaması. 

1991 yılında Hodorkovski'nin sahibi olduğu “Menatep” bankasının dış ilişkiler ve reklam departmanını yöneterek servet sahibi olan Surkov, 90'ların sonunda Alfa Bank'ın PR departmanının başına geçti. 1999'da Kremlin İdari İşler Müdür Yardımcılığı ile bürokratlık macerası başladı.

Son önemli icraatları arasında, ülkede yükselen muhalif dalgaya karşı, iktidar partisi Birleşik Rusya bünyesinde“Naşi (Bizimkiler)” adlı Putin yanlısı gençlik hareketini kurması gösteriliyor.

1964 doğumlu Surkov, 1999'dan beri yürüttüğü Kremlin İdari İşler Müdür Yardımcılığından sonra Medvedev hükümetinde Başbakan Yardımcılığına yükselmişti. 

Bir süre başbakan yardımcılığı yapan Surkov daha sonra bu görevi bırakıp Putin'in danışmanı olarak Kremlin'de çalışmaya başlamıştı. Özellikle son Ukrayna krizi ile ilgili "aktif" politikalar üretiyordu."

Nisan 2018'de yayınanan bir başka haberimiz:
 
Kremlin ideologu: "Rusya güzel, yetenekli, karizmatik... Ama yolu yüz yıllık yalnızlık'

"Tarihinde hem Batı, hem Doğu'nun parçası olan 'melez' Rusya'yı, 2014 yılından itibaren 100 yıllık jeopolitik yalnızlık bekliyor." Bu açıklama Başkan Putin'in danışmanı, Kremlin'in önde gelen "ideologlarından" olan Vladislav Surkov'dan geldi.

RBK'nın haberine göre, "Rusya'nın 2014 yılından başlayarak belki de bir asır sürecek bir jeopolitik yalnızlığın içine girdiğini, bunun ülke için zor, ama ilginç bir süreç olacağını" belirten Surkov, 2014 yılında başlayan Rusya karşıtı yaptırımların, Rusya'nın dört asırdır sürdürdüğü "Batı uygarlığının" parçası olma girişimlerinin sonu anlamına geldiğini savundu.

Rusya'nın ne Batı, ne de Doğu ülkesi olduğunu, uluslararası evlilikten doğan "melez" bir çoçuğu andırdığını belirten Kremlin yetkilisi, "Rusya güzel, yetenekli, karizmatik ve de yalnız..." dedi.

Surkov sözlerini, "Yalnızlık, izolasyon anlamına gelmiyor. Rusya farklı 'uygarlıklarla' iletişim halinde olacak. Onlarla ticaret yapacak, yatırımlarını çekecek, rekabet edecek ve işbirliğine bulunacak. Onlarla savaşacak da. Zira savaş da bir iletişim şeklidir" diye sürdürdü. 

15 Ekim 2019'da ise, "Putinizm" kavramını gündeme getirmesiyle Surkov bir kez daha haberlere konu olmuştu:

Güncel bir ideoloji: Putinizm

Rusya'da bir internet gazetesinin başlattığı yazı dizisi sonrası, yıllardır daha çok Batı'da gündemde olan "Putinizm" tartışması içeride de manşetlere taşındı. Aktualniye Kommentarii (Güncel Yorumlar) adlı yayın organının "Putinizm" başlığıyla duyurduğu dizide "Vladimir Putin'in icraatlerinin farklı yönleri" ele alınıyor. İktidar kanadından yazı dizisi ile ilgili ilk yorum Putin'in yardımcısı Vladislav Surkov'dan geldi. Surkov, "Güncel bir ideoloji olarak Putinizmin mercek altına alınması çok faydalı bir gelişme. Çünkü Putinizm küresel siyasette bir life hack (hayatı kolaylaştıran püf noktaları), iyi çalışan bir yönetim tarzı niteliğinde" sözleriyle yazı dizisine destek verdi.

Kremlin'i "gri kardinali" olarak ünlenen Putin'in siyasi danışmanlarından Vladislav Surkov, Şubat ayında Nezavisimaya Gazeta için "Putin'in uzun iktidarı" başlıklı bir makale kaleme almıştı. Surkov makalede "Rusya'da yeni tipte bir devletin oluştuğunu" ileri sürmüştü.

Öte yandan, Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov Surkov'un "Putinizm" ile ilgili sözlerini değerlendirdi. Peskov "Putinizm tabirinden etkilendiğimi söyleyemem, siyasi life hack'in ne olduğunu ise bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Sözlüklerde life hack, "bazı işleri daha kolay ve etkili halletmeye yarayan genellikle zekice bulunmuş teknik ya da yöntem" olarak tanımlanıyor.

Peskov, 20 yılda Putin'in başkan ve başbakan olarak görev yaptığı yıllarının ülke tarihinin ve dünyadaki gelişim sürecinin en önemli yılları arasında olduğunu belirterek, Putin'in dünyada tek kutupluluğun hegomonyasını yıkan, çok kutuplu dünya düzenine geçişi sağlayan ve egemenlik anlayışının yükselişini sağlayan lideri olduğunu söyledi.

"Putinizm" kavramı etrafında doktrin tartışmaları sürerken, destekçileri ve karşıtları farklı argümanları gündeme getiriyor.

Putin'i destekleyenler, batmakta olan bir ülkeyi yeniden süper güç statüsüne yükselten bağımsız, vatansever, güçlü, ülke çıkarlarının sözkonusu olduğu asla geri adım atmayan, dünyada sözü geçen, doğal zenginleklerini son 20 yılda ülkenin kalkınması ve halkın refahı için harcayan, ülkenin ekonomik çehresini olumlu yönde değiştiren, silah sanayini yeniden ayağa kaldırarak dünya devi yapan, dış dayatmalara yaptırım pahasına başarıyla direnen, devletin bekasını her şeyin önüne koyan, idari yapıyı merkezileştirirken ülkede siyasi istikrarı sağlayan, ayrılıkçı düşüncelerle mücadeleden zaferle çıkıp federatif temelde halkların ve farklı dinlerden olanların yan yana barış içinde yaşadığı bir sistemin kurucusu olarak Putin'i övüyor. 

Diğer yandan muhalif ağırlıklı sosyologlar ve gazeteciler bu kavramın en önemli bileşenleri arasında şu başlıkları sıralıyor:

Putin'in medya eliyle yaratılmış 'ulusal kahraman' kültü, güçlü başkanlık yetkileri, mülkiyet ve medya üzerinde devletin etkin gücü, "Siloviki" denilen KGB kökenliler ağırlıklı olmak üzere güvenlik teşkilatlarına dayanan bir yapılanma, yakın çevredeki isimlere maddi ayrıcalıklar, yeni tür devletleştirmelerle ekonomiyi yeniden Kremlin'in kontrolüne alan anlayış, hukukun seçilmiş-subjektif uygulama örnekleri, perde arkasınde önemli kararların verildiği gizli güç merkezi, Ortodoks Kilisesi ile stratejik ilişkiler, ifade özgürlüğü üzerinde baskılar ve sansür.

31 Aralık 1999'ta Putin'in koltuğu bırakmasıyla başbakan iken vekalten devlet başkanlığına gelen Putin, 2004-2008 arasında Dmitri Medvedev'e başkanlığı devrettiği dönem dahil, kesintisiz olarak "Rusya'nın lideri" olarak görev yapıyor. Putin'in görev süresi 2024'te sına erecek. Anayasaya göre iki kezden fazla üst üste seçilme hakkı olmadığı için, şu anki tabloda Putin'in yeniden aday olması mümkün değil. Kamuyoyunda, Putin'in yine Medvedev ya da Şoygu gibi güvendiği bir ismi başkanlık için destekleyerek, bir balka makamda fiili yönetimine devam edebileceği görüşü öne çıkıyor.  

26.1.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама